JANGAN DI BUAT MAIN DENGAN KATAK

Hype...

Katak oh katak... Sabtu lepas aku lepak dengan dua orang abang aku dan opah aku dan juga anak buah aku yang nama nya Adam yg berusia 18 bulan... Adam ni kalau nampak aku, asyik nak main jer... Sampai aku tak terlayan dengan die.. Banyak tenaga nya asyik nak main jer... So bila aku penat, aku biar je la Adam main sengsorang...


Aku usha jer dari jauh budak Si Adam ni... tak lama lepas tu die naik kerusi yang ade kat halaman rumah tu... Kat kerusi tu ade sekor katak... Oh No..!! Besar kot katak tu.. Kalau timbang tu aku ingat lebih kot dua kilo... Aku pun geli dengan katak tu.. Serius aku geli...!! Nak pegang apetah lagik... Yeyek.. Haha..


Abg aku a.k.a bapak Adam boleh wat dekk je anak die dok dengan katak tu.. Haha.. Aku dah jerit kat bapak die suh amik Adam tu... Bapak die kata tak payah, biar kan je.. Biar jadi anak lelaki kata bapak die... Abg aku lagi sorg dah ketawa terkedek2.... Aku pon ketawa sekali tgk Adam dok sebelah katak tu.. Adam tu siap senyum lagik, memang xleh blah...




Opah aku ni penglihatan nya dah kabur sikit.. Jadi die x tahu ape yang terjadi... opah aku dari tadik tnya kenapa, kenapa, kenapa.... Adam plak makin berani pegang katak tu... Yek..!! Sumpah aku geli masa tu.. Boleh die angkat katak tu, kendian senyum2... Boleh la ko tak tau mende ko pegang tu... Ingat bear ke ape...


Lepas tu, di lempar katak tu.. gedebuk bunyi nya... Konpem besar katak puru tu.. Eiii...!!! Boleh plak Adam gelak2 masa tu... Hahaha..!!! Bila keadaan dah reda sikit, Opah aku tanya ape kome gelak2 ni... Aku cakap la Adam pegang katak...

"Ya Allah, ape ke hal di biarkan budak tu..Kata org dulu kalau katak tu gigit, selagi guruh tak berdentum, takkan katak tu lepas gigitan tu "..

Fuhhh... Betul ke gitu.. 22 tahun aku hidup, ni la my first time aku dengar pepatah ni... Bahaya betul katak ni sebenarnya....


Pssttt....!!!!! : Aku pelik dengan katak2 ni, dah banyak kali aku buang dari rumah aku, tapi ade jugak die buat port kat rumah aku..  Haishhh

~KORN~

43 ulasan:

  1. sebenar nya katak ada yg bisa...tu yg org tua2 kuarkan pepatah tu

    BalasPadam
  2. haha...dari tajuk entri aku da agak,mesti citer pasal katak....

    BalasPadam
  3. pernah dengar kalau kena gigit selagi guruh tak bunyi selagi tu dia x lepas. Tapi kura-kura lah yang saya dengar. bukan katak. hehe

    lagi 1, bukan setakat gigit. Kalau katak tu kencing, terpancut kena kat mata, boleh jadi buta. huhu. Yang tu opah saya cakap. peace yauuww!! ((d[-_-]b))

    BalasPadam
  4. Okayy. Aku dapat rasakan kegelian kau. Sbb aku pun anti katak. Nak nak lagi kat rumah aku, katak suka main sorok2 dalam kasut. Kalau aku nampak, mmg aku panjat meja terus.

    P/s : aku pernah dgr juga pasal guruh dgn katak tu. tapi sekadar dgr camtu je la.

    BalasPadam
  5. lelaki pun takut katak ke???

    BalasPadam
  6. aku penah dengar jugak pepatah tu.


    diamana ada katak menggigit disitu guruh berdentum disini hanyalah menanti disana menunggu.


    yg pic tu, tgn dia pegang katak ke hapa?

    BalasPadam
  7. betul3, org tetua dulu pun ckp cenggitu, fobia nengok katak puru eee eee eeee!!!! klau beliau masok umah petuanya tabur garam atas bdn katak puru tu pestu goreng, eh pestu dia x masuk lagik

    BalasPadam
  8. jaa tak pernah dgr pulak ayat tu? boleh percaya ke? huhu.. tapi katak kat umah jaa pon ado. puas buang masih ada. ntah ikut mana dia masuk tak tau laaa...

    BalasPadam
  9. katak tu saje je tu bila adam pegang.
    padahal katak tu dok usha korn. hahahaha

    BalasPadam
  10. yang wa tau mengkarung, kera, kura-kura ngan lipas je dia gigit xlepas selagi xbunyi guruh..katak 1st time wa dengaq

    BalasPadam
  11. aku time raya selalu cari katak, ps2 sumbat mercun mancis kt dlm perut beliau *tetibe*

    BalasPadam
  12. haha. aku pun 1st time dengar pepatah tu. tapi kalo dibuatnye betul acane? scary gak tu.

