SUSAHNYA BILA TERGANGGU....

Hype...

Smalam penat giler.. Penat knapakah..? Tak payah lah persoalkan.. Yang pasti aku memang penat.. Jadi aku  tidur agak awal la dari kebiasaan... Sebelum kul dobas malam aku dah melelapkan mata... Sebenarnya aku ni susah nak tidur awal.. Paling awal pun jam 1 pagi.. Tapi smalam kul 11 lebih da lena... Satu pencapaian baru nampk nya...


Yang aku nak cerita ni, masalah aku semasa tidur... Aku cukup pantang di ganggu semasa tidur.. Lebih kurang jam 1 macam tu, anak buah aku boleh kejutkan aku semata2 nak suruh aku pick up call dari membe aku... Aku jawab lah phone tu, padahal membe aku yang call tu, sebelum ni tak pernah plak nak call time2 cenggini... Haishh.. lepas jawab call tu ingat nak tidur lah balik, lepas cuba di pejam2 mata ni, nak dkat stengah jam, tak boleh gak tidur.. 


Owh.. ade nyamuk rupanya... memang aku tak slesa sangat kalo ade nyamuk ni.. Tapi bukan lah aku nak demand ke ape... Aku pun asal orang kampung jugak.. tapi orang kampung pun kalo kne ganggu dek nyamuk ni, nak tidur memang payah.. kebetulan kipas plak rosak... Agaknya kakak aku dengar aku asik tampar nyamuk di baginya spray ridsect.... Pssrrttttttttttttttt...... Psssrrrtttttttttttt.....!!!!! Aku sembur abis dalam bilik... Kendian sementara nak bagi keadaan cool semua, buat2 la pi toilet... Then sambung tidur...


Nampaknya nyamuk dah tiada... Tapi masih tak boleh tidur... Bukak enset mainlah game Coin Dozer.. Sape pernah main game ni... Aku saloo main game ni.. Kalo kamu main gak, kamu da sampai stage brapa..? Aku baru je stage 118.. Perghhh kemain nak bgtau gak stage bape.. Hehe.. Sampai abis ah coin tu aku main senang citer... Tak cukup dengan tu, aku gadai hadiah yang dah dapat untuk dapat extra coin.. Hehe.. da abis jugak extra coin tu masih jugak belum boleh tidur...


Aiseh.. mata tak terpejam lagi ni... Bukak tivi lah... layan Running Man.. sengal punya cter...Asik gelak2 punya pasal nafsu nak tidur macam lenyap trus.. Layan je lah RunningMan.. tengah dok2 best layan tu, tiba2 jer mata ni terkedip2.. Yess ade petanda nak tidur semula.. Tak lama pas tu terus je terlena depan tivi... Yuhuhu...


****************************************************************************************************


Bukan lah aku nak cerita pesal ape aku buat time tak leh tidur, tapi ni la masalah aku kalau aku terganggu semasa tidur, memang aku susah nak tidur semula... Pernah dulu aku mengalami satu masalah yang aku diamkan sajer tanpa pengetahuan sapa2 mengenai tdur... Masa tu aku berumur 18 tahun... Masa tu rumah aku tiada apa2 yang menarik untuk aku stay berjaga, jadi jika tiada apa2 hal aku akan terus tidur... Masalah beraku selepas aku tidur lebh kurang sejam atau lebih sikit, aku akan terbangun dengan sendirinya...


Kemudian, aku akan berjaga untuk satu jangka masa yang lama... Selepas jam 6 pagi baru aku akan dapat tidur semula.. Cuba bayangkan kalau ah aku tidur jam 11 malam, dan terjaga kul 12 lebih, kemudian tidur semua kul 6 lebih.....? Bukan kah itu satu jangka masa yang lama... Aku sendiri pelik dengan keadaan itu.. Jika ia berlaku sehari dua mungkin ia biasa, tapi hal ini sebenarnya berlanjutan lebih kurang hampir setahun lama nya...


Adakah ini di namakan Insomnia..? Aku pun tak pasti.. Tapi Ahamdulillah, masalah ni skarang dah pun tiada... dan harap2 tak akan berulang lagi.. Kesan dari masalah ni aku tak sanggup nak rasai lagi... Bayangkan kena berjaga selama 5 - 6 jam..? itu satu jangka masa yang sangat lama... Sekian...

~KORN~

Pssttt....!!!!!  Aku gagahkan diri update entry kat cc. =) Nanti bila aku dah ade gadjet sendiri, aku akan balas komen2 kamu sekalian.. hokeyh..!!!

52 ulasan:

  1. penah alami mslh ni

    tapi jarang

    bila hati xtenang je susah nk tdo

    aku harap ko ley tdo lena pasni

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah laa dah x macam tu kan.?? Bahaya laa kalau tak cukup tidur boleh menjejaskan kesihatan oo.

