ARJUNAPOPKORN.BLOGSPOT.COM VS MRKORN.COM

Hype...

Ade nampak ape2 yang pelik tak kat kat url blog aku..? Xde kan... masih sama macam biasa lagikkan.. Haa... Nasib baik sama, kalau tak, ade lah something wrong yang tak kena kat kamu.. Ahaha, baik jumpa bomoh bawak berubat... Jangan lupa bawak telur 2 biji beserta sehelai kain kuning... Okei aku dah mrepek...


Tajuk aku ARJUNAPOPKORN.BLOGSPOT.COM VS MRKORN.COM... Haaa mesti kamu agak aku nak tukar domain kan... No No No... Masih 50 50 lagik fikir samada nak tukar ke tak.. Ape yang aku nak cerita ialah pasal BLOGSPOT Vs DOMAIN... Cuma nak cakap ape yang aku rase pada saat ni yang terfikir kat dalam otak ni...


Sebenarnya sampai sekarang aku berteka-teki... Bloggerkah aku..? Adakah aku mempunyai satu blog ni secara automatik aku di gelar blogger.?.. Kalau begitu maksudnya, bermakna memang aku ialah seorang blogger lah kan... Kalau bukan, ade sape2 boleh terangkan maksud blogger yang sebenar..?


Seperti sedia maklum, domain merupakan www.(pilihan anda).com yang mana penggunaannya akan di kenakan cas beberapa ringgit malaysia... Bukan ringgit Malaysia yang manjadi masalah, tetapi bukan kah ia dah jadi seperti website..? Semakin hari, semakin ramai aku tengok blogger beralih arah menggunakan domain... Aku yakin mereka pasti ada alasan tersendiri menggunakan domain tersebut... Kann..?


Ramai blogger bermula dari blogspot... Blogspot yang di gunakan pada URL memang lah agak panjang jika di bandingkan dengan domain... Adakah alasan blogger menggunakan domain untuk memendekkan url mereka..? Berkali-kali aku fikir, ade jugak benar kalau seorang blogger mengekalkan blogspot pada url mereka untuk menyatakan bahawa mereka adalah blogger.. Jika orang tanya, di mana identiti blog anda sebagai seorang blogger..? Ya, aku boleh jawab yang aku masih menggunakan blogspot... Jika blogspot di panggil blogger, tapi kalau domain, takkan lah nak panggil domainer pulak..? Macam pelik pulak...


Aku pun ade plan jugak nak tukar dari blogspot kepada domain.. Tetapi masih lagi samar2... Nak tukar ke tak nak.. nak tukar ke tak nak... Aiseh... kalau aku tukar nanti, takkan lah identiti sebagai blogger akan bertukar menjadi domainer.. Aiseh.. Apekebende pulak domainer nih... Buat masa terdekat ni hati aku masih lagi berkata "Kekalkan Blogspot"...

~KORN~

Pssttt... Entry ni xde gambar selingan lah... 



39 ulasan:

  1. Korn aku blogspot ke dot.com ke blogger ke atau dominor ke aku tak kisah yg aku tau domino pizza tu mmg lagi sedap dari pizza hut.. mue he he he he >..< kalau aku mana2 pung boleh... janji aku ada blog dan org kenal blog aku :)

    BalasPadam
  2. hahhaa.. hati terase ni..huhu.

    mmg tujuan pakai tu pun sng nak pendekkan url..
    tapi entahla, da ade org tolong buat..pakai jela.haha

    BalasPadam
  3. salam...kalau hg betui2 serius berblogging, eloklah ada domain sendiri..buat masa sekrg saya pun masih setia dgn blogspot.

    BalasPadam
  4. bagi aku domain hanya sekadar nama.. untuk menjadi blogger byk cara atau pun platform dia, byk service kat internet untuk kita buat blog.. nama.com bukan membezakan blog dgn website.. tp apa yang dianggap blog itu adalah plateform dia.. kebiasaannya website bersifat statik.. tidak boleh di komen...ianya berbentuk perniagaan atau info2 sahaja... bagi blogger sperti yg kita guna sekarang... iistilah blogger bukan hanya pengguna blogspot atau wordpress semata-mata... byk lagi platform dia... Notepad, godaddy, blog.com,TypePad Micro,Jux, Thumlr, posterous space, bogetery, Weebly, LiveJurnal dal byk lagi..

