PLISHH.. HELP ME... I NEED UR SHOULDER...!!

Hype...

Alhamdullillah dah dua tahun aku tunggu panggilan temuduga dari S.P.A, akhirnya beberapa hari sebelum raya hari tu, sampai jugak surat kerumah aku... 2 tahun tu, satu jangka masa yang lama.. Sampai kekadang tu, aku dah malas nak update maklumat diri kat laman web SPA tu...




Jadi entry aku kali ni aku bukan nak bangga sebab dapat temuduga ke apa, cuma aku nak tanya sket kat kamu... Kepada yang dah ade pengalaman pergi temuduga SPA ni aku nak tanya sikit kat kamu, kebiasaannya ape bentuk soalan yang diorang akan tanya semasa temuduga..? Ade ape2 tips tak..?


Bukan apa aku cuma nak buat preparation dari segi mental ni... Neves nih pestime nak temuduga dengan SPA ni... Jadi aku harap sangat2 kat sape2 yang dah ade experience tu, share sikit dengan aku boleh tak? Plishhhh... 

~KORN~

RAYA OH YEAH... RAYA..!!! RAYA..!! RAYA..!!




Hype..

Cukup 12 hari aku tak hapdate entry, jenguk kejap2 je musim raya ni... Bersawang dah blog aku... fuh fuh fuh tiup habuk kiri kanan atas bawah... Sekarang masih mood beraya... Jadik aku nak hapdate pesal raya jer dulu even too much story aku nak cter kat hampa... 


~SEHARI SEBELUM RAYA~

Pagik2 lagik dah kena bangun awal kena ke pasar dengan akak aku pergi cari daging dan ayam untuk di buat rendang... Haishhh knapa aku orang terpilih untuk kepasar, tapi tak pe lah..... Skali skala... Balik dari pasar, operation terhadap ayam2 dan daging2 di lakukan serta lemang2 sedia untuk di bako kan...


Rajin nya aku... kot.. Haha


Tahun ni spesel sikit, sebab ade pelbagai jenis lemang yang di lakukan... Yang pertama lemang biasa, iaitu lemang pulut lah... Kedua lemang jagung... Dan ke tiga pulak lemang ubi... Lemang ubi ni first time buat, dan hasilnya sangat sedap... Aku risau jugak tak sedap, sebab ubi tu aku yang ramas.. Hahaha... Maknanya lemang ubi tu air tangan aku lah... So total of the lemang for this year around 30 batang...


Abang aku masak lemang


Berbuka kali terakhir

Sebahagian lemang si Bujang Sepah.. Ehhh


~MALAM RAYA~

The malam raya kul 10 malam aku baru nak kuar ke pekan mencari baju melayu.. Pusing satu pekan Kuala Kangsar mencari baju melayu warna kelabu atau silver... Ade jumpa tapi saiz kecik, saiz aku xdak.. Sampai kul 1pagi, akhirnya aku givap, dan aku decide beli kaler laen jer...


Plan mula2 dengan member nak Pergi Kampung Talang dengan member2 lepas cari baju raya, tapi di sebabkan kelewatan dah, tak jadi dah pergii.. So x dapat dah tengok meriam di kampung talang... Kalo tak boleh gak aku share dengan kamu... Video ni aku search kat Youtube...



Ni memang acara tahunan, Meriam ni orang kampung share duit sikit sorang 
dan di mainkan sampai pagi..
~1 SYAWAL~  Hari raya pertama agak padat sungguh jadual aku... Bizi dari pagi sampai ke malam.. Pagi2 lagi dah kena bangun awal nak kena pergi ke mesjid.. Setel ke mesjid, trus ke rumah opah aku ade tahlil ringkas bersama keluarga aku...  Setel tahlil, acara di tunggu2 setiap tahun pulak, iaitu sessi bermaaf-maafan bersama ahli keluarga... Kalo dulu sesi bermaafan ni di tunggu2 sebab dapat wit raya.. Tapi tahun ni aku plak kena bagi duit raya kat anak buah aku.. Huhu..
Half of my family
Half of my sibling
Kendian, acara wajib plak, melawat kubur ahli keluarga... Even dah tgh hari, melawat kubur tetap di teruskan... Mula2 pergi ke kubur atuk belah mak aku.. Dekat situ jugak pergi kubur Paksu dengan Maksu aku... Kemudian pergi ke kubur ayah aku di tempat lain, dan juga atuk belah bapa aku...
Kubur ayah aku
************************************************************
Jom pergi rayaaaa..!!
Setel melawat kubur baru melepak beraya dengan kengkawan.. Even dah jam 5 petang, beraya tetap di teruskan... Di sebabkan raya setahun sekali, peraasaan penat harus di ketepikan... Asalkan kenikmatan Syawal dapat di rasakan...
Kengkawan aku beraya bersama
bersama Sir yg ajar aku dulu
~DUIT RAYA~ Wahh... ingat kan dah tua2 cenggini takde orang nak kasi wit raya kat aku dah.. Not bad, tahun ni aku dapat Enam Belas Ringgit duit raya tuh.. Perghhhhhh.... Rase terharu ngan mereka yang kasi wit raya.. Hehehe.. Rase nak nangis jer.. Hehehe...
Lelaki melayu terakhir yang pemalu.. =P
Pssttt....!!!!! Aku tataw apesal setting lari kat entry ni... Huhu...
~KORN~

