BOTOL RIDSECT BUKAN SEBARANG BOTOL RIDSECT

Hype..

ENTRY NI MEMERLUKAN BIMBINGAN IBUBAPA WALOPON ANDA DA KAWEN..! INIKAN PULAK YANG TAK KAWEN..


Mood menaip di tengah hari ni (smalam) macam best jer... Ye lah.. Kerja tak berapa nak ada pulak hari ni... Disebabkan aku tak nampak pon entry pesal botol ridsect ni, maka terhasil lah entry ni... Jap.. Kamu tau ke botol ridsect tu ape..? Huh... Ni haa macam kat bawah ni... 





Dah dah dah.. jangan nak jakun sangat... Tengok sikit2 jer... Nampak tu siap ade 15 percent lagik ridsect tu.. Jadi ketinggian dia pon berbeza la sikit dengan yang biasa... Kali ini aku ank story pesal projek aku dengan member aku mase dulu2... Agak2 ade yang dah boleh agak tak...?


Okei, aku ngan mmber aku yang bernama Dong, Alang, dan Anam... Mase ni aku baru 8 tahun kalo tak silap.. Alang ni tua dua tahun daripada aku.. Dong dan Anam ni tua setahun daripada aku.. Tapi ini tak penting... yang penting, projek yang aku nak cterkan kat kamu... Bermula la kisah nya... Disebabkan kebosanan yang terlampau, kami berempat decided nak buat something guna botol ridsect... Maka, semua pon balik lah kerumah masing-masing untuk mencari botol ridsect... 


sekadar gambar hiasan.. betul. aku tak tipu.. hiasan semata-mata



Dengan gigih sedaya upaya aku mencari sekeliling rumah aku, hampeh x dapat... Mane pergi koleksi2 ridsect aku, tak tau lah... Mungkin dah dikebas membe2 aku tadik kot... Hampeh btul... Kalau tak, ni mesti kerja Mat Pit... kuang ajo... Tak boleh jadik ni, mmber aku semua dah berkumpul kat port besa.. Kat mana  lagi, tepi sungai lah.... Aku lak tak dapat lagik botol ridsect...


Ting..!!! tiba2 idea baru aku muncul, aku amik botol ridsect mak aku kat dalam rumah... Banyak lagik ni isi dalam botol.. Ah, apedehal, janji aku ade tong ridsect.. Kau haade?... Takde kan kan kan... Bila aku sampai je kat mmber2 aku, memang sume dah standby...!! Semua dah nak mula, tapi aku punya ade spoil sikit, sebab isi ridsect tu masih ade...  Nak tau cemana aku hilangkan isi ridsect tu? Jap jap jap...!!!






Lebih kurang cam ni la aku wat.. tapi, bukan lah dengan cara merokok, ade la cara nya... Bakar sikit kat daun kering then tekan la spray tu.. Memang berapi lah... Kalau aku tala kan kat mmber aku, mau hangus legam terus.. Konpem2 tak raya.. Konpem2 aku makan kaki lepas tu.. Haha... Dah setel, baru la projek di mulakan...


***********************
******************
**************
***********
*********
******
****
***
**
*


Mula-mula, penutup ridsect tu di buka, kendian buka plak penutup yang dalam nya plak... Kendian, tebuk kan pula lubang kira2 5 cm dari bawah.. Aiyokkk.. Paham ke, aku pon mcm pening dah ni... Jap aku nak try lukis... Lebih kurang macam bawah ni lah..





Wah, senang nya, 3 simple step jer... Sediakan beberapa lagik barang seperti, sebatang kayu yang agak panjang dan beberapa ringgit... Okei duit tu sebenarnya untuk beli kabad (betul aku rase aku eja kabad ni)... Bedal lah labu... Haa... kalo dah beli kabad tu nak buat ape lagik, main meriam lah.... Tapi ini bukan la meriam buruh, it can be classified as mini-meriam...


Walopon bunyi nya tak segempak meriam buluh, ia dah cukup kuat sebenarnya bunyi tersebut bagi budak2 macam kami yang berumur 8 tahun ni.. Ye lah, nak tebang buluh masa tu, semua kecik2 lagik... Best ape main meriam ridsect tu... Serius best... Aku tak tau idea sape lah yang ajak aku buat meriam gune botol ridsect tu...




Dah macam tutorial la pulak entry ni.. Hehe.. Ni la salah satu aktiviti aku mase bulan posa dulu2.. Korang plak cemana..? Jom ar story sikit...

Pssttt....!!!!! Korn baru menang giveaway Kak Shida dan Kak Jaa... Yeay..!!

~KORN~


86 ulasan:

  1. xbahaya ke en.korn?
    mohon kanak2 jgn tiru aksi ini...