    klu Korn buat blog semata-mata untuk posting peribadi di sarankan kekalkan atau tukar ke domain/nama sendiri.. lebih senang untuk di sebut atau di taip atau di ingati.. sebb setiap blog sebaiknya ada trademark dia sendiri.. tp klu berminat dgn SEO baik tak payah tukar... nak tau kenapa... susah nak ckp... klu nak juak better guna jek wordpress sbb dia lebih optimized... benda tu mcm korn kata nak buka masalah duit pon cuma apa yg penting..kita di kenali dgn blogspot.. kita bangun dgn blogspt..why noy kita kekalkan platform... aku nyesal guna domain kat blogspot.. byk script kena banned... skrg ni saat aku tulis komen ni pon blog aku tgh error.. menda ni punya pasal... google.com/jsapi?key=ABQIA..

    panjng giler dah kot... moral of the story... klu nak guna domain mohon guna wordpress.. best korn.. aku dah guna dah 3-4thn lepas.. tp kena alert sbb hacker and spammer sedang menjeling... ko paham kan? buka semua web or blog hosting tu secure... last time tersalah langgan... aku sempat guna 3 bulan jek... habis database kena atacked....

    ekekek.. ok lah tak tau lah komen aku ni ada kena engena dgn topik ko ke tak...

    BalasPadam
  5. retis ah dia pasnie dah nak tuka domain... nama domain pn comel.. tp x nak ngaku pulak nak tukar kan.. Mrkorn.com gictew... Ala-ala popocorn gictew... =p

    BalasPadam
  6. bak kata lecturer gua, skrg mungkin free. esok lusa. dia nak kenakan bayaran kita tak tau. sbb skrg ni susah dah nk cri yg free.

    BalasPadam
  7. yah!!!!kekalkan blogspot..!!!!hidup blogspot!!!*tiba-tiba

    BalasPadam
  8. tak kesah la korn doain ke blogspot ke, anda masih dalam bloglist saya. muehehe. :)

    BalasPadam
  9. itu pilihan masing2 , tp bg shiyda , kekalkan blogspot tu lebih 'sweet' sbg seorg blogger , tp tak dinafikan jugak domain ni ada kelebihannya tsendiri . hehe ^^

    BalasPadam
  10. kalau ase ase pakai domain sendiri itu lagi bagus, x salah tukar..kann .

    BalasPadam
  11. apa maksud blogger?
    mahu tahu juga ni...

    domainer?? 1st time dengar... :)

    BalasPadam
  12. jaa pon ada perancangan gak nk tukar domain sendiri... hehe..maybe jaakechik.com? kikikiki... dalam perancangan.... :)

    BalasPadam
  13. tak payah2, kekalkan je. huhuhu

    BalasPadam
  14. tukar domain dengan harapan untuk dapat identiti sendiiri or SEO.. kalau blogging sekadar untuk suke2 and untuk kepuasan diri, kekalkan je blogspot tu..

    BalasPadam
  15. korn, akak sampai skg pun masih blur2 lagi pasal blog ni. nak digelar sbg seorg blogger apatah lagi. blog ni terhasil sebagai medium utk bercerita je. teman meluah rasa..
    ~apa2 pun, akak doakan yg terbaik utk korn. U punya masa depan yg cerah dalam dunia ni. keep up the good work okey =)

    BalasPadam
  16. tapi mrkorn.com tu aku rasa macam sempoi n style jugak bro.. boleh jadi branding ko terus tu. aku sarankan ko tukar.. salah satu kebaikannya, orang akan senang nak ingat. sebab ia mrkorn.com pendek dan agak stylo.. bro, capai cepat2. takut nanti orang lain sambar nama domain www.mrkorn.com ni. jangan beli hosting. beli domain je. tetap kekal blogspot. bro, aku rasa ko kena sambar cepat2. sebab domain mrkorn.com tu stylo beb..

    BalasPadam
  17. jom-jom pakai domain reramai..hehehe

    ni cuma pendapat kerdil aku dari apa yang aku faham..tak tau salah ke betul..hahaha

    blog adalah singkatan kepada "web log" yang mana beza ketara blog dengan website adalah dari segi penyampaian sesuatu bahan(entry) kita..boleh search utk details "penyampaian" tu..

