PENGANGKUTAN AWAM KITA UNTUK SIAPA SEBENARNYA...?

Hype..

Dah beberapa hari tergendala entry ni untuk di publishkan gara2 malas tahap maksima aku ni, dan juga di sebabkan sikap suka menangguhkan ni... Maka, dengan ini terbit jua lah entry aku yang cenggini... Minggu lepas aku ke Key El, dan maka itulah terbitnya entry ini.. Ade related yerp entry ni dengan aku gi Key El ok...


Aku tertanya-tanya sebenarnya pengangkutan awam kat Malaysia ni di wujudkan untuk memudahkan rakyat Malaysia atau macam mana..? bukan lah ape.. Aku nampak sedikit perbezaan pengangkutan awam kat Malaysia ni antara bandar dan luar bandar...


Sekiranya aku di kampung, kalau lah aku tunggu bas, kena pulak time tu nasib tak baik, mahu setengah jam ke sejam baru bas sampai... Kalau la aku pakai mekap, habis cair mekap okei.. Kendian kalau dah naik bas tu, kekadang dalam bas ade la jugak knal beberapa orang... Mungkin Sarip, Mungkin Kak Timah, mungkin Mail atau sape2 lah...  



Berbeza dengan aku naik bas kat Key El okei... 

Ya, memang lah bas lebih kurang seploh minit skali dah ada bas...

Naik jer, ikut nasib... ade tempat duduk, ade lah... Kalau xde berdiri lah sampai ke destinasi kau nak tuju..

bediri kalau stakat sorang dua tak ngapa, ni dok rapat2 macam ikan sardin dalam tin... 

Yang best nya, time ni lah korang dapat melihat pelancung dari obersea... Cukup mudah sebenarnya untuk kita jumpa pelancong dari obersea...

Mat bangla, Nepal, Sri Lanka ade je kiri kanan depan blakang...

Bau..? Memang menusuk qolbu.. tekankan sikit qalqalahnya... Qollbu.. Menusuk qolllbu...

Memang aku gagahkan diri sampai ke destinasi.....

Hari tu, aku bernasib baik aku dapat lah duduk.. duduk dengan foreigner... Nepal mungkin..

aku bajet die nak pergi kerja, sebab bawa laptop.. Laptop dia letak sbelah die.. Jadi aku ade space kecik je untuk duduk... Aku letak punggung je, ngam2..!! Nasib baik ngam...

Tak lama kemudian naik lagi penumpang.. Geng Indon aku rase.... Berdiri rapat2.. dah la rapat, nak main gesel2 pulak... Aku yang duduk ni menghadap punggung mereka saja.. Gampang tak..?




Ni haa.. aku dalam tren hari tu.. pict ni mungkin lah tak sengaja di tangkap...

Nampak yang berbaju kemeja tu,.. Mungkin dari German..
Berbaju oren tu macam orang Brazil kacuk dengan Nepal...
Berbaju belang hitam putih tu macam korea pon ade..
Bertudung Merah tu macam minah Indon pon ade...
Baju biru yang bertopi ni ade la nampak macam Scotland sikit... 
Yang tangkap gambar ni, mungkin dari Zimbabwe sape taw kan...

See, menjadi persoalan adakah gambar ni aku amik kat luar negara, atau dalam negara aku sendiri..?

Jadi aku mula tertanya2, adakah pengangkutan kat Malaysia ni untuk kemudahan rakyat Malaysia..? atau kesenangan rakyat luar?

~KORN~

54 ulasan:

  1. aku agak ko tengah berangan obersea mase tu

    tapi bile kene tang bau ketiak msing2 terus ko sdr malaysia rupanya kah3

    #tahniah sdr awal

    BalasPadam
  2. hye..i come from istabul..really love malaysia a lots.. that day i saw pretty women shooting a film here..lisa ..gorgeous...
    she said--> istanbul aku datang...

    ok fine takde kena mengena, tp aku nk gak komen haha

    BalasPadam
  3. rakyat didahulukan.. hihihihi...
    sbb tu la malas naik pengankutan awam.. bukan saja seksak ngan dema.. keselamtan pon x terjamin.. kes ragut,cabul mcm2 la.. huhu

    BalasPadam
  4. bak kata Najib 1 Malaysia... ehh ?

