ISTILAH D.P DALAM FESBUK

Hype..

Aku xtau nak tulis tajuk ape. So aku bedal jer. dah tulis tajuk nie, mcm xbest jer ape isi ny... Kalo aku pun macam x nak bace entry dengan tajuk sedemikian..... Tapi xpe lah.. aku tulis juga lah...

Rupanya aku masih x tau lagi ape maksud D.P dalam fesbuk padehal dah guna fesbuk sekelian lamanya... Tgk gambar kat bawah  nie... Sebab wall post membe aku kepada aku, aku jadi pelik dengan D.P tu.. Apekah D.P itu sebenarnya...?



Nah... kne aku setempek... memang lah gune fesbuk da lama.. tp, aku xpernah pun panggil DP. Selaunya aku cakap profile picture jer...  Tapi xpe lah.... Asalkan aku tau sesuatu yang baru kan.... Membe2 biasa la nak gurau selalunye cam ni lah kan...

Tapi betul ke DP = Default Picture..???!!

Dan tak lama kemudian, ade la sorg lagi membe aku mencelah.. Ala mcm dalam filem pun kan ade Hero datang menyelamat... Sama la gak dalam kes ni... Hahaha.... Ni haa dia mencelah...


Haa.. aku semakin confused.. katanya DP tu display picture... Memang aku pening lah.. Kejap default dan kejap display.... Tengok membe aku yang yg nama asyraf 2, die buat mcm x bersalah jer, padahal dengan konfident kasi tau aku yang DP tu Default picture tadi... 

Berdasarkan kenyataan Uddin, jelas lah bahawa D.P membawa maksud Display Picture kerana die sertakan sumber yang boleh di percayai.... 

Sekarang adekah aku percaya 100% D.P itu Display picture..??


Aku plak google jumpa sendiri dengan Pak Cik Google ni... Hahaha... nak kasi 100% kepastian... Nak tau ape jawapan yang Pak Cik Google ni kasi tau?


Sekarang baru la aku yakin 110% DP = Display Picture.... Haha.. kecoh jer lebih aku kan... padahal semua dah tau... kan..!!?? Aku jer yang yg lambat info sket.... Okeyh sampai sini  dulu entry niee... macam dah panjang jer.... 

##Nak pi amik lesen kete hari ni... umur da 22 bru nak amik lesen kete.. Ahaha... 

~POPKORN~


24 ulasan:

  1. hahaha.. nak gelak kejap sebab mama cik tikah pun pernah tnya soalan yg sama :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2012,comment ,masa tu sya baru darjah 1 ,sekarang f3 ,wahh

      Padam
  2. aku paham DP tu default picture

    BalasPadam
  3. aku tau DP tu gambar depan kat wall kte je...tp prnah trfikir gak..D utk ape? P tu tau la picture...hoho..skang bwu tau..tq korn :D

    BalasPadam
  4. aku pon tak tahu DP tuh ape selame ni..haha

    BalasPadam
  5. cik tikah : xyah le gelak... simpan gelak 2 untuk entry akan dtg yer.. =)

    adwa : ur perseption is wrong..

    izz : welcome...

    kerol : haah.. xde kesempatan nak amik.. ari ni jer bru sempat

    is_isaac : aku pon xtau n x pernah pon org sebut ngan aku word 2 sampai la jadi gini...

    BalasPadam
  6. owh display..i thought default pic..haha i more info for today :)

    BalasPadam
  7. hahaha CK nak guling2 gelak...
    nasib bek tak jtuh kolam :D
    btw.. kita sebaya hihihi

    BalasPadam
  8. hehe...owh...interesting..dah lama nak tanya benda ni kat orang..tapi leh lak lupa sampai hari ni..then Allah temukan jawapan dalam belog ni..ehehhe...asek tgk kat wall asek tulis cantiknyer DP dia..hoho

    BalasPadam
  9. igtkn nk amik lesen kwin..huhu

    BalasPadam
  10. aku pon baru tau..time sblm ni aku tak tau..aku buat2 pandai je.iyekan je la.hahaha

    BalasPadam
  11. hihi..naiemah pon baru tau la..sblom ni mmbe ada ckp,buat2 tahu ja,haha..nk cover..kuang2

    BalasPadam
  12. aku salu sebut default pic je,hehe

    BalasPadam
  13. dah tahu lama..dp display pic hehe =]

    BalasPadam
  14. hehee search google . teror la . good info kot :))

    BalasPadam
  15. hahahahhaa... dua2 pun boleh guna.. default or display.. sama je =)

    BalasPadam
  16. dlu memang ingt dp tu default pic.. skg dah tau yg btoi2 .. tp btl gak kta org ni sma je.. huhu

    BalasPadam
  17. hehe. baru aku tau DP tuh ape bro. thns bg info. hehe.. free2, jmput singgah blog, jmput bc entri HUKUM MANDATORI??

    BalasPadam
  18. err, sy igtkan DP itu default picture, haha display picture rupenye, tp sama je maksudnya :D hihi

    BalasPadam
  19. huhu..mcm2..ouh,,mawa da ad lesen! :p

    BalasPadam
  20. aku pun baru je tau, tp buat mcm dah tau, konon2nya dah tau lama ar, haha

    BalasPadam
  21. Ak bqu tau hari ni sbb search ..laki ak tny maksud dp

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...