    tak semestinya pengguna blogspot sahaja adalah blogger..kalau macam tu bagaimana pula dengan pengguna platform wordpress dan platform-platform lain?hehehe

    contoh macam aku dah tukar domain, tapi aku still menggunakan platform blogspot..penyampaian entry aku pon masih beridentitikan blogger..hehe

    contoh website boleh tengok busuk.org..itu adalah website yang mana depa tak perlu mengeluarkan entry secara kerap dan cuma perlu mengemaskini website mereka je..dan busuk.org juga mempunyai blog sendiri (blog.busuk.org) dimana mereka mengeluarkan entry melalui blog, bukan website :)

    sekadar pendapat..banyak lagi sebenarnya beza blog dgn website..cuba google tgk..hehe :)

    owh..jgn lupa search jugak kelebihan menggunakan domain sendiri :)

    good luck korn :)muah muah

    BalasPadam
  18. kalau www tu nampak lebih cantik kan dari blogspot .

    kalau tujuannya sama kenapa perlu ditukar kan ?

    tapi tak taulah kalau www tu ada kelebihan lain :)

    BalasPadam
  19. tukar jelah domain. tukar domain tapi still hosting under blogger. cuma tukar kepada dot com je.

    BalasPadam
  20. Yang tadi tu silap. Yang ini BETUL. Ikut yang ini.

    PENALTI-SISTEM UNDIAN
    Para peserta dikehendaki memilih salah seorang dari peserta tersebut untuk disingkirkan dari game ini.
    1. Cheida
    2. Papa Blogger
    Mereka adalah blogger paling kurang menyerlah entrinya pada minggu ini.
    Para peserta perlu umumkan keputusan dalam kotak komen entri
    http://awieomar.blogspot.com/2012/05/alif-ba-ta-duniaku.html

    sebelum 6/10/12 jam 8 malam.

    BalasPadam
  21. Yang tadi tu silap. Yang ini BETUL. Ikut yang ini.

    PENALTI-SISTEM UNDIAN
    Para peserta dikehendaki memilih salah seorang dari peserta tersebut untuk disingkirkan dari game ini.
    1. Cheida
    2. Papa Blogger
    Mereka adalah blogger paling kurang menyerlah entrinya pada minggu ini.
    Para peserta perlu umumkan keputusan dalam kotak komen entri
    http://awieomar.blogspot.com/2012/05/alif-ba-ta-duniaku.html

    sebelum 6/10/12 jam 8 malam.

    BalasPadam
  22. Tau blogspot je taktau mende laen. Baca komen2 org2 hebat kat atas terasa kerdil lak. Apa kelebihan domain? Hahaha!

    Yg tau ada account blogspot sendiri ni utk men tulis2 je. Len2 lum explore lagi. Apa kata Korn kasi pencerahan? :D

    BalasPadam
  23. hamba jarang bertandang dan meninggalkan komen pada sahabat yang menukar kepada domain dek terdapat kesulitan ..huhu

    BalasPadam
  24. lawa gila www.mrkorn.com tu...stylo beb!...baik gi beli je dlu domain tu....nak murah,ko try ihosterz.com....servis mmg tiptop setakat ini..


    meh baca testimoni :
    http://www.ecadwinkyasha.com/2012/11/ihosterzcom-terbaik-kerana.html

    BalasPadam
  25. dah mcm domino pizza plak kan . haha alah kekalkan la blogspot .

    BalasPadam
  26. Korn, yang penting senang orang nak ingat url tu. Macam saya, pakai dua2...org nak masuk my blog pakai add blogspot boleh, .com pun boleh. i buat domain tu sebab memang dah lama ada.. so, tinggal directkan ke blogspot je. :)

    tepuk dada tanya selera. :D

    BalasPadam
  27. bila nak jd domainer nie korn ?

    BalasPadam
  28. kalo nak jd blogger tegar, wajar la tukar ke domain.

    BalasPadam
  29. apa ada pd nama. yg ptg isi.

    BalasPadam
  30. mna2 pn boleh aku rase.. Yg pentng isi entry tuh.. kan3.. heheh :D

    BalasPadam
  31. pendapat wa, ta elok berubah kasih nie, nanti lambat laun ang akan balik semula kat blogspot..percayaalah..hanya blogspot je cinta sejati ang...

    BalasPadam
  32. erm aku nak tau juga maksud blogger tu sbb aku tak rasa ku ni blogger..

    BalasPadam
  33. INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
    Harap Maaf – Entri B3:BR episod 14 tidak dapat disiarkan pada 9/11/2012. Ianya akan disiarkan pada 10/11/2012. Ini adalah untuk menunggu keputusan PENALTI-SISTEM UNDIAN yang akan tamat pada 10/11/2012 jam 8 malam.

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...