    Tapi nak ckp nie best kan Running Man.?! ahhaa Memang kerja gelak jelaa kalau layan cite tuu :D

    BalasPadam
  3. hahaha..melampau2 tdr lah cmtu...tdr lma xpa jgn sbb tdr jd mls lak..haha...xpela kokon plan2 beli yg bru...gua pn pnjm ja..nsb kwn2 sempoi..haha

    BalasPadam
  4. aku lebih teruk dari itu... aku tidur paling awal kul 2.30 pagi... itu dulu, sekarang up sikit kul 3, dan terbaru... hari jumaat lepas aku tak tidur sampai kul 6.30 pagi harap mak long =..=

    BalasPadam
  5. Sayangnyaaa berjaga hampir sepanjang malam. Malam adalah waktu kita untuk tidur okeyy! Kalau dah berjaga 5-6 jam tu, siang mesti asyik letih kannnn?

    BalasPadam
  6. kau kne beli buku sejarah melayu by shellabear yg guna bahasa melayu klasik. bila kau tak boleh tidur, baca buku tu. 2 minit kemudian kau akan bosan dan tidur akan jdi pilihan terbaik. haha.

    tidur sbnrnye under biology control. kau kena set waktu tidur n bangun kau. kau dah biasa kurang tidur kot, sbb tu bila dah trbangun ssh nak tidur balik.

    BalasPadam
  7. Ohh..terganggu tidurku dek membaca entrimu..huhu

    BalasPadam
  8. bolat suka tidur yg teratur . 7jam agar bdan cergas .

    kalau org call msti kena maki . masa tu tak ingat adab dh . kehkeh buruk betui prangai -_-

    BalasPadam
  9. wahhh memang itu suatu jngka msa yg agk lama..lau yaya la...maunye skit pale mcm tu..lau xkeje xpe,tp lau time kene keje..mmg MC..huhu

    -tido xbaca doa ke ape??hehe-

    BalasPadam
  10. nasib la skg ni dh xde camtu eh korn, kalau dak seksa jgk. org lain dok sibuk buat peta, kita dok jaga rumah.. Parah, parah kalau camtu..
    Nasibla aku tak camtu. kadang2 xsedar pun bila time tido :) hehehe,

    BalasPadam
  11. seksanya tak tidur malam..huhu

    BalasPadam
  12. game ape tu? ish xtahu pulak. hahaha, kesian terganggu tidonye :)

    BalasPadam
  13. kalau terganggu mmg susah nak tido balik..

    BalasPadam
  14. sme korn,kalo dah tersedar tgh tido mang payah nk tido smula..hukhuk

    BalasPadam
  15. sme korn,kalo dah tersedar tgh tido mang payah nk tido smula..hukhuk

    BalasPadam
  16. sme korn,kalo dah tersedar tgh tido mang payah nk tido smula..hukhuk

    BalasPadam
  17. Wah!!ending ayat mcm nak beli gadget.....kikiki
    Aku lak..kalau lampu tak tutup..tak ler tidur

    BalasPadam
  18. kita sama.PCB pon susah betol nak tidor kalau dah terjaga

    BalasPadam
  19. Tu insomnia lah encik korn oiii, fie pernah kena lebih kurang sebulan. nangis weyyy tak dpaat nikmat tidur malam. mata dah tertukar dengan mata panda. Baca ayat ayat sikit, boleh ubati penyakit tu,

    BalasPadam
  20. hah' muncul semula nampaknya. nyamuk punya pasal pun boleh xdapat tidur. ish ish, tidak cuci kaki lah tuh. eh ada kaitan ka? haha -___-

    BalasPadam
  21. pernah kena tapi xkerap.kekadang aje.tapii..menurut statistik lelaki memang ramai mengalami gangguan tidur..hehe

    BalasPadam
  22. sian nye korn..nia ade msalah cmtu kalau terlalu excited je..msti xleh nk tdo..pastu ni akan kire2 kambing..ahahah

    BalasPadam
  23. kwn haz pn same mcm korn. pantg dikacau n org buat bisg mse die tido. haha. sape suh tgk RM. mmg gelak x berhntinye la lpas tu. hee =P

    BalasPadam
  24. aku memang kalau tido selalu sampai fully charged (maksudnye 6 jam).
    cuma dulu time keje fasfud restoren je ada masalah tido. mungkin sebab keje shif malam kot. so masa tido biologi aku dah terganggu. tapi lepas 6 bulan aku berenti keje, baru ok balik masa tido aku..

    kalau pasni ko xleh tido lagi, kau buleh jadi pak guard utk rumah kau. dok kat luar rumah sampai rasa ngantuk balik.. hehe~

    BalasPadam
  25. dapatkan tidur yg saintifik selagi boleh ...

