UTAMAKAN KESELATAN

Hype...

HAri ni nak kasi kamoo ketahui punca2 utama kemalangan jalan raya.. Haa... ari ni nak jadi  macam pesanan khidmat masyarakat.. hehe... Hokeyh.. check it out..

1. Memandu melebihi had lajoo
Konpem la kamoo yg reti bwk kete or moto, pernah kan bawak moto/kete laju2 an... Haa... aku pon same... Mmg ah time 2 kte tgk mcm selamat jer, tp kite x tau kan bhye 2 ade kat mane2... Tp memandu had laju ni menduduki tmpat pertama dlm punca kemalangan jalan raya ni..

2. Tidak Mematuhi Lampu Isyarat Merah
Hermm mmg dah habit manusia kalu lampu merah tgk keadaan ok jer, mesti trus jalan. Knape ye kita suka sgt tidak mematuhi lampu isyarat merah ni... Herm..kekadang ter pk gak knape org yg x suke memathi lampu isyarat ni, die x berhenti ketika lampu hijau untuk menunjukkan die ni x suke mematuhi peraturan jalan raya?

3. Memotong di garisan berkembar
Selalunye memotong di jalan berkembar ni, dorg2 yg tgh tergesa2 jer... Mungkin lambat nak ke pejabat or mane2.. Xpon some people nak test power kete/moto dorg.. ye lah... kete bru beli kan...

4. Memandu di lorong kecmasan
Apesal la yg suke sgt memandu di lorong kecemasan? Tambah2 ni yg kete.. Haku ckup benci kalu  tgk ade kete memandu kat lorong kecemasan time jalan jem... Rase nak hempuk2 je kete die ng kapak.. rase je la, xde nak wat betul2....

5. Memotong barisan
Heyy.. ape lah...nak beratur pon susah... Itik pulang petang pun tau beratur ni kan pulak kita manusia... Bukan haku nak sama kan manusia ni ng itik2 2, tp kita guna la akal kita yg di kurniakan Tuhan ni dgn sebaik nye...

6.Mengekori kenderaan terlalu rapat
Haa... yg ni aku ade sorg membe aku suke sgt folow kenderaan dpan rpat2.. kata ny xnak org potong die... Hurmmm... jangan mcm 2... Bahaya 2.....

7.  Memandu secara Bahaya (menggunakan telefon bimbit)
Haa.. ni perkara yg telah terbiasa bg pengguna jalan raya sebenarnya... btul kan?

8.  Tidak pakai topi keledar
Ni khas untuk pengguna motosikal.. Saloo sgt kalo nak kuar mane2 yg dkat ni mesti xnak pkai topi keledar dgn alasan, 'dekat jer'.... Herm.. tanggapan ni salah sama skali..

9. Tidak pakai Tali pinggang Keledar
Fuhh.. kalo yg ni mmg rmai yg lakukan kan? bile ade roblok, baru la kelam kabot tarik tali 2.. Kan kan kan?

Haaa... kalo korg nak tau, sembilan perbuatn di atas ni membawan 6872 KEMATIAN pada 2010.. Herm.. ni bru kematian... yg parah, sakit, cacat belum lagi di ambil kiraa....

JANGAN JADI SEBAHAGIAN DARI STATISTIK KEMALANGAN MAUT

*Sumber : MOT ~ JKJR ~ MIROS ~ PDRM ~ JPJ 

*Haku nk cter ar sket. haku ni bwk moto, so salu la lalu highway... Beb, ape perasaan kamoo bila tgh bwk moto kat hgway, tbe2 ade LORI/BAS tiba2 hon dari belakang...? Haku nak gtau ar, hon lori ni bukan mcm hon moto. bunyi tut tut jer... bunyi Hon nye boleh menyebabkan aku terkejut yang teramat2... Aku sangat x puas hati ar kat lori/bas yg hon haku dr belakang... Bukan aku buat salah pun... Betul la aku memandu di laluan kiri... Haku bwk slow? Ape masalahnye? Kalo nak potong aku, kasi signal then potong je la kat laluan kanan.. Perlu ke hon haku suh aku ke tepi lalu kat laluan kecemasan semata2 nak kasi lori/bas yg lalu? Haku bukan lah nk tunjuk lagak dgn kenderaan besar.. Tapi kalu haku x cakap cam ni, di mana hak aku sebagai pengguna motosikal di atas jalan raya? Laluan kecemasan di atas highway untuk kecemasan shja, dan bukan untuk penunggang motosikal.

7 ulasan:

  1. keselatan ke keselamatan??
    hehehhe

    BalasPadam
  2. ops..td TER drive laju2..minyak nk abz..kih3

    BalasPadam
  3. Hahaha...
    Sajer jer tlis cam 2..
    Sbb dlu kat sekolah haku, ade kat satu bhgn dinding, dak2 skola conteng ....
    hari2 lalu situ n nampak la perkataan ni utamakan keselamatan....
    Then satu hari 2 baru la membe aku dan aku perasan yg sbnr nye utamakan keselatan...
    *ayat belit2 sket

    BalasPadam
  4. betul, aku setuju sgt part yg lori/bas hon. tak bertimbang rasa.

    BalasPadam
  5. keselatan ye?hehehe..penting ni.>.<

    BalasPadam
  6. attitude tu penting.....tungggang motor elok2 ye, jangan tiba2 pancung dpn kereta, geram taw kena pancung sbb bahaya kita lak kena brek.huhuu

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...