INI BARU LA ENTRY RAYA DARI MR. KORN

Hype..

Taknak cakap banyak, cuma nak tempek gambar ni jer...




Disebabkan scanner aku ade masalah, aku terpksa tgkap gmbr gne nset cikai aku ni jer... Ape2 pun ape yang aku nak sampaikan telah pon aku nyatakan kat atas ni..


Kepada nama yang tak di letakkan dalam ni, sory banyak2.. terlepas pandang mungkin...


Pasni mungkin tiada entry sehingga lah aku habis cuti iaitu seminggu selepas raya... Lama tak aku dapat cuti? Hehehe... Nasib lah aku sorang je melayu, so senang la sikit dapat cuti.. Hehehe...

~KORN~


NI BUKAN ENTRY RAYA LAGI RASA NYA

Hype...

Pi blog sana sini semua nya dah cerita pasal raya.. Ade yang da wish Selamat Hari Raya.. Ade yang post lagu raya.. Ade yang buat entry pasal kueh raya.. Ade jugak review kad raya..  Wah semangat raya dah pon semakin kelihatan...  Yang takde orang post pesal mereka yang tercedera kena main mercun.. Alhamdulillah lah semua selamat... 


Tahun ni merupakan tahun pertama aku beraya sebagai blogger.. Jadi berkenalan dengan blogger lain sedikit sebanyak dapat berkongsi dengan blogger tentang banyak perkara... Thanks tau kamu semua... Siapa..? Kamu lah yang sedang baca entry ni... (*_^)






Sebanar nya nak ucapkan terima kaseh kepada yang sudi hantar kad raya kat aku.. Tahun ni aku sempat kasi kat beberapa orang blogger sahaja.. InsyaAllah tahun depan aku akan buat lebih sikit kad raya supaya  aku boleh kasi lebih ramai lagi... Doakan lah yer...


Haish, dah empat hari aku nak tukar duit kat bank.. Asyik habis ja... Nampaknya anak buah aku tahun ni aku kasi 5posen cukup kot.. Ape punya kedekut lah paksu.. Ehehe... Okei, aku dah pun prepare duit raya anak buah aku yang seramai 25 orang.. Hadoi.. geleng2 kpala aku.. Ramai nya... Tapi takdelah 5posen.. berpatutan lah kot rasa nya...


Okei kat sini aku nak ucapkan tahniah kat sahabat aku yang telah keluar paper Utusan Malaysia pada hari Sabtu Lepas... Nama blog beliau Mr. Secretary.. Sory, sebab aku tak link kan blog beliau atas sebab2 tertentu.. Im stalker his blog.. Aku doakan agar beliau terus maju dalam kehidupan beliau dan kita akan terus berkawan... Aku gembira dengan kehidupan beliau yang semakin cemerlang nampak nya... 



aku nak buat panjut buluh ni bila balik kampung nanti



Pssttt....!!!!! : Alhamdulillah, Divident gold investment untuk bulan pertama dah pun masuk...Even tak banyak, aku bersyukur dengan jumlah empat angka tu... InsyaAllah, aku akan perkenalkan kat kamu semua sekiranya divident bulanan yang aku dapat tu berterusan..  Oleh itu, raya tahun ni takdelah sesak sangat..

~KORN~

AKTIVITI BULAN PUASA BERSAMA KENGKAWAN - 18SG

Hype...

ENTRY INI MEMERLUKAN BIMBINGAN IBUBAPA WALOPON ANDA DA KAWEN.. INIKAN PULAK YANG BELUM KAWEN..!!

