KALUTNYA PENGALAMAN PERTAMA TEMUDUGA SPA J29

Hype..

Beberapa hari lepas aku pergi temuduga untuk GRED J29.. Jadi selepas preparation yang aku rase boleh di katakan cukup, aku pun bertolak lah ke Ipoh sehari sebelum interview.. Dan setibanya di Ipoh, macam2 hal lah pulak yang nak berlaku.. Mula2 skali, rumah mmber aku ni tak de seterika.. Maka terpaksa lah mmbe aku pinjam dari mmber die, jauh nya boleh tahan gak rumah nya.. Kemudian, baru aku perasan aku pakai belt warna coklat.. Nak interview, mane boleh pakai warna sesuka hati, jadi terpaksa la ke Gerbang Malam beli belt seploh hengget.. Tak kesah lah, janji belt aku wrna hitam...


Kemudian, balik rumah mmber aku tu, aku ingt nak study lah sikit dengan nota yang aku dah kopipes dari internet.. Skali godek punya godek punya godek, nota pulak tertinggal kat opis Penang.. Adoiyai.. Nasib baik lah henset aku ade tgkp gmbr nota tu sikit2.. tapi jenuh aku nak zoom sketul2 ayat nya.. Tamat lah cerita kekalutan sehari sebelum temuduga...


gambar yang sempat aku curi2 snap.. 


Di hari temuduga, ingat kan kekalutan semalam dah abis, skali pagi2 lagi henset aku dah buat hal.. Aku tak tau la samada alarm henset aku tak berbunyi atau aku yang tak dengar bunyi alarm.. Sedar2 je dah jam 7.17 pagi.. Perghh.. Kelam kabut aku bangun, mandi bersiap dan terus pergi ke tempat temuduga.. Mula2 sampai kat bangunan persekutuan, pak guard kata tempat aku interview tu kat bangunan sbelah sana.. Haiyooo.. Cepat2 start moto merempit trus ke bangunan satu lagi...


Sesampainya kat bangunan tu, dengan yakin aku follow amoi chantek ni, sebab aku yakin die pon mungkin nak pergi interbiu kat situ jugak.. Masuk lif, sampai tingkat 5, yeah aku nampak jugak tempat intrview tu.. Turn aku daftarkan diri di tanya, "Jawatan apa"... aku cakap je la "J29".. tiba2 "Saya tanya jawatan apa, bukan gred apa, tak faham soalan ke ape, cuba jawab ikut soalan tu pun susah ke..!! Perghh.. tak pasal2 aku kena sound setepek dengan nada die yg agak tinggi..!! Calon yang lain ade kat situ semua dah wusha aku.. Perghhh terasa diriku begitu retiss mase tu.. Haktui..!! Pastu baru la aku jawab jawatan aku yang betul dan aku di di beritahu aku yang ke 9 dan di persila kan duduk..






Sebelum temuduga di mulakan, sedikit taklimat di berikan.. Die menyuruh setiap calon tmuduga menyusun dokumen mengikut turutan yang betul.. Masa tu lah aku detect aku tak bawa resume.. Ya Allah, benda paling penting dalam interview pon aku boleh lupa.. Dalam hati memang cuak giler.. Buntu skejap mase tu.. Kebetulan hari temuduga tu ade classmate aku dua orang dan aku mintak pendapat diorang.. Diorang suruh aku pergi print kat kedai area2 bawah ni... Nak pergi tapi cuak nak mintak permission, sebab tadi dah kena sound.. Tak pelah, Tebalkan muka, cakap elok2 dengan orang tu aku nak print resume.. Alahmdulillah, orang tu izinkan.. (Dalam hati dok berkata, eh baik pulak die ni cakap elok2)


Jenuh jugak pusing area situ cari kedai print... Nasib baik lah ade.. Lepas print resume, trus balik semula ke tempat tu, mase on the way ke tempat tu, jumpa mmber aku yang dah abis interview.. sempat la borak skejap dalam mase sminit.. pastu trus masuk smula ruangan menunggu.. Then nama aku di panggil untuk semakan dokumen daan aku bagi resume yang baru print tu.. die pelik.. die tanya mane salinan sijil? erkkkk.. kena jugak ke?Adoii... Lagi skali aku turun pergi photostat kat kedai tadi.. Pecah peluh aku di buat nya..




