RAYA OH YEAH... RAYA..!!! RAYA..!! RAYA..!!




Hype..

Cukup 12 hari aku tak hapdate entry, jenguk kejap2 je musim raya ni... Bersawang dah blog aku... fuh fuh fuh tiup habuk kiri kanan atas bawah... Sekarang masih mood beraya... Jadik aku nak hapdate pesal raya jer dulu even too much story aku nak cter kat hampa... 


~SEHARI SEBELUM RAYA~

Pagik2 lagik dah kena bangun awal kena ke pasar dengan akak aku pergi cari daging dan ayam untuk di buat rendang... Haishhh knapa aku orang terpilih untuk kepasar, tapi tak pe lah..... Skali skala... Balik dari pasar, operation terhadap ayam2 dan daging2 di lakukan serta lemang2 sedia untuk di bako kan...


Rajin nya aku... kot.. Haha


Tahun ni spesel sikit, sebab ade pelbagai jenis lemang yang di lakukan... Yang pertama lemang biasa, iaitu lemang pulut lah... Kedua lemang jagung... Dan ke tiga pulak lemang ubi... Lemang ubi ni first time buat, dan hasilnya sangat sedap... Aku risau jugak tak sedap, sebab ubi tu aku yang ramas.. Hahaha... Maknanya lemang ubi tu air tangan aku lah... So total of the lemang for this year around 30 batang...


Abang aku masak lemang


Berbuka kali terakhir

Sebahagian lemang si Bujang Sepah.. Ehhh


~MALAM RAYA~

The malam raya kul 10 malam aku baru nak kuar ke pekan mencari baju melayu.. Pusing satu pekan Kuala Kangsar mencari baju melayu warna kelabu atau silver... Ade jumpa tapi saiz kecik, saiz aku xdak.. Sampai kul 1pagi, akhirnya aku givap, dan aku decide beli kaler laen jer...


Plan mula2 dengan member nak Pergi Kampung Talang dengan member2 lepas cari baju raya, tapi di sebabkan kelewatan dah, tak jadi dah pergii.. So x dapat dah tengok meriam di kampung talang... Kalo tak boleh gak aku share dengan kamu... Video ni aku search kat Youtube...



Ni memang acara tahunan, Meriam ni orang kampung share duit sikit sorang 
dan di mainkan sampai pagi..
~1 SYAWAL~  Hari raya pertama agak padat sungguh jadual aku... Bizi dari pagi sampai ke malam.. Pagi2 lagi dah kena bangun awal nak kena pergi ke mesjid.. Setel ke mesjid, trus ke rumah opah aku ade tahlil ringkas bersama keluarga aku...  Setel tahlil, acara di tunggu2 setiap tahun pulak, iaitu sessi bermaaf-maafan bersama ahli keluarga... Kalo dulu sesi bermaafan ni di tunggu2 sebab dapat wit raya.. Tapi tahun ni aku plak kena bagi duit raya kat anak buah aku.. Huhu..
Half of my family
Half of my sibling
Kendian, acara wajib plak, melawat kubur ahli keluarga... Even dah tgh hari, melawat kubur tetap di teruskan... Mula2 pergi ke kubur atuk belah mak aku.. Dekat situ jugak pergi kubur Paksu dengan Maksu aku... Kemudian pergi ke kubur ayah aku di tempat lain, dan juga atuk belah bapa aku...
Kubur ayah aku
************************************************************
Jom pergi rayaaaa..!!
Setel melawat kubur baru melepak beraya dengan kengkawan.. Even dah jam 5 petang, beraya tetap di teruskan... Di sebabkan raya setahun sekali, peraasaan penat harus di ketepikan... Asalkan kenikmatan Syawal dapat di rasakan...
Kengkawan aku beraya bersama
bersama Sir yg ajar aku dulu
~DUIT RAYA~ Wahh... ingat kan dah tua2 cenggini takde orang nak kasi wit raya kat aku dah.. Not bad, tahun ni aku dapat Enam Belas Ringgit duit raya tuh.. Perghhhhhh.... Rase terharu ngan mereka yang kasi wit raya.. Hehehe.. Rase nak nangis jer.. Hehehe...
Lelaki melayu terakhir yang pemalu.. =P
Pssttt....!!!!! Aku tataw apesal setting lari kat entry ni... Huhu...
~KORN~

85 ulasan:

