PLISHH.. HELP ME... I NEED UR SHOULDER...!!

Hype...

Alhamdullillah dah dua tahun aku tunggu panggilan temuduga dari S.P.A, akhirnya beberapa hari sebelum raya hari tu, sampai jugak surat kerumah aku... 2 tahun tu, satu jangka masa yang lama.. Sampai kekadang tu, aku dah malas nak update maklumat diri kat laman web SPA tu...




Jadi entry aku kali ni aku bukan nak bangga sebab dapat temuduga ke apa, cuma aku nak tanya sket kat kamu... Kepada yang dah ade pengalaman pergi temuduga SPA ni aku nak tanya sikit kat kamu, kebiasaannya ape bentuk soalan yang diorang akan tanya semasa temuduga..? Ade ape2 tips tak..?


Bukan apa aku cuma nak buat preparation dari segi mental ni... Neves nih pestime nak temuduga dengan SPA ni... Jadi aku harap sangat2 kat sape2 yang dah ade experience tu, share sikit dengan aku boleh tak? Plishhhh... 

~KORN~

91 ulasan:

  1. yang peting jangan nervous n kena confident kalau jawab. akak dah p interview spa, bila kuar result akak dapat calon simpanan je. kalau ada kekosongan mungkin akan diserap.

    gd luck ye dik! :)

    BalasPadam
  2. dulu pernah dpt interview f41..... dia tnya pengalaman, sikit pasal IT(apa yg kite belajar) n pasal diri kite

    BalasPadam
  3. good luck..wa xde experience intebiu spa..tanya cik rongoks

    BalasPadam
  4. ok..meh kita tulu. da bnyak kali pg tevew ni tp semua tal lepas..haha. dia tanya pasal pengetahuan am tu wajib la.. pastu dia akan tgk detail kita n akan tanya pasal detail personal kita yg ade kaitan dengan jawatan tu... pastikan jawab dengan tenang..kalau gubra diorang lagi amik kesempatan.ahaha

    BalasPadam
  5. adoi.. aku tak pernah pulak pergi temuduga SPA ni.. tapi aku rasa,ko tebalkan fail ko. bagi dorang tgk file ko gempak..

    BalasPadam
  6. oo...tahniah...mm,aku penah la dpt interview spa thun lepas jwtan pembantu mkmal...kt ptrjy.sblom interview tu mmg kne study about jwtan yg dipohon 2 betul2!!good luck!

    BalasPadam
  7. xdapet den mmbntu...den bolom koje...

    hentam je ckp nogori...hahhaa

    BalasPadam
  8. oh aku ingat temuduga SPA as in tempat2 yg datin2 rajin gi buat muka, kuku, urut2 ha ha ha.. klw cenggitu mesti la soklan pertama dia tanya jantina ko... pandai mengurut tak... er... tau ke produk2 kecantikan bagai kan?? ha ha ha kalau SPA lain ni patik kurang piksa... sbb dulu patik mintak kerja melalui JOB STREET FIGHTER ^..^

    anyway tips terbaik adalah be yourself dengan sedikit knowledge mengenai company yg ko nak join, and others such as perkara2 yg berkaitan dgn post yg ko apply. Tolong jgn diam bila interview tanya anything else? Kalu dia tanya mcm tu maknanya, dia nak uji ko ni seorang yg pasif ke hapa.. so you have to ask questions, such as... apa benefits yg derang offer... and so on jan la tanya... boleh balik on time tak?? mc berapa hari... (nampak sgt le mcm ko tu mmg kaki mc kan)... lagi satu klw dia tanya pasal company ko yg lama, tolong jgn buruk2kan sbb from there, klw ko ckp negative pasal opis lama.. it gives bad impression to the inteviewewr... so ckp saja nak cari pengalaman (yg sinonim) dan cakap peluang serta bayaran yg up sikit.. (bagi reason napa nak up, contoh sbb sara hidup semakin meningkat, and don't forget to tell, nak cari pengalaman baru)... ok?? ha ha ha itu pung law ko nak le guna tips2 aku ni.. kan..

    niway good luck KORN semoga ko akan dapat kerja ni.. maklum lah tunggu dah 2tahun kan.. so insyallah semoga ada hikmah disebalik kesabaran ko tu nanti

    BalasPadam
  9. all the best untuk temuduga tu :-)

    BalasPadam
  10. aku x de pengalaman interview SPA sebab aku x pegi pegi..

    tp yang penting isu isu semasa kena tau la bro..apa yang benda baru2..apa yang PM selalu sebut..

    tp kadang2 soklan yg jawapan nya perlukan pendapat kita pun ada..tu lagi sempoi so boleh goreng dengan konfiden tp jgn salah goreng sudah la

    BalasPadam
  11. sory Korn aku x dak pengalaman

    BalasPadam
  12. tahniah..... tips >> harus yakin!!! :)

    BalasPadam
  13. contoh soalan yang dorang tanya :

    siapakah perdana menteri Malaysia ?
    berapa kali dah sambutan merdeka kita ? sehari berapa kali makan ?

    itu soalan mun sendiri lah ! huhu :D

    good luck untuk temuduga k . :)

    BalasPadam
  14. @Nurul Husna Mohd Hassan
    Alhamdulillah lah simpanan pon, nanti kalo ade kekosongan, ade lah rezki nanti..