Masa giliran nombor lapan tu, aku da standby semua nya.. Mak aih lama pulak calon no 8 ni di interview.. Jadi tepat jam 10.20 giliran aku plak.. Dengan slumber je aku ketuk pintu, masuk, bagi salam kat panel penemu duga dan terus bagi resume dan sijil2.. Aku di persilakan duduk.. dan berikut merupakan soalan yang di tanya mengikut turutan.. Eh ikut turutan ke tak aku pun lupa.. Tapi yang pasti semua soalan di bawah ni di tanya kat aku... 



PANEL 1 (Selepas belek2 resume) 
1. Dulu ade praktikal kan.. dimana dan apa buat ape? ****
2. Perkenalkan diri, keluarga dan latar belakang pendidikan.. *****
3. Nyatakan ujian yang di lakukan terhadap konkrit. ****


PANEL 2 (Selepas belek2 sijil aku) 
1. Dalam sijil ade sijil IBS. Nyatakan kompenen/panel IBS yang ada di pasaran.. ***
2. Bagaimanakah nak ketengahkan/mempromosi produk IBS ni.. ***
3. Ape kelebihan IBS berbanding yang sekarang? **
4. Apakah perbezaan asas pad dan asas rakit? **
5. Apakah perbezaan end bearing pile dan cerucuk geseran? **
6. Lapisan jalan ade berapa? **
7. Nyatakan lapisan2 jalan..? *
9. Nyatakan ujian yang di lakukan terhadan lapisan jalan raya..? *
10. Jika kamu seorang T.A, sebelum penuangan konkrit di lakukan, apekah yang perlu kamu lakukan? (Soalan penyelesaian masalah) ***


PANEL 1 (dia nak tanya lagi) 
1. Berapa orang adik beradik yang kerja kerajaan dan swasta? ****
2.Apakah kegiatan luar yang kamu sertai semasa belajar..? ****
3. Apakah harapan kamu? ***

*semakin sedikit bintang, semakin sukar soalan tersebut untuk aku jawab..


Ni lah soalan2 yang di soal jawab oleh aku.. dan ade beberapa soaln aku dah lupa di sebab kan byk sgt soalan yang di tanya.. Amacam soalan die? Perghhhh.. memang power ah soalan die kasi.. Hampir 30 minit aku kat dalam bilik temuduga tu.. Lepas semua hal temuduga setel, aku pon balik lah... 


Aku tak letak harapan yang tinggi dalam temuduga ni sebab mengikut statistik, hampir 2ribu yang di panggil temuduga, dan bilangan kekosongan hanya seratus lebih sahaja.. Kalau ade rezki ade lah, aku x letak harapan tinggi.. sekadar 15% jer... 

~KORN~

38 ulasan:

  1. Fuhh! Banyak tul kekalutan yang berlaku. Next tyme get readey betul2 taw Korn b4 nak interview gomen ni. So tak r gelabah gila nanti. Tp syukur at last sempat jugak prepare sume ek? Err dlm pas raya tuhari ada gak interview utk J41, tp tak r byk sgt soalan teknikal cam Korn kena -__-

    Eniwey, good luck! :D

    BalasPadam
  2. alahai laa korn..awat yg loklak sgt tuu...nk tgelak bila baca. adoii laa...maybe sebab terlepas solat subuh pagi tuu kot..hehehehe... resume yg penting pon boley lupa...apa laaa... tp nak wat camana kan? kalo Tuhan dh ttp kn tu dah rezki korn akan ada la tu nanti..amin.......

    BalasPadam
  3. aku rase ko boleh, insyaAllah ^_^

    BalasPadam
  4. aku rase ko boleh, insyaAllah ^_^

    BalasPadam
  5. 15% jer letak harapan? up la sikit.. tapi betul jugak.. kalau terlalu mengharap then tak dapat.. kuciwaa plak kan.. heheh..

    btw, kami mendoakan semoga temuduga korn berjaya.. tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu.. kalau ada rezeki tak kan kemana ^^

    BalasPadam
  6. rezeki Allah kan ada kat mana2.. kalau dapat yg nie, alhamdulillah, kalau tak dapat, maksudnya ada yg lebih baik menunggu..:)

    BalasPadam
  7. korn. semoga kejayaan milik mu... gambate!!