  1. haha nice entry about raya tp malangnya saya terpaksa raya kat hospital

    BalasPadam
  2. first time dengar lemang jagung tu

    BalasPadam
  3. Korn jeles i... dgn suasana "sebenar hari raya" alaf 2000 ni kan.. meriahnya... inilah baru dinamakan raya... ni tak malam raya tak semeriah dulu2...

    hu hu hu patot le mood kerja lambat nak sampai sebb masih lagi dalam mood rayo...

    p/s: gambau sesi bakau mercun bola letak periuk tak de ke?? ha ha ha ^..^

    BalasPadam
  4. gua tertarik kat lemang jagung n ubi ang korn..nnt kalau ada masa gua teringin nk rasa sedap kew?? gua x penah mkn lagi..kat pahang x dew..

    eh! lemang jagung buat dr jagung eh? hehe...serius gua x taw...mohon wat tuto..hehe

    BalasPadam
  5. fuh bestnya bebuka last tu ramainya!
    fuh fuh duit raya laaaa!
    fuhkuh fuh kuhh kuhh gmbar last taleh belah :p

    BalasPadam
  6. meriahnya berbuka ...hehe..oklah dpt duit raya..

    BalasPadam
  7. wiwiitt ! abam henseng pakai baju melayu kaler biru !

    BalasPadam
  8. kampung ko ke korn yg bakar meriam panjang tu hehe

    BalasPadam
  9. saya pun dpt jugak duit raya. wah! nak banggakan diri jugak ni. hehehe.

    ada banyak ek jenis2 lemang. asal aku taktau. tau lemang pulut je. ag pun belah2 kelantan jarang la raya orang buat lemang. sini ketupat n rendang je.

    p/s: bila plak tukar header ni En.Korn? rajin bebenor kamu ye tukar.

    BalasPadam
  10. bila hari raya, byk aktiviti yg dibuat.. yg bestnya, kita buat dgn family dan saudara mara :-)

    BalasPadam
  11. @Norasyimah Saifullah at hospital pon beraya jugak.. sebab raya tak specified dekat mana2 pin.. kat mana2 pon boleh raya.. so chill

    BalasPadam
  12. @inche hlovate huh, btul ke pestime? korn tiap2 tahun buat lemang jagung

    BalasPadam
  13. @paripariputih yeah PPP, rayaaaaa... hehe

    tu lah mood raya masih menguasai diri, tapi kerja kena jugak kerja, kalo tak, tak bergaji lah nanti.. kan kan akn

    p/s : tahun ni tak main mercun langsung la... ingt tahun depan tak nak try periuk dah, nak try kawah plak.. hehehe

    BalasPadam
  14. @Zul De Alexis huh, lagi sorang tertarik dengan lemang jagung? pelik ke lemang jagung? aku rasa biasa2 jer... haha... nanti ade kelapangan aku cuba buat entry pesal lemang jagung.. okei3...

    BalasPadam
  15. @Zyra Roxx fuhh.. family rmai da smpi mase puasa last tuh...
    fuhh weh nak wit raya.. ekekeke
    gmbr last tu.. errrrrrrr

    BalasPadam
  16. @Mrs Velentine meriah la jugak... meh la join skali thun depan.. hehe

    BalasPadam
  17. @Eyda Syahida wewiit... jgn ngorat saya... nnti saya malu.. weewit.. hehe

    BalasPadam
  18. @Phat
    bukan la kampung aku, kira dalam daerah aku laa... kira2 15 minit la dari umah aku...

    BalasPadam
  19. @NIZAM
    haha... boleh la kita share ye nizam.. hehehe...

    ko tak tau eh ade mcm2 jenis lemang.... lau nak taw lebih lanjut, sila google.. hehe

    p;s = ni header lama laa nizam.. saje je guna pakai semula

    BalasPadam
  20. @Aiisyah Colourful
    yerp btul tuh... best sgt2 bila semua berkumpul reramai kannnnn

    BalasPadam
  21. assalamualaikum korn...meriahnya beraya bersama2 keluarga di kampung...:)

    BalasPadam
  22. wahhh family besar ni korn..ramai brtul hehee..nice :)

    mne tua lg kalo lum kawen hehee :P

    BalasPadam
  23. wei,aku tertarik ngan lemang jagung ko tu.cmne buat?lemang buat mcm biasa n just masukkan jagung ker.mcm tu ker?mcm tu ker?hehe

    meriahnyer family ko..best2x..sy sukew,sy sukew...