Hari ni aku cuma nak share aktiviti aku masa zaman student dulu... Kali ni aku janji tak kan buat tutorial dah... Hahaha... Kepada mereka di luar sane, jangan sesekali meniru aksi ini... Pemilik blog tidak bertanggungjawab sekiranya  berlaku apa2 insiden pada hampa naa....




video



video



video


Tetiba aku rindu kenangan ni dengan kengkawan aku dulu... 

~KORN~

SEGMEN DI MANA ANDA BERAYA BERSAMA PHAT CORNER PART 2

Hype... 

Lepas seminggu xde entry, Korn kembali sebab nak habaq kat hampa, yang Korn masih lagi berblogging... Haishhh.. Seminggu blog Korn berhabuk... Tolong lap sini sana sikit sorang...  Ye lah nak raya ni kan... Kena la sume tampak lawa di Aidilfitri.. Eh, blog pon nak raya gak ke? bedal je lah....



nak join klik banner


Tahun ni turn aku balik umah belah kampung aku... Tahun lepas, Korn balik kampung Korn jugak.. Dua tahun lepas pon KOrn balik kampung Korn jugak... Tahun sebelum2 nya pun kampung Korn jugak.. Mungkin tahun depan baru nak balik rumah bini Korn pulak kot.. Tu pon kalo Korn kawen tahun depan.. Eh.. Kalo tak, makne nya Korn akan beraya kat kampung Korn jugak...


Kat mana kampung Korn..? Okei, kampung Korn di Kuala Kangsar, Perak... Atau lebih spesifik kat Kampung Chuar Hilir... Haa.. Korn oghang peghok ye.. Kalo kome nak datang umah Korn, dari exit tol Kuala Kangsar, kome jalan je straight sampai nampak signboard 'Kati' pastu masuk kanan... Pastu jalan straight lagi lepas sekolah Menengah, ade simpang kecik masuk kanan... Pastu masuk simpang tu, jalan straight lagi lepas turun bukit, sampai lah rumah Korn.... 


Aku nak ajak 3 orang mmber aku ni join... Sape eh... BoniKacak, Ika, dan jugak 3nogr33ny... Kepada yang lain2 pon boleh ja kalo nak join... JOM KE SINI.. Phat..!! Aku dah join...  sebelum aku undurkan dir, terima lah serumpun pantun...


Anak kerbau menggoreng makaroni, 
Makaroni di goreng sambil meniarap,
Di Bulan Ramadhan yang mulia ini,
Kepada hampa ku pohon ampun maap..

~KORN~

TRAFFIC EXCHANGE - APAKEBENDA NYE NI..? SILA BACA DAN JOIN

Hype..

Traffic Exchanger... Kamu nak orang pi wat rombongan cik Kiah kat blog kamu tak? Haa kamu skarang boleh up traffik kamu kat TRAFFIC EXCHANGE NI... Bukan kata kat blog ni jer, kat Facebook, kat Twitter, Kat YouTube pon boleh... Amacam best tak..? So tunggu apa lagik.. Jom pi sini..

klik banner untuk join



ADE KENA BAYARAN TAK?
Jawapan nya semuanya adalah :

FREE - FREE - FREE - FREE - FREE

Haa.. Kemain besar aku letak perkataan free ni.. Mane lah tau kot2 kamu berkenan mende2 free ni...




APE KELEBIHANNYA?

  • Menaikkan traffic blog
  • meningkatkan jumlah follower FB Fan Page
  • menambahkan lagi Youtube Viewers
  • Menambah Google +1 (<--Kepada yg guna SEO tu untung lah)




CEMANA NAK REGISTER?
Senang jerr.. Ikut 3 step ni..

  1. Klik Register
  2. isi maklumat yang di kehendaki dan send
  3. Check emel untuk pengesahan


See.. senangkan macam aku cakap tadik.. jadi, apa lagi.. Jom pi register cepat... klik banner...

~KORN~

SIAPAKAH 'DIA' KINI TERJAWAB

Hype..

Berbalik kepada ENTRY YANG INI, ramai komen2 blogger2 yang tertanya-tanya siapa peremuan ayu yang aku tengok wayang  bersama aku tu... memandangkan ramai yang bertanya, entry ini aku buat khas untuk mereka yang bertanya... Gambar yang mncetuskan sedikit kontrobersi telah membuatkan ramai para gadis di luar sane dah tak nak masuk blog aku dan sedikit sebanyak telah menyebabkan traffix blog aku jatuh merudum.. Okei aku tipu...