    #tahniah#

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.. tgk pon dah tau bahaya...
      mekaseh ye @tirah

      Padam
  2. toturial buat mercun eh..hehehee dasyat tu...saya takut main mercun..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagus3.. jgn main mercun.. bahaya

      Padam
  3. kanak-kanak tak boleh baca ni..bahaya haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. baca boleh.. tiru jangan... kan kan kan

      Padam
  4. ish ni semua yang putus jari ni haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. huit3.. kisah lame.. jgn tiru dah laaa

      Padam
  5. hoii..jakim nampak ni mati lu kena tangkap separa basah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku ajak jakim try test ciptaan baru tuh nnti.. mane tau kot boleh pergi jauh ciptaan kami.. haha

      Padam
  6. wah! x bahaya kew? gua takut meletop jew.kih2

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh. main meriam mesti la meletop kan? kan kan kan

      Padam
  7. Boom ! Boom!
    NAL pun main mercun kat sini la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bom bom tu main bom.. bukan mercun.. kalo mercun, pompompom

      Padam
  8. gempak tutorial nie korn.. hahaha:)

    BalasPadam
  9. hahaha kecik2 dh kreatif.. dulu2 kalau xguna buluh, guna tin milo yang gedabak letak kabad ngan air..tp yg ni xyah nk bakor..hikhik

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah tak bakor buat ape jer zaxx?

      Padam
  10. abang akak dulu suka buat yang tanam dalam tanah tu.. mmg kebabooom la

    BalasPadam
    Balasan
    1. dalam tanah tu eh? apa nama nya eh? lupe dah laaa

      Padam
  11. Tahniah lah encik korn. banyak betul aktiviti time bulan pose eh. kanak kanak memang tak tahu penat :) tak penah tepikir pun boleh buat mini meriam dengan ridsect. boleh try la camni :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. zaman kanak2.. mane nak tau penat.. pg ptg siang malam kire nak main jer.. sudah nye time tidur, ngigau.. hehe

      Padam
  12. aku bengang ni. kenapa kau tak tekan je ridsect tu kasi abes? kenapa kena nyalakan api -_-?

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.. ikut kreatibiti masing2....

      Padam
  13. peh , dulu pakai buluh, sekarang pakai botol ridsect. dunia dah maju. haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. ni mesti tak baca ni kan...

      Padam
  14. hai korn..!
    tertarik kak dayah nak jengah kat sini disebabkan komen korn yg "isy..isy..isy" kat blog boni..
    hehehe..entah la..akak pun tak tau apa yg buat akak rasa komen itu mencuit hati.

    nway...tak sangka pulak entry korn nih pun best jugak..

    ermmm.....tak pernah pulak akak try buat meriam pakai tong ridsect tu..
    hehehe..tak pernah terpikir pasal kan kecik sangat , takut tak sempat nak menjauh kedebom tak beraya...

    :)

    tapi sejak dah tua dan ada anak nih akak dah insaf dah..takde main menda nih sumer dah..
    hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. komen isy isy isy pon leh tertarik eh kak dayah? isk isk isk.. hehehe

      hehe.. safety kena la di utamakan.... tapi nyaris la time tu semua berjalan lancar tanpa sebarang insiden yg tak di ingin kan.....

      dah anak due, kire pasni boleh tambah tiga empat lima nnti akak.. hehehe

      Padam
  15. kalau ada kua suratkhabar esk kes tercedera main mercun buatan sendiri, mmg kena salahkan kau la Korn. budak2 yang bc ada tergerak hati nak ikut tutorial ni.hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo ade kuar surat kabar sok, aku remove entry ni cepat2.. hahaha

      Padam
  16. fuhh... entri ni ptut kene banned ni... mngajar org laen utk wat mercun sendiri... ahahahaha


    *smbil mecari botol ridsect nak maen jugak..eh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ben10 ke weh? hahaha...
      ko jgn, tak beraya nnti tahun nie...

      Padam
  17. Balasan
    1. bukan cari nahas.. mengisi masa lapang.. kah kah kah

      Padam
  18. tak pernah bende2 ni.. tapi terbaik.. yang bab habiskan ridsect tu kalo tolong bunuh nyamuk2 situ boleh kot.. membazir jer p bakar.. ekekeke

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo buat bakor nyamuk, terus jadi abu nyamuk tu.. haha

      Padam
  19. huhu di usia begini, orang bagi aku mercun pun aku amek dan bagi orang lain pulak.. dah malas nak main mercun2 ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama lah kita zuan... da abis zaman kita ni.. bg budak2 skrg pulak...

      Padam
  20. ish2.. kreatifnya,, saya dari kecil sampai dewasa, main bunga api je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan main bunga api.. lagi bahaya... hahaha...

      Padam
  21. bahaye nye permainan kamu ni Korn!!huh sipa ajar lagi.budak2 dilarang mencube!
    dulu penah buat jugak yg sembur2 tu.gune lighter n sembur ridsect.sekali terbako langsir.naseb rumah tak terbakor.
    btw,tahniah korn.murah rezeki ye bln2 pose ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaa.. cendol ni membahayakan jer lah main nya... seb baik kne langsir... kalo kne rambut, x pasal2 botak sebelah...

