ESAH DAN ANAKNYA YANG PEMALAS Part 3

Hype...

Adekah cerita ini kesinambungan Esah Part 1 dan Part 2.,? Kalau belum baca jom lah baca di Esah dan Anaknya yang Pemalas Part 1 dan Esah dan Anaknya yang Pemalas  Part 2. Cerita santai2 jer sambil hilangkan bosan. Cerita ini memerlukan bimbingan ibubapa untuk blogger yang berumur bawah 15 tahun..


Di suatu malam, Mail sedang mengira bulu kakinya.. Manakala Esah baru slesai membasuh pinggan.. Tiba2...

Mail     :   184 Helai..!! Yeessss...!!! (tiba2 menjerit)
Esah    :   Opocot mak kau cantik macam Ziana Zain..!! (tiba2 termelatah)
Mail     :   Amboi mak, lain macam je melatah nye.. 
Esah    :   Kau ni Mail, cuba la jgn buat mak tekejut.. Mak tgh syok berangan2 ni, ko ni                        potong setim betui lah...
Mail     :   Haha.. ape lah mak ni.. Takpe lah mak.. Mail nak buka pesbuk jap... (selepas                        beberapa minit).. Makk...!!! Cepat tengok ni..!!!!!
Esah    :   Apesal kau ni Mail..? xde ape pon..!!
Mail     :   Mak x nampak ke..? Ade sorang add Mail as frend ni..!!
Esah    :   Ceyhh..!! sorang pon nak kecoh.. Kalau mak lah, skali buka paling kurang pon                    30 orang habaq ang... 
Mail     :   Eleh, bila masa mak ade fesbuk..?
Esah     :   Mak cakap 'kalau'.. Ape ke bengap beno kamu ni..!!
Mail     :   Ooo.. Mak, bila mak nak buat fesbukk..
Esah     :   Sekarang pon boleh..!! hihihi (macam dalam iklan tu)


gambar ini telah di culik di SINI


Esah     :   Mail, mak ni teringin sangat nak pakai selendang.. cer kamu usha kat fesbuk kot                 ade sale on9.. Kita nak pergi sale kat SOGO tu macam jauh jer..
Mail     :   Mak ni malam2 gini la pon nak soping..!! Mail tengah chat dengan budak yang                    add Mail ni tadi...
Esah     :   Kamu jangan nak macam2.. Laptop tu aku yang beli, karang aku rebus laptop                     tu, baru ko tau..!!
Mail     :   Yelah mak, sikit2 ugut..!! Sikit2 ugut..!! Mail bgtau awek Mail...
Esah     :   Eleh, suka hati mak la.. Mak kan big bos..

Mail     :   Ain, Lenkali kita chat lagi taw taw taw.. Mak I tu, nak soping lah                     time memalam buta gini.. sory taw taw taw...
Ain     :   Ala Bang Mail, Ain baru je nak chat ngan Bang Mail, dah nak logout..               Mencik la.. Mencik mencik  mencik..!!!
Mail     :   Alolo bucuk2 Ain comei, tak pe Bang Mail janji nanti kita jumpa                     Bang Mail blanje Eskerim taw taw taw..
Ain     :   Betul ni..? Janji taw taw taw.. Cayaaaang Bang Mail.. Yippie..!!!


Esah     :   Kau kutuk mak depan dak Ain tu ye..?
Mail     :   Mane ade lah mak.. memandai jer..
Esah     :   eleh, instinct mak kuat cakap cenggitu...
Mail     :   Amboi mak, cakap omputeh ngan Mail..
Esah     :   dah ko jangan nak merepek.. Aku nak beli selendang.. nak pakai raya ni.. Raya                     dah nak dekat..
Mail     :   Mak ni, yang tahun lepas dah beli 5 helai.. tahun ni nak beli lagik?
Esah     :   Suka hati aku la.. Kamu tu tiap2 tahun tukar moto ade aku bising.. Tu haa                           kawasakai tu, tah bila nak bawak aku naik skali tah.. Kalo si Ain tu ajak, kemain                   laju jer.. Mencik mencik mencik..!!
Mail     :   Ye lah, ye lah, ye lah... Mak nak selendang macam mane..? Ade banyak corak                       pattern ni haa...
Esah     :   Tahun lepas dah beli hijau, kuning, biru, putih coklat.. Tahun ni mak nak beli                       Selendang Merah..!!
Mail     :   Huh? Selendang Merah..? Jeng Jeng Jeng...


Mail     :   Mak cuba mak tengok ni..?
Esah     :   Tak nak, setakat nak bgtau ade sorang add ko, tak payah.. aku malas nak                           bangun dah ni..
Mail     :   Bukan lah mak, Ni haa ade selendang free..
Esah     :   Haa..!! Free..? (Zaasss.. tak sampai dua saat dah sampai depan laptop)
Mail     :   Opocot..!! Mak ni, kalo free tu laju jer...
Esah     :   Ofcourse..!!! (sambil buat gaya paling gedik yang melampau)

Haa nak tau tak ape yang Mail tengok dekat skrin komputer...? Jeng jeng jeng...