    BalasPadam
  5. hahha...kmudahan tu yg plg sng digunekan oleh org luar..plg slesa..org msia da gne kndraan sndiri

    BalasPadam
  6. umm..entry kau ni buat aku berpikir..huhu

    BalasPadam
  7. naik lrt, komuter, or pape je, berderet min and mat indon tu..geram tol.. aiyakkk

    BalasPadam
  8. malaysia kan negara pemurah...mudah sgt org luaq masuk...aku rasa 20-30 % penduduk malaysia ni terdiri dr org luaq dah

    BalasPadam
  9. Soklan hang tu korn rasanya PM Najib kita yg patut jawab. Eh? :)
    Aim xnaik pngkutan awam ni, jadi xtau sgt. Tp...Salu jupa 'pelancong asing' ni kat pasar malam.. Kita plk yg byar duit kt depa ni..

    BalasPadam
  10. saya hari2 naik bas kalo blik keje, perghh..mase kite blik keje tu la penuh dgn foreigner yg balik keje gak. Tapi yg pliknye time tu jugakle ramai minah indon baru balik shopping..

    BalasPadam
  11. kalau bab bas..memang hamba tak sanggyp berhimpit dengan nepal bangla semua tu..tren pula penuh dengan indon biasanya..huhu..



    P/S : bg kaum hawa memang agak bahaya naik kenderaan awam seorang diri..huhuk

    BalasPadam
  12. jangan pk mcm tu, klu kat kg, tak ramai orng naik pngankutn awam, so x bnyk la..

    kat kl pulak, ramai orng, ada yg tau jalan ada yang tak tau jalan.. plus klu semua bantai naik kereta, mau perjalanan 10 minit jadi 100 minit.. sbb tu wujud public transport.. ia memudahkn public.. public ni, semua la, malaysian, even foreigner.. :)

    BalasPadam
  13. dah nama pun pengangkutan awam, sure la utk semua... dtg 10 minit sekali pun masih sesak ek :)

    BalasPadam
  14. rakyat kita taknak pakai kot.

    BalasPadam
  15. Mestila utk penumpangan retis antarabangsa cam ko korn..haha

    BalasPadam
  16. utk saya rakyat Malaysia. hee. sbb sy gune public transport. nek turun ktm lrt bus tu bnda biasa bg sy. yg bab foreigner tu tgk kwsn la kan. kt mana byk foreigner, mmg bykla dorang gune public transport.

    BalasPadam
  17. hahaha.. taw pun.. eyqa un rase cam ramai warga asing jew... too belum citer lagi pasal laki duk kat koc wanita... alahai..

    BalasPadam
  18. hee.. kan.. aku pun terpikir bnda yg same.. btw.. bile pikir-II balek. org m'sia lagi suke naek their own transport. then. kalo pakcik-II bangla o nepal o indon tak naek. maybe pakcik bus susah nak carik makan. kan.. *just pendapat.

    BalasPadam
  19. tak abis dgn scotland korn..**gelak kejap teringat korn kacau kuah kat dapur**

    **memang public transport kita khas untuk foreigner la.. **sindir**

    BalasPadam
  20. Aku pun dah mula terfikir tentang benda nie. Hahhaa. Rakyat kita dah kaya, dah mampu pakai at least sebuah kereta atau motor. Huhu

    BalasPadam
  21. yang tak bestt nye..masa berhimpit2 gini la nia pernah menjadi mangsa raba seorang lelaki india..grrr!!!

    BalasPadam
  22. KL dengan kampung sangatlah beza .__. . Pernah merasa dulu pengalaman dengan bas di kampung ni,makaii . Takat tunggu tu pun dah berjam, bila bas datang entah full ke tidak . Alahai ...untuk kesenangan semua mungkinlah , hehe xD

    BalasPadam
  23. eerrr untuk "rakyat Malaysia" lah..huhu takleh gak nak halau/halang "foreigners" dari naik pengangkutan awam..bau?bau yg awesome time balik kerja..-.-

    BalasPadam
  24. itulah...aku setuju dengan pandangan ko ni bro.. dan lagi satu, negara kita masih lagi selamatkah dengan kebanjiran warga asing ni??

    BalasPadam
  25. untuk semua yang nak naik...hihi

    BalasPadam
  26. utk semua la korn..tp seriyes lama dah jaa naik bas. nak pulak kalau bas henti-henti..mmg lama gila x naik.

    BalasPadam
  27. kalo naik train mang pgsan kalo kul 5 ke atas..rmai gler..bau toksah kata lah..mcm2.hoho.tak dinafikan warga asing mang rmai naik pgangkutan awam,mgkin sbb xde transport sendiri berbanding org kita..tpi rsenya pngangkutan awam kt malaysia untuk semua 1 MALAYSIA..ahakzz

    BalasPadam
  28. entahla.. time guna public transport jarang pula jumpa org2 luar negara ni.. huhu

    BalasPadam
  29. betul jugak kan. kadang2 ami pun rase tak selesa.