      Padam
  22. Korn, zera na main mercun pop pon ta brani korn. Lahaiiiiiii. Ini fakta serius.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini pulak jawapan serius.... nak lagi selamat main lah mercun pop+korn.. agaggaa

      Padam
  23. perghhh..tutorial buat meriam ridsect..hahhaha....abes la lepas ni....ramai yang buat cenggini....=P

    BalasPadam
    Balasan
    1. mohon jgn buat cenggini.. korn cuma nak cter kisah lama ja...

      Padam
  24. haha, ingatkan nak buat tabung untuk save duit raya :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. cadangan yang bagus... haa ade idea untuk entry baru nnti...

      Padam
  25. kau bg tutorial buat mercunnnnnn?
    kahkah haromm

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha... dont try this at home..

      Padam
  26. pnah gak men meriam tin ridset nie.. hehe.. selamba, goncang2 tin kemudian dktkn kt lilin.. kebabomm.. leh tahan gak kuatnye.. :D

    BalasPadam
  27. perghh siyes lama giler tak main meriam tin mcm ni ngan kwn2...rindu seh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rindu?
      ON RINDU ke 54678
      tertakluk terma dan syarat. agaga (jgn buat)

      Padam
  28. dh tu mak ang tak tercari2 ke pulak mane hilang nye ridsect dia? wakaka

    BalasPadam
    Balasan
    1. part yang tak ingt la pulak.. rase nya mak korn ade byk spare part ridsect kot

      Padam
  29. Mak aiiii!!!umur 8 tahun dah main meriam!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah tu, zaman tu fesbuk tak de lagik.. main meriam lah...

      Padam
  30. hahhaha . buat meriam buluh rupanyaaa !! guna botol ridsect ? waauu XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. yerp.... ini je ampu.. keh keh keh

      Padam
  31. katakan tidak pada tutorial ini..haha..cek tak brani bab mercun/meriam ni..mohon surrender dlu..hakhak,tapi pnah tgok adik main meriam buluh je..yg ridsect ni baru tau..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu pink.. kata kna tak nak..!!!

      Padam
  32. korn, akak rasa bersyukur sgt ko tak apa2.. kalau tak xdela kenal ko la ni kan ;)
    satu je nak cakap, malam ni sgt seriau nak lawat ko sbb dh terserempak kawan baik ko yg kat atas tu, awat ko tempek dia?? menangis akak membaca entri ko kali ni tau (sbb ada kawan ko ci&cak tu) akak takut gila dgn dia okey ;(

    BalasPadam
    Balasan
    1. ekeke... kan dah tulis sekadar gambar perhiasan... hehe.. hari tu tgh syok baring2, tetiba ade sekor cicak ni jatuh ngam2 atas badan korn.. cemana la agaknya kalau jatuh atas badan babycomel ni...

      Padam
  33. perhh ! ni kena report polis nih !
    cobaan mempengaruh mmbuat meriam.. haha






    slm ramadhan,
    cik ana

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha... kan dah tulis, entry ni memerlukan bimbingan ibubapa.. so korn x bertanggungjawab

      Padam
  34. haha dah agak dah mesti jadi meriam sbb aku pun pernah buat dulu..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko pon penah main..? ade geng... haha

      Padam
  35. bahaya la korn..len xmo bt gitu..untung smpai laa ni msh ada kalo x??? huhuhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo tak, xde la blog ni pon.. hehehe

      Padam
  36. tahniah korn..tp kak xpos lg mggu ni mmg nk pos tguu yer :)

    BalasPadam
  37. tutorial jahat nih korn..hehehehhe....! bahaya tau,,,, btw, bak no.fon yer, nanti nk bagi topup... yg dulu ilang lorhhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan jahat lah, ini nakal nie... hehehe

      Padam
  38. mak ai en korn..ni ke koja nye bulan2 pose..hebakkk jugak.. skrg wt aktvt ape plak bulan pose, ade tanam jagung ka..hehehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe.. skrg buat keje je kat opis + site

      Padam
  39. nakalnya..tapi kreatif la main pakai tin ridsect je. dulu2 pernah ikut sepupu lelaki...dorang main kabaid dalam tin milo. hehe

    BalasPadam
  40. haha dulu,abg aku slalu buat bnde nie......tapi bunyik tak pegi sgt...haha

    BalasPadam
  41. dah bole jadi tutorial neh...bnyk idea betol..haha

    BalasPadam
  42. jujur aku ckp aku langsung xpernah tgok meriam buluh ke ape jenis meriam yg budak2 selalu main. aku takat main mercun2 biasa je

    BalasPadam
  43. 1st time dgr org main meriam guna botol ridsect.

    BalasPadam
  44. Klu nk lg power beli yg baru kat kedai..yg masih byk isi.. Pastu bakor... Perghhh meletop jugk ekekekek...

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...