Haa.. gambar ni lah... Boleh plak die tutup muka... Nak main cak cak cak ke ape... Tak pe, kali ni aku nak kasi die tunjuk muka die plak...  Aku pon tataw apesal beria nak tutup muka padahal, macam la aku tak boleh tengok time lain.. kan kan kan.... Okei ni dia...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Haa.. ni lah die nya... Eh, sejak bila plak ade rerama ni.. Adoi... Pe lah kameraman ni snap pict kami time rerama ni lalu.. Dan rerama ni plak time ni la plak nak lalu nya pun... Ngam2 pulak kat muka perempuan ni... [ Hazik nama yang ambil gambar ni ] Tak pe lah.. kali ni aku bagi gambar yang nampak muka punya... Siyes aku tak tipu kali ni... She is........


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*








Alamak, dah terover plak sampai sidebar gmbr nie.. Tak pe lah... Abaikan jer.. Maka terjawab lah sudah 'kot' persoalan yang tertanya-tanya itu.... Hehe.. Zaxx, i got her... Haha... Sorry kat kamu semua.. Har har har


Okei, sebenarnya tu header baru aku yang di reka khas oleh UNCLE... Atau nama nya dalam bahasa Melayu ialah ANG+KEL... Hehe...Thanks Uncle sebab sudi buat header untuk Korn... Jom semua ke blog Uncle untuk berkenalan... Jangan lupa terjah blog Uncle tau.. Kepada para2 gadis di luar sane, uncle ni sedang mencari.. Mencari apakah? Jom lah ke blog uncle.. Seriously, uncle ni memang sporting... !! Terbaek habaq hampa... Ni link dia 




Kepada Uncle, Page element blog Korn mengalami sedikit kesilapan teknikal dan selepas semua nnti setel, baru header ni akan di pasang... Dont worry..! 


Pssttt....!!!!! : Aku dah set up comment kepada pop-up.. So pasni senang sikit lah korang nak komen...

~KORN~


SEGMEN RAYA SAKAN : tEKA JUADAH RAYA !!

Hype..

Esah  :  Mail pinjam 50..
Mail  : Takde la Mak..
Esah  :  Hang ni kodokut. taik idung masin... Sama macam mak ekau..
Mail  : Taik idung mak manis ka?
Esah  :  Ko nak rase ke? 
Mail  :  Mrepek la mak ni.. ni kan bulan puase... Tu la mak, salu sangat makan kerepek..
Esah  :  Dah tu dah dorang jual krepek, mak beli mak makan la... 
Mail :  Sape yang dorang jual krepek tu?
Esah  :  Tu haa... Mereka bertiga tu lah...




Mail  : Aik, sejak bila mereka jual krepek mak?
Esah  : Sejak raya ni, nak cari duit lebih lah tu... Biasalah, orang nak kawen...
Mail  :  Kawen dengan mak ke?
Esah  :  Hotak kau.. Ape kelass kau.. Mak tunggu Ibrahimovic jaa...
Mail  :  Oh lupa, taste mak obersea yerp...
Esah  :  Hik hok hik hok...
Mail  :  Eh Mak, krepek ape dorang jual tu..?
Esah  :  Ni haa ni lah kuih nya.. (Sambil manghulurkan gmbar)




Mail  :  Kuih ape ni mak..?
Esah  : Bengap beno kamu ni... 
Mail  :  Eh mak siyes ni Mail tak tau....
Esah  : Orang kampung mak yg kat Guinea cakap ni lah Kuil Simpul Kaseh... 
Mail  :  Mak yakin ke ni kuih simpul Kaseh ?
Esah : Mak yakin betul mak kunci lirik ni...!!!! Alamak terlebih sudah..!!
Mail  :  Ade jugak makan penyepak ni karang..
Esah  :  Amboi.. Ko jangan tak tau, pembeli kerepek bertuah kat kedai dorang ni akan dapat hadiah.
Mail  :  Hadiah ape pulak ni mak..!!
Esah  : Hadiah2 nya ialah.. Jeng jeng jenggg...!!!!! Ting..!!








Dah dah dah aku malas nak cari idea mrepek ni lagik... Cukup sampai sini, sbenarnya aku join segmen yang di buat khas oleh Afzal, MKSyahir, dan Arra nie.... So jom la semua memeriahkan majlis ni sebelum hadiah2 ni di kebas oleh Esah.. Haa Korang ade mase lagi nak teka natang ape yg di tempek tu... Aku pon bedal jer... Korang masih ade masa nak fikir sebab tarikh tutup nya pada 05 Ogos 2012... Waw, aku suka tarikh ni... Besday aku time ni... Yang nak join klick ja mana2 tiga orang penjual kerepek ni atau tekan gmbar dorang kat atas tu....Selamat mencuba...