    BalasPadam
  15. @Afasz
    ooo... kne study balik la cam ni... thanks yer kak... (sedap2 je pangil akak) hehe

    BalasPadam
  16. @Nor Zilla Sensei
    thankss yer... nanti korn study balik... =)

    BalasPadam
  17. @boni kacak
    fail ape aku nak bawak? nak teebalkan dengan ape selain sijil2? taruk je la A4 byk2 nanti okei gak kan... =P

    BalasPadam
  18. @FAMI
    okei2.. thanks bro... nanti aku study pesal jawatan tuh.. =)

    BalasPadam
  19. @FAMI
    okei2.. thanks bro... nanti aku study pesal jawatan tuh.. =)

    BalasPadam
  20. @paripariputih
    eh ingat kan karangan apemenda la tadik, rupanya komen ppp rupanya.. hahaha.... ingtkan memang la spa ni tempat urut2 sana, urut2 sini.. hehe...

    kalo x mrepek dulu ppp ni memang x sah.. ko hade? haha trademark tu....

    thanks yer ppp for the nice tips ni.... korn akan cuba wujudkan komunikasi 2 hala nanti... haha, agak2 la korn kaki mc, mc tu yang suruh korn isi nama korn ade lah.. ehhhh.. hahaha

    BalasPadam
  21. @Phat
    eh, phat bukan keje gomen ke? xkan keje gomen x kne intebiu?

    aku ingt nak goreng ikan la senang..

    BalasPadam
  22. @khairul
    tak pe, abg kerol dtg blog ni pon dah thanks sgt2... (kne panggil abg-respek)

    BalasPadam
  23. @CikMunBlogger
    haha.. kau ni mun, ingat makan jer... kuh kuh kuh

    BalasPadam
  24. hang kena prepare dr segi psikologi jgk tau. lg2 jawatan hang mintak tu penolong jurutera kan, mesti adaa soalan pasal teknikal jgk. just prepare. kdg2 diorg bg 1 masalah then akan mintak kita bg idea cara nk solve problem tu.. haa, kalau korn jenis yg peramah lg baik. sbb depa suka dgn org yg quick respond. akak pernah g interview gov tapi SPP la, nk jadi trainer tp xde rezeki sbb failed dr segi fizikal (dia kata kecik sgt, camne nk ajar budak2 auto yg nakal2 tu nanti, kang cikgu kena buli dgn bdk2 laki) ;(
    gudluck korn, i know u can do it :)

    BalasPadam
  25. berdasarkan pgalamn jaa masa interview aadk dulu dia tanya ini:

    1. siapa menteri besar perak?
    -> masa ni zambri ngn nizar tgh berperang.

    2. siapa pmangku sultan kelantan?
    -> masa ni, sultan kena stok dan anak2 dia berebut takhta.

    so, korn kena alert ngn isu semasa politik skrg tau. nak lagi skrg ni, tgh bergolak pasal bila tarikh nk wat pilihan raya.

    3 soalan lain sume pasal aadk jer, pasal dadah2, pasal siapa pgarah aadk....tu jer...





    BalasPadam
  26. hope pgalaman jaa ni dpt membantu. but, depent pada jawatan yg kita dpt tu la. btw, tahniah yer korn! jaa doakan yg terbaik utk korn! ingat masa sujud akhir dlm solat tu, doa kat ALLAH biar sgalanya dipermudahkan. dan semoga ada rezki korn utk keje tu...amin....

    BalasPadam
  27. yg penting jawab ngn konfiden tau. jgn gabra, sbb bila gabra, dia akan gabra kan lagi kita ngn soklan yg pelik. bkn nak takutkan tapi nak bg semangat kat korn, biar KONFIDEN okeh!!

    BalasPadam
  28. wah! taniah

    gua dpt gak tapi bukan SPA..

    gua dpt dr tajaan JPA dulu..so depa nk wa keje dengan depa...


