MISTERIKAH BURUNG KUANG ITU

Hype

Macam tak percaya bulan ni aku hanya terbitkan tiga entri sahaja.. Jadi sebabkan dah lama tak menulis, kali ni aku nak tulis cerita yang agak panjang jugak lah.. Ye, serius panjang.. Aku tak tipu, kalau tak minat nak tau pasal burung kuang ni, boleh lah tekan button pangkah kat atas tuh... Atau jenis malas nak baca panjang2 tuh, pun boleh tekan button pangkah kat atas...


Sebelum tuh, aku nak nasihatkan untuk yang lemah semangat pon aku tak galakkan baca entry ni.. Bukan ape, nanti mengigau malam susah plak aku nak pergi dodoikan.. eh bulih plak cenggitu kan.. Dan lagi satu, macam tak percaya, aku rasa macam ni lah first entry aku berbaur agak seram... Ye seram, sila amik selimut atau 'gebo' selubungkan diri kamu... Nak lebih tangkap feel, sila baca selepas jam 12 malam... Jeng jeng jeng..


Dah dua perenggan tapi citer tak start lagi.. Okei harap bersabar, aku dah nak mulakan ni.. Tarik nafas dalam2... Cerita ni aku cerita based on true story.. Pernah tak kamu tengok burung kuang..? Jujur aku tak pernah tengok, jadi demi kamu semua, aku google sekejap.. Kamu tgk jer kat bawah ni ok...





Berdasarkan ape yang aku search kat google macam ni lah agaknya burung kuang tuh, tapi aku tak pernah tengok.. Ingat yer, gambar burung atas ni, mungkin burung kuang.. aku tak pasti... Tapi misteri ke burung atas ni? aku tengok macam comel semacam jer... Sebelum tu korang pernah dengar ke kaitan misteri dengan burung kuang ni.. Aku pun dengar cerita orang sahaja.. Benar atau tidak, Wallahualam...


Begini cerita nya... Aku ni tinggal kat kawasan kampung yang mana rumah aku ni tak jauh la dengan hutan.. Blakang rumah aku tu memang hutan lah.. Jadi, time rumah aku senyap sunyi memang akan dengarlah bunyi segala macam haiwan dalam hutan tuh... termasuk lah burung kuang ni... BUnyi burung ni senang jer... Kuang...!!!!!! Kuang...!!! Lebih kurang macam tu lah... Serius memang aku pernah dengar dengan telinga aku sendiri.. Memang bunyi tu jelas kdengaran.. Sebenarnya, sekarang ni, agak susah nak dengar bunyi burung ni...

Tapi di sebalik bunyi ni, ade makna rupanya.. Tapi makna yang tak dapat di kenal pasti kesahihan nya.. Ini di ceritakan orang2 tua dahulu bahawa burung ni akan bunyi macam tu sebab terlihat kelibat makhluk ghaib.. Atau burung ni melihat kelibat yang tak pasti makhluk itu... Nak tahu makhluk itu, Scroll down ke bawah perlahan-lahan...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Okei , sedikit lagi boleh scroll down
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

TIGA
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DUA
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
SATU
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Ya. inilah makhluknya... Memang kebenaran nya tidak di ketahui, tapi kata2 orang dahulu kala ni ade jugak kebenaran nya... Dulu memang aku tak pernah ketahui maksud sebalik bunyi burung kuang ni.. Tapi sejak aku dah tahu ni, semakin jarang aku dengar bunyi burung ni... Tapi pada satu malam tuh, nak jadikan cerita, betul-betul malam jumaat, aku nak masuk tidur dalam bilik aku.. On the way nak masuk bilik aku, tiba2 aku teringat pesal bunyi burung kuang ni... Ciss, kalu aku dok sengsorang mesti aku akan ingat alam mistik nih.. Mencik..!!!


Tapi aku buat2 relakss lah konon, ingat xde pe yang berlaku kan... Mase tu lampu bilik terpasang lagi.. Tak pasal2, sayup2 jer aku dengar, Kuang..!! Kuang..!! Mula2 memang sayup lah.. Aku dengar jer bunyik tuh, aku tak fikir lain dah, terus tutup lampu, baring atas katil, dan terus selubung dengan 'gebo'... Berpeluh aku time tu... Bunyi kuang..!! kuang..!! bunyi tu plak makin lama makin dekat.. Demnnnn... Dalam fikiran aku, aku mintak jangan die kaco aku plak sudah.. Dalam hati, fuhhh dada dah berdegup kencang... Makin lama bunyi tu makin slow, dan terus hilang... Time tu aku masih dalam selimut...


Cuak punya pasal, aku tertidur trus dan esok nya baru bangun... Orang kata, burung kuang ni kalo ternampak pocong, die akan ikut atas kepala pocong tu... Fuhh, tetiba naik plak bulu2 roma aku nih... Aku yang tulis, aku yang seram... Huhu... 


Pocong ni orang kata ade di mana2, cube kamu toleh belakang, mane tau kot2 ade kan.. Hikhikhik.. kalo ade cakap la hai kat die.. Hehehe..  Tiba2 teringat kisah di asrama, di mana cerita pasal bantal peluk, die ingat die peluk bantal peluk skali die peluk pocong... Fuhh, aku taknak cerita lebih lanjut, cuup lah setakat ni... Sekian...

*gebo = selimut

Aku tinggalkan sedikit rakaman untuk tatapan bersama.. Kalau berani tengok lah.. Tiada paksaan... Kalu tak berani, jangan lah tengok... Kalau ape2 terjadi aku tk bertanggung jawab ye



~KORN~

35 ulasan:

  1. haha xterkejut pun..haha :p ak xtau pun pasal bnda ni...