    BalasPadam
  24. wauuu biruuuu. eh jap, lemang jagung cemane? x penah jmpe pun? -,-

    BalasPadam
  25. wah nmpk cam best je family korn.mcm ramai je.
    berape duit raye ko?15 hengget?untunglah dah tua pn dpt duit rayeee..
    selamat raye korn =)

    BalasPadam
  26. @maszull waalaikum salam kak... meriah sgt2 ramai balik kpg tahun ni.. =)

    BalasPadam
  27. @shidaR hehe... ramai la jugak... almaklumlah korn ni anak bongsu.. =)

    kan kak shida kan, mane tua lagi kalo belom kawen kan.. hik hik hik

    BalasPadam
  28. @ct cheery
    lemang jagung tu.. err... masuk kan jagung dalam lemang... errrrr xpaham eh? xpe nanti aku buat kan entry

    BalasPadam
  29. @Mr.She haha.. lemang jagung tu.... (tggu entry akan datang).. bila tu ntah laaa

    BalasPadam
  30. @Cendol eh silappp laa.. 16 henggit... lagi singgit tak masukkan dalam gmbr... =)

    BalasPadam
  31. hngseng nye abang korn. Outchhhh! Hehe. Macam sama tema je kita tahun ni, :))

    BalasPadam
  32. wahh seronok jer jaa tgk family korn berbuka! panjang giler hidangan diatur..hehehe...very2 meriah!

    lemang ubi? jagung? eh, tak penah dgr pulak.....

    naper ler yg gi cari baju di mlm raya? kofem ler payah nak cari. no choice la korn...btw...biru pon ok ape. sesuai ngn korn! nmpak cam org baik2 jer..hihi...

    ppsssttt : soryyy komen kali ni terhover pjg sedikit... hehehhehe... mmg byk lagi nak bgatau ni tapi len kali la nanti kang, jadik karangan pulak...ngeee.......

    BalasPadam
  33. malas nk google la. hee. apakata en.Korn buat entri khas lemang ni. macam ramai je taktau jenis2 lemang ni. bole promote makanan tradisional. serius nk tau lemang ubi n jagung tu camne. bijak kan idea sy. ;)

    BalasPadam
  34. perghhh... Korn aku mcm PPP gak.. aku jeles giler tgk family ko Korn..nampak harmoni sgt2.. best Korn.. wpon aku x ade kat situ tp aku spt rASA mmg meriah raya ko tahun ni kan...?ramainya family ko Korn.. best lah korn... nak gak rasa suasana mcm ni korn.. bakor lemang sama2.. pergh... best korn..

    BalasPadam
  35. kan best kalo my family pon dapat gather cenggitu....tp malangnya.....dot dot dot...kbai~

    tacing 24saat...

    BalasPadam
  36. @zera eira
    bukan ke kita da pakat ke hari tu nak pkai baju kaler same? ehhh.. hehehe

    BalasPadam
  37. @jaakechik
    haha.. dah biasa la kaj jaa cari baju di malam raya....

    lemang jagung x pernah dgr? huhuhu...

    alaa xpe karangan pon, best jer korn bace feedback komen dr pembaca.. hehe

    BalasPadam
  38. @NIZAM
    haha.. nnti aaku akan ikhtiar untuk buat entry khas pesal lemang jagung dan ubi tu...

    BalasPadam
  39. Sibuk betul Sahabat Korn yer..seronok bila raya ni..yang penting mestilah bersama famili =)


    salam aidilfitri..

    BalasPadam
  40. @PotiaCasaDelarossa
    Alhamdulillah tahun ni semua family ade kecuali sorg je akak aku tak balik... adik beradek ramai, time raya cam ni je lah yang boleh berkumpul.... time lain nak berkumpul susah sikit... kalo nak join, tahun depan jom la join raya dgn aku potia.. =)

    eh, apesal komen ko ni jadi bold eh? pelik jerrr

    BalasPadam
  41. @tirahzairi
    malangnya knapa tirah... syukurlah at least dapat bersama org tua... =) smileee

    BalasPadam
  42. tak pernah makan lemang jagung n ubi...

    meriahnya raya dia.. =)

    BalasPadam
  43. pergh..terbaekk bro... aku tabek kot kat meriam tu... pergh.. syok gila... dah macam berperang dah

    BalasPadam
  44. korn, ramainye yg rindu kat ko ni ;)
    meriah sungguh tengok famili raya korn eh, ramai betul.. pasal lemang jagung tu, lemang biasa je kn, tp dalam ada jagung, kan?? hehe, mcm pernah makan, tp xpernah tau pasal tu :)

    BalasPadam
  45. Ini lah paling lama aku rasa kau tak updated blog...heheheh
    Bro, u keluarga besar..tgk gambar ramai masa aktiviti makan2..best keluarga besau ini....