    BalasPadam
  13. weh sumpah mintak simpang, kalau anak buah aku pegang katak mmg aku lari dulu, geli kot.

    BalasPadam
  14. baru mlm tdi tnye ngn my mum pasal pepatah ni..
    tup2 hri ni terbce plak entry ni..
    ni kali kedua da dgr pepatah ni.
    ntah2 betul kot.
    haha

    BalasPadam
  15. oo yeke? aku pernah dengar kura2 je yg gigit taknk lepas selagi takde guruh tu. ala macam dalam cerita anak-anak sidek dulu tu

    BalasPadam
  16. 1st time dengar pasal katak ni..ahahhaha

    BalasPadam
  17. beraninya adam pegang katak. euwww.. geli lak dgr. mmg bravo la. kalah encik korn. huhuhu.. :)

    BalasPadam
  18. ak takt ngn katak...takut kena kencing..owh tidakkk!!

    BalasPadam
  19. korn bukan ke kura2 atau arnab yg kalau gigit (bila guruh jer dia baru lepaskan) :P


    windunya hongkong part 2 http://paripariputih.blogspot.com/2012/06/winduwenya-hong-kong-part-2.html

    BalasPadam
  20. korn senye umah korn ni mst sejukk kn..kurgkn tempat yg berair kalo leh toilet pintu sntiasa tutp..katak kn suka tempat2 mcm tu..sejuk berair..^_^

    BalasPadam
  21. >.< untong lah ade katak...
    kte carik2 katak tak jumpe pon..
    tak tawu nak carik kat mane tok bedah nnt =.=

    BalasPadam
  22. erk...setahu aku ppatah tuh utk kura2... bukan katak....

    BalasPadam
  23. fuhh nasib baik kau xletak gambar katak tu kat entry ni. kalau xmmg aku xtakkan dtg dah la. hahaha

    BalasPadam
  24. erhh, sama.kalau kat rumah opah aku tu. memang aku was-was nak tido bawah, biarlah tido atas tak berkipas, bersawang. jangan ada katak sudah le

    BalasPadam
  25. comel je adam ek...sama pulak hobi main katak dengan anak buah hamba nan sorang

    BalasPadam
  26. katak bahaya sbb bile kncing dyer kene mata,6t mata jadi buta..

    BalasPadam
  27. hahaha. puteri katak letteww yg dtg balik kt umah... kahkah

    BalasPadam
  28. umh kita pn ada katak 2 ekor kecik je,mmg ad duk dlm umh,kt toilet..hehe

    BalasPadam
  29. adam dah besar sekarang.... semoga comel macam uncle adam haiqal jugak ye!:)

    BalasPadam
  30. jom menyokong sahabat =)


    http://3nogr33ny.blogspot.com/2012/06/segmen-dari-jiakreatifelt-header-dulu.html

    BalasPadam
  31. dulu mak selalu gak cakap camtu cuma tak pasti betul ke idak

    BalasPadam
  32. adam kita geng.. haha.. katak kat rumah korn tu skodeng korn sebenarnya.. try cium kot tukar jadi puteri ke ape.. haha..

    BalasPadam
  33. aku pun selalu dengar ayat tu.. tapi tak pasti betul ke tak... mungkin suatu ketika dulu pernah jadi kot.hehe

    rupanya ko adalah penternak katak???haha

    BalasPadam
  34. nak tau betul ke tak, test la bg katak tu gigit hehe

    BalasPadam
  35. katak kt umah pet lain mcm sikit.. buang sekor, dtg 2 ekor -.-"

    1st time dengar pepatah tu.. pernah dengar tp dekat lintah bulan kot.. ker ape ntah.. lupa :D

    BalasPadam
  36. ada org kata kencing katak pun bahaya.. betul ke..

    BalasPadam
  37. haha / no wonder ada orang komen kat blog mun , " katak tuu abang korn ke ? " haha . tetiba je kan . so , sekarang mun dah paham . btw , adam sangat comel . plus , mun teringin nak dengar korn menjerit tengok katak macam mana . haha XD

    BalasPadam
  38. cisss aq pntng berkatak katak ni! benciii!!!

    BalasPadam
  39. selagi guruh tak berdentum ea?kok ye kalau katak ti geget kat gurun camne?mmg haram tak lepas2 laaa

    BalasPadam
  40. hehe..caya la Adam pegang katak..tapi nasib bek tak kena gigit sbb ayat opah tu agak seram juga..hihi

    BalasPadam
  41. semenonye ustad aye ckap,, kalo katak puru ade kat umah,, maka umah tuh bahagia ( ahlinya lerr )..uumah aye lak kucing, burung, ayam-itik sume suke dtg,, dh qope zoo.. ustad cakap,, umah yang camni insyaAllah murah rezki.. hex~

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...