    BalasPadam
  29. gudluck korn =)
    rilek sudah..yg penting kne confident la..update ckit pengetahuan am..n make sure tau nape awk nk keje 2..confident tau! gudluck skali lg =)

    p/s assalamualaikum =)

    BalasPadam
  30. semua yang bakal di interview kena ade 1 jer confident..kdg2 dia bkn nk ape sgt ..dr gaya jawab yg myakinkn dia blh bg jawatan tu kat korn hehee..confidnt2!! hehee..ipoh? tempat akak blja dlu heheee :)

    BalasPadam
  31. @babycomel babycomel, solving problem pon ade ke? huu, ni yg bertambah risau ni buat nya di kasi problem yg pelik2 tak ke naya je nanti...

    BalasPadam
  32. @jaakechik
    eh, kak jaa interviu kat mane? pesal pe die tny menteri besar perak plak..... adui, korn ni dah la x brapa sgt dalam politik ni... thanks kak jaa dgn tips tu eh... thanks jgk sharing experience tuh...

    BalasPadam
  33. @Zul De Alexis terimakaseh zul... biasa lah da dlu ang dapat tajaan, skg kena la berkhidmat utk dorang plak...

    BalasPadam
  34. @NoRaQiLah JohaRi
    thanks ye for the tips...
    p/s : waalaikum salam

    BalasPadam
  35. @shidaR okei konfident is the keyword.... InsyaAllah... kak shida blajar kat mana eh dlu?

    BalasPadam
  36. @KorN
    interview mmg kat kota bharu. tapi bab hal politik dia tak kira kita dimana. dia nak tau kita ni alert ke tak.

    BalasPadam
  37. Goodluck untuk temuduga tu ^_^

    BalasPadam
  38. betul tu. kalau betul rezeki tu untuk akak, insya Allah dapat :)

    BalasPadam
  39. yg eyqa taw, kite kene taw pasal company yang nak amek kita. Satu lagi kena confident tapi jangan terlalu memuji diri.. hehehee. Gud luck korn!

    BalasPadam
  40. haaaii korn . lama tak jumpaa . eh sejak bila kita jumpa . huh

    yang aku tau , SPA ni kan , bila kita mntak , pastu kita tolak .. nama kita boleh blacklist . eh . betul ke ....

    Good luck temuduga . byak selawat k ..

    BalasPadam
  41. wow brader korn... gudluck... hope dpt wat yg terbaik.. ni penting sbb bila dpt keja, nafkah anak kita berdua terjamin..eh? hahahah
    anyway,doa dr wa smga lu dpt wat yg the best!!! :) amin....

    BalasPadam
  42. Pari2 putih dah beri komen karangan yg lengkap bro.
    Untuk aku senang ajer...muka kena konfindent dan search sikit jawatan kau mohon ni.
    Aku dah byk kali temuduga org....selalu first ekperission yg penemuduga awal2 dah failkan kau ialah gaya lembik...hahaha. Serius bro.
    Kau bila nak join segmen aku ni...?
    Semoga berjaya bro..aku doakan....

    BalasPadam
  43. xpernah pulak temuduga SPA, so nak ckp gd luck je la ;D
    jgn gemuruh sgt and always confidence je dlm tu ok on every question's~
    Mcm org kata, be someone else inside interview's room hak2

    BalasPadam
  44. broo, peluangg tu. btw, gudluck n mogaa sukses selalu yaa abam hensem! :)

    header baru lg?
    outchhhh. kreatiff nye korn ni heyy. :D

    BalasPadam
  45. tahniah korn, gud luck ye =D

    bertuah korn dapat tawaran SPA, lala tunggu jugak tawaran tu, tapi x dapat2 :P

    BalasPadam
  46. dulu gua pernah interview spa dua kali tak silap.

    rata rata dia tanya bidang yg kau amik tu,isu semasa sikit. yang penting kau confidence time jawab tu.

    apa-apa pun good luck ya. gua doakan lu berjaya, amin.

    BalasPadam
  47. all the best Korn..cendol tak tau ape2.masaku belom sampai.

    BalasPadam
  48. Semoga sukses dalam temuduga mu itu.. kau la antara kawan blog yg slalu bagi aku semangat suruh update.. aku update dah.. lekas pi usha... hehe..

    BalasPadam
  49. insyaallah.doa d prmudahkan sglanya...nak bg tips xtau cz xbiasa lg juz bleh doakan...gud luck =)

    BalasPadam
  50. akak pernah 2x pi interview SPA nie.. tapi apakan daya asyik jadi calon simpanan je.. ahakz.. ape pun akak doakan korn lulus dengan jayanya..