    Jemputan rasmi buat anda…
    Promosi sikit……hehehe
    Dijemput sertai segmen saya ini:
    http://hanifidrus.blogspot.com/2012/08/hanifidrus-segmen-menerjah.html

    BalasPadam
  46. @miz ruha nanti kalo ade rezki cuba lah.. =)

    BalasPadam
  47. @boni kacak memang syok lah.. tgk lah kalo ade rezki nanti....

    BalasPadam
  48. @babycomel yerp, lebih kurang macam tu lah lemang jagung tuh..... tp mcm ramai jer yg tataw

    BalasPadam
  49. @Hanif Idrus hehe.. tu lah,, aku pon rase ni paling lama kot...

    INsyaAllah bila ade rezki aku join eh... x brani nak janji sebab macam bizi sikit kebelakangan ni

    BalasPadam
  50. @NUR salam aidilfitri jugak NUr

    BalasPadam
  51. meriahnya!!! semua ada ke tu?

    BalasPadam
  52. p/s 1: tak gtau orang pun korn datang, ni rahsia kita ni. hik3

    p/s 2 : meh la datang jerantut next year, leh join konvoi raya :)

    BalasPadam
  53. @KorN

    saya masuk hospital tekanan darah rendah sangat

    BalasPadam
  54. wowww. nice family..
    and untunglahh dh dpt duit rayee. ni bile nak bagi df ni hahaha

    BalasPadam
  55. PAKSUUUU, nak wit aye?? pleaseeeee

    BalasPadam
  56. silamat hali laya kornnnnnn :D

    BalasPadam
  57. selamat hari raya korn. cik na baru datang nak beraya ni. duet raya ada lagi tak? hehehe..

    BalasPadam
  58. ape yg boleh aku cakap..meriah beb beraya ke umah ko ni.aku tengok makan ramai2 tu...perghh bila la aku leh makan ramai2 sambil bersinglet cenggitu uhuk2

    BalasPadam
  59. makan beramai ramai plg menyelerakan..!

    BalasPadam
  60. ramainya.. msti meriah ni..:o

    BalasPadam
  61. selamat hari raya en.korn....
    *eh mana dpt korn tu ea??*

    BalasPadam
  62. wey aku nk bekenalan ngan pmpn baju pink pic 1st tu leh? :p

    BalasPadam
  63. @Detective Fiqa
    DF da beso... org beso xleh dapat wit raya dah.... ehhh hehehe

    BalasPadam
  64. @piraaa
    haha.. bila masa ang plak jadik anak buah aku ni?

    BalasPadam
  65. @onie
    silamat hali laya onie...

    BalasPadam
  66. @Chic Na hehe.. duit raya ade je lagi.. nak mai la sini.. tp blom tentu lagi la korn akan bagi

    BalasPadam
  67. @afzalsukasuki nanti time ko kawen nnti aku konpm org ramai dtg, so aku suggestkan time tu mase makan beradap, ko pakai la singlet.. amacam? hahahaa

    BalasPadam
  68. @khairul akmal bin azman semesti nya.... sampai tak cukup nasik hari tu.. hehe

    BalasPadam
  69. @Rien Rose best la jugak... ye la ada lama x kumpul cam ni

    BalasPadam
  70. @Nurul ain hee... mesti x baca kat side bar ni kan

    BalasPadam
  71. @SYAH'IZZAT ko jgn nak wat pesal, akak ipar aku tu...

    BalasPadam
  72. kampung talang tu kampung belah abah aku. tp lps abah aku meninggal, jarang dah gi sana. sebab opah ngan atuk pun dah xde.

    BalasPadam
  73. muka korn ni sweet je . yg paling best aktiviti family korang mmg sempoi. nmpk close sgt

    BalasPadam
  74. Tak dapat silver....biru pun OK gak ! he...he...

    BalasPadam
  75. whoa :D happy super duper family..tetibe teringat kenangan msa kat kg ..berbuka rmai2 camtu..wat satu bulatan berbuka ramai2..

    Bila dh besar2 nie duit raya pn berkurang ler..tp bersyukur dgn apa yg ada kan ..Hehehuhuhoohoo..

    Pstt..encem lak gmbr mamat kat bawah sekali tu..hikhik :p

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...