    BalasPadam
  30. kalau kat kl cam gitula... rasa macam, "ni negara aku ke negara orang luar? aku pendatang asing ke?"
    rasa takut nak naik bas kalau penuh dengan mat bangla dan lain2 orang asing...

    BalasPadam
  31. mmg lah buat utk kita, tp depa bkn ade kete so naek public transport jelah.

    ak xde hal je, tp aku xbape suke time cuti. tren tu penuh ngan org luar. smpai aku rase tersisih kat negara sndiri. tak suke tak suke tak suke! mencik.

    ok, gedik x? haha

    BalasPadam
  32. hehe..Malaysia kan punye masyarakt majmuk..smua bngse boleh jumpe dgn mudahnya ^,^

    -lame giler xnek bas/ktm & sewaktu dgnnye......-

    BalasPadam
  33. aku tak suka naik bas.
    sebab berebut nak dapatkan tempat.
    cuma time jalan jem baru la pilih bus atau keta sewa..
    nak drive malas..hahah

    BalasPadam
  34. untuk kesengan semua orang yang takde kendraan sendirik la , aiyak cik korn nih ,,,,

    BalasPadam
  35. bestnya tgk korn dating ngn cik lyssa... hihi.... bru jer balik dari blog lyssa ni... :)

    BalasPadam
  36. serius, aku dah lama tak naik bas

    BalasPadam
  37. sebab tue xsuka nak naik pgangkutan awam nie . So lebih prefer jalan kaki atau kayuh basikal jea . free pencemaran gitu . hohoo -,-

    BalasPadam
  38. ha ha ha kemain lagi KoKorn (bak kata anis) public transport ni sebenarnya ikut nasib kena yg ok, ok la kena yg service mcm hampeh tu itu yg tak leh menahan...

    P/s: bukan ke awat tu tom welling terbang jer la h ah aha ^_^

    BalasPadam
  39. ahhh...xyah nak manja sgt.. ko pergi mana2 kt dunia ni pon, semua public transport kt bndar2 besar dunia ada foreign people...kah3....

    nk jumpa org Malaysia, naek la tren time waktu puncak..time tuh semua tgah balik kerja...

    BalasPadam
  40. kita rakyat malaysia di ank tirikan dan mcm menumpang kat negara orgggg gege

    BalasPadam
  41. kdg2 aje jgak rakyat malaysia yg anggap xde kelas naik public transport. tp bab ramai orang obersea tu mmg x dinafikan.. kadg2 mcm konpius kita kat malaysia ke kat niee!!! haha

    BalasPadam
  42. kalau kat cina, transportation untuk orng dia je. maksud aku penuh orng dia je... huh sesak2....

    BalasPadam
  43. Maksudnya kat sini, bila naik pengangkutan awam boleh feeling2 kat obersi. xpayah susah2 pg obersi. kehkeh.
    dr scotland le sangat. ahak!

    BalasPadam
  44. cuba berbangga, kita takpayah pi memana untuk lihat orang luar, hahahaha, ouh dan bau minyak wangi luar negara, hat natural punya

    BalasPadam
  45. X yah susah2 g oberc, melancong kt negara sendiri aje, cm g oberc gak.

    BalasPadam
  46. haha..itu pasal la kerajaan dok bekempen sruh naik kenderaan awam gamaknya. gamaknya sbb nih lah kot kan...hahah...meera pown penah naik jugak kt key el. nmpak muka depa jer.di manakah kte?hehe

    BalasPadam
  47. Betul2.. kadang kompius di negara sendiri.. Terasa macam kat negara orang pulak.. Lagi ramai warga asing dari warga Malaysia sendiri.. Yang paling tak berkenan, dah lah duk kat negara orang, perangai lak tu tak semenggah.. Ngaco orang sana sini.. Tak sedar diuntung betul.. Eh, emo lak.. Ahahahahah!~ ;p

    BalasPadam
  48. dah berbilang bilang kaum sedunia nie..wa teka ang masih berada di planet bumi...mungkin dekat sikit dengan marikh...

    sebab tu la wa tak harap sangat nak naik pengangkutan awam nie...tambah2 wa nie gadis..eh!

    BalasPadam
  49. macam orang Scotland??? HAHHAH XD nak termuntah..

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...