~KORN~

BOTOL RIDSECT BUKAN SEBARANG BOTOL RIDSECT

Hype..

ENTRY NI MEMERLUKAN BIMBINGAN IBUBAPA WALOPON ANDA DA KAWEN..! INIKAN PULAK YANG TAK KAWEN..


Mood menaip di tengah hari ni (smalam) macam best jer... Ye lah.. Kerja tak berapa nak ada pulak hari ni... Disebabkan aku tak nampak pon entry pesal botol ridsect ni, maka terhasil lah entry ni... Jap.. Kamu tau ke botol ridsect tu ape..? Huh... Ni haa macam kat bawah ni... 





Dah dah dah.. jangan nak jakun sangat... Tengok sikit2 jer... Nampak tu siap ade 15 percent lagik ridsect tu.. Jadi ketinggian dia pon berbeza la sikit dengan yang biasa... Kali ini aku ank story pesal projek aku dengan member aku mase dulu2... Agak2 ade yang dah boleh agak tak...?


Okei, aku ngan mmber aku yang bernama Dong, Alang, dan Anam... Mase ni aku baru 8 tahun kalo tak silap.. Alang ni tua dua tahun daripada aku.. Dong dan Anam ni tua setahun daripada aku.. Tapi ini tak penting... yang penting, projek yang aku nak cterkan kat kamu... Bermula la kisah nya... Disebabkan kebosanan yang terlampau, kami berempat decided nak buat something guna botol ridsect... Maka, semua pon balik lah kerumah masing-masing untuk mencari botol ridsect... 


sekadar gambar hiasan.. betul. aku tak tipu.. hiasan semata-mata



Dengan gigih sedaya upaya aku mencari sekeliling rumah aku, hampeh x dapat... Mane pergi koleksi2 ridsect aku, tak tau lah... Mungkin dah dikebas membe2 aku tadik kot... Hampeh btul... Kalau tak, ni mesti kerja Mat Pit... kuang ajo... Tak boleh jadik ni, mmber aku semua dah berkumpul kat port besa.. Kat mana  lagi, tepi sungai lah.... Aku lak tak dapat lagik botol ridsect...


Ting..!!! tiba2 idea baru aku muncul, aku amik botol ridsect mak aku kat dalam rumah... Banyak lagik ni isi dalam botol.. Ah, apedehal, janji aku ade tong ridsect.. Kau haade?... Takde kan kan kan... Bila aku sampai je kat mmber2 aku, memang sume dah standby...!! Semua dah nak mula, tapi aku punya ade spoil sikit, sebab isi ridsect tu masih ade...  Nak tau cemana aku hilangkan isi ridsect tu? Jap jap jap...!!!






Lebih kurang cam ni la aku wat.. tapi, bukan lah dengan cara merokok, ade la cara nya... Bakar sikit kat daun kering then tekan la spray tu.. Memang berapi lah... Kalau aku tala kan kat mmber aku, mau hangus legam terus.. Konpem2 tak raya.. Konpem2 aku makan kaki lepas tu.. Haha... Dah setel, baru la projek di mulakan...


***********************
******************
**************
***********
*********
******
****
***
**
*


Mula-mula, penutup ridsect tu di buka, kendian buka plak penutup yang dalam nya plak... Kendian, tebuk kan pula lubang kira2 5 cm dari bawah.. Aiyokkk.. Paham ke, aku pon mcm pening dah ni... Jap aku nak try lukis... Lebih kurang macam bawah ni lah..





Wah, senang nya, 3 simple step jer... Sediakan beberapa lagik barang seperti, sebatang kayu yang agak panjang dan beberapa ringgit... Okei duit tu sebenarnya untuk beli kabad (betul aku rase aku eja kabad ni)... Bedal lah labu... Haa... kalo dah beli kabad tu nak buat ape lagik, main meriam lah.... Tapi ini bukan la meriam buruh, it can be classified as mini-meriam...


Walopon bunyi nya tak segempak meriam buluh, ia dah cukup kuat sebenarnya bunyi tersebut bagi budak2 macam kami yang berumur 8 tahun ni.. Ye lah, nak tebang buluh masa tu, semua kecik2 lagik... Best ape main meriam ridsect tu... Serius best... Aku tak tau idea sape lah yang ajak aku buat meriam gune botol ridsect tu...




Dah macam tutorial la pulak entry ni.. Hehe.. Ni la salah satu aktiviti aku mase bulan posa dulu2.. Korang plak cemana..? Jom ar story sikit...

Pssttt....!!!!! Korn baru menang giveaway Kak Shida dan Kak Jaa... Yeay..!!

~KORN~