*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*





Esah     :   Mail, tu bukan ke Ain awek ko ke dalam gambar tu?
Mail     :   Bukan lah mak.. Nama awek Mail, Ain Dyaza.. yang ni Ain Dzaya..
Esah     :   Yang laki tu  sapa pulak?
Mail     :   Ntah la Mak.. tu lah Selendang Merah...
Esah     :   Ape? Selendang merah..? Jadi kalo mak menang mak dapat free Selendang                        merah ni?
Mail     :   Ye la kot..!!
Esah     :   Yess..!! Mak boleh kawen.. Eh jap, Selendang Merah ni laki ke pempuan ni Mail..?
Mail     :   Err.. muke nya macam laki.. tapi *&%^(* nya tak tau lah.. Nanti mak kawen tau lah
Esah     :   Takpe lah asalkan mak dapat kawen. Yipppie... Ha cepat la publish entry ni...                       Mak x sabar nak dapat selendang Merah dah ni.. Jangan lupa letak tajuk tu...
Mail     :   Haa.. nyaris mak ingatkan.. Ni lah tajuknya..


Mail     :   Mak, mak kena ajak kawan2 mak masuk skali lah...
Esah     :   Mane boleh, selendang merah tu sorang jer.. Takkan mak nak kongsi dengan                     kawan2 mak..!!
Mail     :   Mak ni, hadiah nye ade macam2 lah.. bukan selendang merah tu je hadiah nye..                   ade tudung, topap, necklace, baucer, barang Adidas pon ade..
Esah     :   Barang Adidas? Sape sponsor..?
Mail     :   Ntah la mak.. Korn El Jr ke sapa tah...
Esah     :   Okei2 nanti mak ajak Cik Senah, Mak Jah, Cik Tom, Bang Karim semua orang                       kampung join yerp...
Mail     :   Mak, Bang Karim tu sape..? Die ade kena mengena dengan laki mak a.k.a ayah                     Mail yang nama Gerrardo Ibvolska tu ke?
Esah     :   Entah lah cube la kamu wusha Bang Karim tu.
Mail     :   Ntah la mak.. Tak kenal pun.. laki mak lagi ensem nampak nya...
Esah     :   Harus lahhh (cakap ala2 YanaSamsudin dalam Adnan Sempit)

~KORN~

71 ulasan:

  1. haha habis si SM tu lepas ni... makcik esah lunyaikan dia.. hahahahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha... seronok lah esah..!

      Padam
  2. hahahahadoi lah ko ni.. tak tenang halkum aku dengan ketawa. sempat lagi ko masukkan iklan, dan pomote si selendang merah tu kan??hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lah. entry ni pon memang untuk segmen ni pon.. ko kena masuk sama lah boni...

      Padam
    2. Hahaha..kreatif :)
      Join Dari segmen yang sma. :) nanti singgah baca entri kita juga ye :)

      KisahBenar aku dan ular :)

      Padam
  3. eh, sponsor pon boleh join ea??? tapi nice la entry ko... ada chance tuk dpt selendang merah ni... Eh!!!! :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. diorang cakap boleh jer joiin... jom lah join skali.. kalo xnak, join dua kali pon xpe

      Padam
  4. kelaaass gtoo esah raye pakai shawl warne
    merah... merah makngah too

    BalasPadam
    Balasan
    1. kelassss kan... shawl dgn selendang tu same ke? ntah la aku pon x sure sbnr nye.. hehe

      Padam
  5. hahhahhaa... cool! ada sambungan kahhh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sambungan nya tak pasti lah ade ke tak.. tgk pada keadaan

      Padam
  6. bese la barang free..mmg la laju.hehehehe perghhhh panjang giler dialog

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lah. bila dah jadi dialog, rase terpanjang pulak...

      Padam
  7. hoho ko dah masuk ke?aku buat pon tak lagi.tengah pikir nak uat entry hape laaaaa.isk2

    P/s : sila bayar royalti utk bulu kaki itu ye.jgn buat tak tau okeh hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.. bulu kaki pon x straight, ade hati nak mintak royalti... okei la aku dah pemeskan bulukakimu... hahaha...
      cepat2 la join afzal..

      Padam
  8. Balasan
    1. mane ade macam2... bace ke tak ni?

      Padam
  9. macam nie gua kawen dengan mak lah jawabnya..mak pon mak lah..kalau ada kakak bg taw yew mail..gua nk yg muda.kah kah kah

    BalasPadam
    Balasan
    1. mail anak tunggal.. kalo mak die kawen dgn SM nnti, baru la kot die dapat adik. hahhaa

      Padam
  10. Apasal klakar sngat citer ni?????huh!