    BalasPadam
  26. kesimpulannya bukak blog terus xjd tido. muehehe

    BalasPadam
  27. Same here..
    Sangat2 stress bila tidur terganggu.
    Dah la kita ni susah nak tidur.

    BalasPadam
  28. aku juga! aku taksuke terganggu waktu tdo. takbest kan. takde kualiti tdo aku rasa bila terganggu.

    BalasPadam
  29. uitttttttt incik korn!!! hehehe lama tak terjah sini. tak leh tidur rupanyaaaa. hurm. menurut psikologi abnormal tu dah kira disorder tuh. hehehe :P *larikkkkkkkk

    BalasPadam
  30. AJ kalau dah bangun pukul1 tu, memanglah susah nak tidur balik....
    hahhahaah... Coin dozer, ketagih kot kalau dah start hadap bende tu....
    Level berapa ek??? Tak ingat..... =D

    BalasPadam
  31. best jadi kau bro.. bayangkan. masa kau tgh tido, isteri ko ganggu ko, lepas tu kau tak boleh tido dah. terus boleh dapat 3 round malam tu.hahahahahahhaa :P

    BalasPadam
  32. sama je masalah kita korn oi. btw, kne jugak tdo korn. nnt da terbiasa takut jd insomnia.

    maaf sesangat zera lama tak bw. btw, rinduuu dah kt korn ni! hewhewhew. :)

    BalasPadam
  33. dulu pernah alami masalah insomnia ni...
    letih..penat...dan tak best...:(

    BalasPadam
  34. baru nyamuk.kalau gorilla ganggu tatau la camne

    BalasPadam
  35. kalau tido terganggu selalunya memang payah nak lelap semula...

    BalasPadam
  36. memang la, kalo dah terbangun tu memang susah nak tido balik

    BalasPadam
  37. itu dah macam tanda2 insomnia dah korn

    BalasPadam
  38. sejak dok umah sewa ngn classmate ni, da jrang nak tdo awal..
    pling awl pn kol 1..
    nk tdo awl pn xboleh, sbb byk gangguan..
    lst2 stay je laa smpai tgah mlm..

    tp so far,tdo ok je laa..
    xde plak trsedar2 tu..

    BalasPadam
  39. hehehe , CP sekarang nih mengalami masalah kulit gatal2 , so baek siang atau malam , kalaw nak tidur , tak pernah nak lena , kalaw lena pown sekejap gile , tak puas ....

    CP dlu pown macam tuh , suke terjaga kalaw tidur awal sangat tapi sindrom tuh berlaku kat hostel .. kat rumah sendiri takde lak , alhamdulillah , sindrom tuh dah lama menghilang tapi skg sindrom suke tido lewat lak :P tgk movie punye pasal :P hehehehe

    BalasPadam
  40. dulu naz pun mcm ni tapi kalau minum coffee lah..sumpah ssh giler nk tidur... but now dahtak lagi..naz perasan kalau nk ubah ni your mind set kene kuat.. selalu ckp yg aq akan tidur dlm a few minit je ..sbb mind set seriously penting korn.. gud luck :)

    BalasPadam
  41. ada jg alamai apa awak alami, samalah kadang2 depan Tv pula kita tertidur. kalau di sini " tv pula yang menonton kita tertidur" hehehe..sabar jala

    BalasPadam
  42. aku pun ada sindrom tu korn. hehe. mmg payh nak tdo balik klu bangun. pastu jenuh la cari jalan nak tdo balik. haha. sori lmbt jenguk blog ko. bz sikit lately korn.

    BalasPadam
  43. aku beruntung kot sebab senang je nak lelap hehe.. walaupun sblm tu dah minum kafein bergelas2, dah tidur siang berjam2...bila malam tiba mata terkelip2 konon x leh tidur, tapi letak je kepala kat bantal ZZZZZZZZ... gud nite...

    BalasPadam
  44. cik fadh tgah alami masalah ni skang..tido xlena dan kejap2 terbangun..huhhh stress !

    BalasPadam
  45. ala bro ,kiranya awok tu lagi okay lah .Niat nak tidur da ada, tapi bila nak lelap terus tak jadi lelap . Dari pukul sembilan geteuw sampai ke subuh . Dapat tidur pun sejam dua, sumpah bengang ._.

    BalasPadam
  46. assalamualaikum korn...betul tu kalau dah terganggu semasa tidur tu mmg susah nak tidur balik...:)

    BalasPadam
  47. kalo tirah....pkul 11 mlm tdo...pkul 10 pagi baru bngn...hahaha....padahal sebelum2 ni xberjaga pon...mmg dh hntu tdo agaknya lah...

    BalasPadam
  48. weh...tak best kot kena insomnia hehe....kau kena buat aktiviti yg memenatkan badan pada waktu siangnya....sebelum tidur cuba mandi guna air suam, minum susu dan kosongkan fikiran hehehe :)

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...