    1. time mula2 masuk tu cuba tonjolkan gaya konpiden dan yakin.. jangan lupa senyum..senyuman itu satu aset.. :)
    2. duduk tegak, ala2 skema.. masa bercakap tu jgn dok goyang2 kaki, tangan garu2 mulut, mata ke.. haha
    3. selalunya first2 mesti depa suh cerita pasal diri sendiri dulu..
    4. seconds depa tanya pasal sijil2 yg ada.. 2-3 je kadang2 pasal stdy ke.
    5. third depa akan tanya pasal bidang kerja yg korn pilih tu. apa tugas2 dia, gaji dia, menteri jabatan time tu.
    6. lastly mesti ada soala2 cepu emas ttg isu semasa or pendapat dan pandangan korn..

    haha.. tu jela kot yg biasa kak kena. yang penting petah bercakap jangan banyak diam.. :)

    BalasPadam
  51. gua belom ada pnglaman g intebiu utk kje la,stkt intebiu nk msuk u tu gua pnah la..kih3.
    pape pun lu kna confident ar,soklan2 pngthuan am tu harus ar ingt. sebelum g intebiu tu study dlu ar jwtan keje yg lu dpt tu.,
    gud luck bro :)

    BalasPadam
  52. @jaakechik
    okei noted kak jaa... thankz yerp... even korn x minat sgt bab politik, korn akan cuba amik tau sikit2.. hehe

    BalasPadam
  53. @Nurul Husna Mohd Hassan
    yerp... rezki masing2 kan.. cuma cepat dengaan lambat jer...

    BalasPadam
  54. @putryteya
    kan.. lama x jumpa kan.. hehe
    korn rase kalo kita dah dapat offfer job tu, pastu kita tolak, baru kita kena blaklist.. kalo tak silap lah.. kalo tolak interview ni okei ja lagi...

    BalasPadam
  55. @putryteya
    kan.. lama x jumpa kan.. hehe
    korn rase kalo kita dah dapat offfer job tu, pastu kita tolak, baru kita kena blaklist.. kalo tak silap lah.. kalo tolak interview ni okei ja lagi...

    BalasPadam
  56. @putryteya
    kan.. lama x jumpa kan.. hehe
    korn rase kalo kita dah dapat offfer job tu, pastu kita tolak, baru kita kena blaklist.. kalo tak silap lah.. kalo tolak interview ni okei ja lagi...

    BalasPadam
  57. @Hanif Idrus kau menemuduga org? huhu.. ape soalan yg kau suka tny..?

    BalasPadam
  58. @zera eira
    thanks yerp...
    btw ni header lama lah.. cuma di pakai semula jer...

    BalasPadam
  59. @LaLa mhdnor
    thanks yerp... lala tnggu jer nnti, ade rezki nanti mesti ade panggil punya tu...

    BalasPadam
  60. @LaLa mhdnor
    thanks yerp... lala tnggu jer nnti, ade rezki nanti mesti ade panggil punya tu...

    BalasPadam
  61. @Pondok Usang
    thanks yerp... hehe.. aku pi wusha skrg jgk... =P

    BalasPadam
  62. @Nira
    hehe.. takpe.. thanks yerp nira

    BalasPadam
  63. @Nira
    hehe.. takpe.. thanks yerp nira

    BalasPadam
  64. @Aida Omar
    thanks a lot kak aida... lengkap betul huraian akak.. korn akan cuba aplikasikan nya nanti yer...
    korn doakan akak pon nnti akan di serap kat gomen nnti.. rezki masing2 kak... cuma cepat dgn lambat jer... =)

    BalasPadam
  65. good luck yea korn.. suami akak pun dpt jgk interbiu tu.. prepare pasal tgs2 n isu semasa.. tp tgk atas penginterbiu la.. ada yg ty n ada yg x... :)

    BalasPadam
  66. mase aku dulu, die tanye isu semasa. tak pe yg penting kene konfident. insya Allah, aku doakan kau :)

    BalasPadam
  67. semoga berjaya ye en.korn.. jangan nerves2 tau.. jawab ngan confident, walau kite tak tahu ape jawapan utk soklan dia, jwab je pape..jangan jawab tak tahu.. emm, agak2 nye, jwatan penolong ape yg en.korn dapat?

    BalasPadam
  68. opps, lupa, jangan lupa pengetahuan am dan berita semasa kena tahu jugak!

    BalasPadam
  69. alooooooo...

    meh la terjah meh...
    meh la sni2.. hehehehe

    BalasPadam
  70. all the best korn!!! boleh bah kalo ko!!!

    BalasPadam
  71. em em, bau kepci. lapaq kepci. hahaha.

    tahniah korn ! do the best wei.

    BalasPadam
  72. sempat lagi ke nak wish gud luck eh ?hehe..

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...