    BalasPadam
  8. chayok2!!! semoga berjaya yer incik korn. banyak betoii soklannn diaaa huhuhu nak dapat laaaa tuh! huhuhu

    BalasPadam
  9. Dasyat betul dugaan yg melanda ye korn... tak pe sabar je mungkin ada hikmah utk semua ni... may had a luck for the interview ye... ^_^

    BalasPadam
  10. garang bebenor orang itu.. hari ni banyak entry pasal temuduga spa:)

    BalasPadam
  11. alahai, kesiannya korn. byk jupe tol eh dlm perjalanan tu =) semoga korn berjaya. kalau x berjaya jgn la kecewa. atleast dh ada pengalaman, next time kena prepare betul2 & kena alert.. haa, byk betul soklan teknikal dia eh :)

    BalasPadam
  12. mesti boleh. . .keyakinan itu penting hewhew

    BalasPadam
  13. gila dasat penkomen ko tuh korn..
    pheww skrg da abis temuduga kan??

    pape gud luck k..

    n jgn kalot sgt..kalot2 pun sempat snap pic popuan ek..hehheheh


    kalau ko dpt keje ni , sila belanja aku kepsi..aku nak ..mekasih..

    BalasPadam
  14. apa2pun... gud luck bro!! hehehe

    BalasPadam
  15. oh aku hengat dia interview boleh urut style siam ke atau style indon ha ha ha...

    ala Korn ada rezeki x kan kemana isnyallah akak doakan rezeki Korn ada lau itu yg terbaik buat Korn.. aminnnnn >..<

    BalasPadam
  16. banyakkan berdoa jela bro...

    sepenaraya.blogspot.com

    BalasPadam
  17. banyaknya soalan dia tanya..
    berdebar plak rasa..*eh!macam aku pula nak ditemu duga*

    btw,dapat atau tidak itu terserah..
    ^_^

    BalasPadam
  18. Perghhhhhhhhhhhhhhhhhh susahnya. Dah la banyak cabaran dan halangan mendatang. Nasib baik korn punya jiwa yg jitu

    BalasPadam
  19. wahhhh, encik korn sangat gelabah!

    BalasPadam
  20. ish..ish..ish.banyaknyer dugaan en.korn nie. Scary lak dengar bila kene intrvw cam tue. kalau banyak cabaran cam nie rasanya mesti dapat kerja nie. hehe... wish u luck k.

    BalasPadam
  21. macam mana lah. aku pulak kena interview nanti . haihh haha

    BalasPadam
  22. wahhh..akak lak yg neves hehee ^_^

    BalasPadam
  23. good luck ehh..

    (baru tau cemana interbiu gomen, selama nih xpnh amik tahu..hihi..)

    BalasPadam
  24. perghh mencabar..anyway semoga lu berjaya bro!

    BalasPadam
  25. Ingat lagi soalan soalan yang panel tu tanya yea... Huhuhu

    BalasPadam
  26. insyaAllah korn aminnn

    doakan yg terbaik tuk lu

    BalasPadam
  27. memang dorang suka sound orang ye? x baik tau sound2 orang ni..

    BalasPadam
  28. insyaAllah, kalau rezeki tak kemane kan, tawakal je korn..kite dah berusaha sebaik habis kan :)

    BalasPadam
  29. byk gak soalan2 teknikal dia tanya. dasat2. kalo x reti jawab, mmg haru. tp kalo tau sket2, putar alam pun xpe. janji ms jwb tu nmpk konfiden.

    BalasPadam
  30. erkk..bnayk nye dia tnya n nmpak mcabar soalan dia..pape pun all the best ye.. :)

    BalasPadam
  31. stress lak rase part kene marah tu...huhuhu gud luck ye korn!

    BalasPadam
  32. Saje je tu dia nak tanye byk2..jwpn betul ke salah dia tak kisah sgt . Konfiden tu penting . Gud luck Korn :)

    BalasPadam
  33. wah, byk giler soalan dyer..
    mesty berpeluh tgn korn waktoo too..

    BalasPadam
  34. pehh..wa kene salin soklan2 di atas..sebagai preparation wa nak menghadapi temuduga dalam bidang construction akan datang...

    BalasPadam
  35. hahha brsusah2 dlu, sng2 kmudian..mna tau ada rzki nnti..tp jgn risau, klo ggl kli prtama, da chance dia pggil utk intrbiu lgik..

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...