    BalasPadam
  11. eh.. menarik.. tp rsa mcm termiss baca part2 lama..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila ade mase freee baca la... part lama pendek2 jer... yg ni jer panjang sikit

      Padam
  12. jgn harap aku nak klik bang karim duaploh pat kali ! werk werk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaa.. klik laa.. klik laa.. plisshhhh plisshhh plisshhhh

      Padam
  13. ooo~~~ terselit iklan di situ ye? huhuh~

    BalasPadam
    Balasan
    1. iklan? rase nye xde... melainkan backlink ke blog lain ade lah

      Padam
  14. kesian mail ada mak esah yg super sporting tu kan.. kesian mak esah tu kan sbb ada anak cam mail ni..
    korn, sweetnye.. ;) kalau memang nanti aku angkat selendang merah tu masuk frame tau

    BalasPadam
  15. kah kah kah..style bro!!

    kalau camni wa dapat no 2 pon jadi la

    hahahahaaa good luck korn =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku join juz support member.. menang kalah lain cter nye.. entry ko pon hebat oih... btw, goodluck kamu jgak

      Padam
  16. bulu kaki sape la yg akan femes nihhhh hehehee.. ^_^

    BalasPadam
  17. kreatif bro !!!!!
    ingat crita esah lima puluh sen tadi......he3

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.. aisah 50sen tgk kat tb jaa

      Padam
    2. seriussssss..... remy dtg baca lagi......
      kelakar sangat......
      kreatif !!!!!

      Padam
  18. wowww awesome lah entry ni..best!kreatif kamu kaitkan selendang merah,ain dlm cite ni hehe..*jadi pengulas plak tetibe
    oh ye,gud luck Korn!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. thanks ye cendol.. kalo suke tekan la like.. hehe
      *eh, ade button like ke?

      Padam
  19. terbaik bro!!! kan dh ckp ko pro!! yg ni btol2 kreatif,hahah gudluck gudluck gudluck..ada can au merasa hadiah ko nnti..dh janji share kan,heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha... mrepek lah kau.. jom la weh, join skali..

      Padam
  20. hahahhaa..dh tergolek2 nie gelak. errr

    BalasPadam
    Balasan
    1. tergolek xpe.... jangan golek guling2 dah.. =P

      Padam
  21. mail sengal, mak mail pun sengal hehehe

    gud luck bro..

    BalasPadam
  22. TERBAIK..kalah la aku mcm ni..hehe..Good Luck.

    btw kalau boleh, KorN teruskan apa2 entri guna dua beranak ni..best sgt.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Nal..
      kalo boleh memang nak teruskan.. tapi rase macam x sesuai sangat la cerita ni.. sebab kekadang bhsa agak kasar, dan kadang2 macam mail ni kurang ajar sgt dgn mak nye...

      Padam
  23. done..sila sambung part 4. hahha. pelik benor citer nya

    BalasPadam
  24. ngahahaha kemain kretip lagi entri ko yek, gerenti menang lah!caiyokkk2 :p

    BalasPadam
  25. fulamakk!! kalah ak cmni..haha

    BalasPadam
  26. Hahha. baca 2 -3 kali baru paham! cepat sambung part 4! ;D

    BalasPadam
  27. Buat segmen dalam bentuk cerita yang menarik ..pehh...
    Banyak idea kau yek!!

    BalasPadam
  28. hihihihi... x blh bla kira bulu kaki :P

    BalasPadam
  29. wah!! terbaiklah korn.. memang tak dapat teka dari awal, bagus2.. akak suka cerita nie. :)

    BalasPadam
  30. hahaha , lawak ngat eah . aku ingat apa , rupanya promote iklan . untunglaa selendang merahh ! :D

    BalasPadam
  31. ewahhh....menarik entry anak nie...hihi

    BalasPadam
  32. korn, serius boleh menang :)



    saya suka. (bajet2 juri)

    BalasPadam
  33. Kretip sungguh...sengal+sempoi...skt usus2 baca stori mail ngan mak dia neh..haha

    BalasPadam
  34. perhhh..terbaik la bro..gud luck ye :)

    BalasPadam
  35. Hahaha, Cemana nak berenti gelak ni? Mencikkkk ahh! Kahkahkah =D Awesome.

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/day-night-in-village.html

    BalasPadam
  36. wakaka. ingatkan cite pasal ape la td.. >_<

    BalasPadam
  37. penat baca entry ni, tolong bagi upah.

    xpon kalo menang, bagi jer hadiah tu, kbai :P

    BalasPadam
  38. kan dah menang.. hehe.. tahniah korn :)

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...