    BalasPadam
  2. first time tau burung ini.

    kuang kuang kuang

    BalasPadam
  3. menyesal guwa scroll down. ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    BalasPadam
  4. hantuuuuuuuuuuuu lompat lompat. T.T

    BalasPadam
  5. Ish, korn ni.. buat org takut je. nasibla baca sambil tangan tutup gambar putih tu. aduhh, tapi dah tertengok. siap hang. esok2 pandang kanan pandang kiri hang jumpa dia dulu..
    Kuangkuangkuang..
    tapi siyes cakap cantik burungnya.. burung pe?burung punai..burung pe? burung yg tu la, malu nak cakap =P

    BalasPadam
  6. tak pernah tengok puun burung tuuu.. -..-' kat zoo melaka pun tak dee. hahaha

    BalasPadam
  7. aku terpaksa scroll laju2 entry, espacailly gmbar enci pocong tu...huk huk..ngah duk sensorang ni..:P

    kuang kuang kuang...

    BalasPadam
  8. uuuwwww serrrammmm.... tak dpt dibyangkan dalam kepala hotak ni paart peluk pocong..waaa tak rela..........

    BalasPadam
  9. yang minit ke 0;56 tu bunyi burung kuang tu ka?

    BalasPadam
  10. Hahaha sengal jer korn tak de maknanya nak cakap hai.. ke pocong tu.. erk nasib bek aku baca n3 ni dipagi yg cerah.. klw tak harus aku pun mcm si korn selubung lam gebo :P

    BalasPadam
  11. yaya tekan bawah lelaju hahahaha *sebab nak elak tengok gambar tu*
    fakta atau auta?? ngeeee

    BalasPadam
  12. intro panjg sgt!!!

    org dulu2 kata kalau bunyi dekat mkna bnda tuh jauh kalau bunyi jauh cm oerlahan bnda tuh dekat ngn kita dia terbalik..... entah yang makin lama ko dgr mkin perlahan berkemungkinan dia tidur seblh kau hehe nsib kau tertidur lepas tuhh....

    video tuh ada apa? aku tak nmpk pape dlm video tuh!

    BalasPadam
  13. oitt pocong hahaaa..tkojot dennn..

    BalasPadam
  14. wah!!! suspen betul cerita kau ini.

    Aku kalau bab macam ni ..tak berani aku tutup lampu..
    Aku biarkan terang benderang satu rumah....lepas tu baru tidur.

    Tapi mata aku takkan buka walau apapun terjadi..hehehehhehee
    Sampai tertidur....zzzzzzzz..

    BalasPadam
  15. aku menyesal juga terbaca entri ni tengah-tengah malam macam ni.siot betul lah ko ni..hahahaha

    seriously itu kisahnya bila burung kuang berbunyi? ko ni kan. bikin aku goyang je..hahahaha

    BalasPadam
  16. seram...
    dan tak berani nak tengok...

    BalasPadam
  17. ooo burung kuang namanye ye.. mak memang ada cite tapi tak tahu lak namanya kuang. Kat area belakang rumah kiteorang still ada g dan sesekali ada bunyi burung tu.

    BalasPadam
  18. Haha nsib baik tak bukak blog ni mlm2, ngoi

    BalasPadam
  19. hahah..tersilap baca entri ni tengah malam..gmbar tu ok lagi..ade yg aku tengok yg nmpk kepala ngan lidah terjelir..seram!

    BalasPadam
  20. en.korn...dengan jujurnya yaya disini nak bgtau..hnye mmbca sekerat saja entri en.korn..ini kerana sudah dapat mengagak apa ade pd pic bwh tu..scroll punyer la pnjng..wat suspens je..mmg xde la nk scroll bwh lg tgok pic ape..tp mmg xbrani la..hehe ;p

    -dah ler penakut giler...hoho-

    BalasPadam
  21. gebo tuh base orang perak tuh , hehehe ~

    CP pown mase kat kg salu dgr bunyi burung kuang nih , hari2 kowt , tataw lak sebab dye nampak pocong , skg nih dah jarang dengar burung kuang nih , tapi konfius gk , sebab dah takde pocong or sebab kepupusan ??

    acano tuh cik korn ?? hehehehe ~

    tak berani nak bukak vid tuh , naseb la CP bace entry di pagi hari yang indah , kalaw tak maw terhenti denyutan jantung tgk gambo tuh ...

    erk .. sori , adei , balas komen macam buat entry lak :P

    BalasPadam
  22. huh penuh misteri tol la.. huhu

    BalasPadam
  23. kuangkuang kuanggg kuangg..hensem kot yg bungkus putih tu :P

    BalasPadam
  24. aneh betul nama burung ni...hahaha

    BalasPadam
  25. tak hensem lah pocong tu korn. lain kali carik pocong yang lebih kacak ok. kikik :P

    BalasPadam
  26. asal tak seram pon..gelak ade lar :P

    maaf lama x jenguk sini,bz ;)

    BalasPadam
  27. fuhh nasib baik dapat dijangka..tapi xbrni lak nak tgk vdeo coz mlm da ni..xnk mgundang pe2..hihihi

    BalasPadam
  28. mcm burung pegar lah. xpernah dengar lagi burung kuang dan pocong ni.hehe

    BalasPadam
  29. Ko nk Bgi Kami MATI mengejut Ka ?

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...