ABU SI KUCING GEDIK

Hype...

Kali ni nak cter pesal kucing plak... Ekcelli aku obses dengan kucing.. Tapi aku diam2 jer.. Ramai blogger yang suke sgt dengan kucing.. So sebelum2 ni aku xnak lah cter pesal kucing, tapi hari jemaat ni tah cemana jer terbuka hati plak nak cter pesal kucing...  Maybe sebab pagi tadi aku nampak kucing debab tu kot...


Dulu aku praktikal kat sebuah tapak pembinaan (site) kat Kuala Kangsar... So nama pon site ade la rumah indon yang macam pondok tu.. So aku salu la lepak2 ngan indon semua tu... So kalo org tgk aku kat situ, konpem2 la org ingat aku ni Indon skali.. So tengah dok2 melepak satu hari tu, zapppppp...!! Aku nampak kelibat anak kuceng... So tapi betul ke anak kucing..? Tah2 anak tikus ke, anak rimau ker...


Aku x puas hati, aku cari jugak kelibat tadi sampai jumpa... Masalah nye tempat tu sempit la pulak.. Jenuh aku tonggek kan bumper punggong aku ala2 Paris Hitlon (bukan Paris Hilton) semata2 nak cari kelibat tadi... X cukup aku tonggek kan bumper, kne plak kempis2 perut ni nak masuk tempat sempit tadik.... Membe aku siap gelak2 kan aku lagik.. Sengal punya Din.. *opss tercakap plak nama betoi die.. Ahaha...


Tingggggggg...!!! Tbe2 kuar idea bernas membe aku...

"Ape ke bengap bebeno kamu ni, anok kucing je tu.. Cer kamu buat ghope ni..." Haa.. kan da keluar loghat Kuale.. Loghat kuale ni macam cter Antu KakLimah balik Ghumah le... Aku pon folow la instruction membe aku yang ala2 bengap tu jugak... TApi idea die kali ni aku boleh pakai laa... Cenggini..



video
Ni cubaan pertama.

Perasan x kat atas ni ade dua ekor kuceng jer... Kuceng2 ni memang dah biasa aku tengok.. Tapi yang aku nampak tu lain dari yang lain..... Xper, aku cube care ni dulu dan hasilnya selepas beberapa menit kendian...


video
Sila tekan play


Yeah.... berhasil jugakkss.. datang jugak kelibat yang tadik tu... Rupe nya spesis kuceng jugak.. Haha... Menurut Indon2 kat situ, kuceng yang sekor lagi tu memang sombong sikit... Tak kesah lah, sombong ke tak aku nak jugak kuceng tu... Dalam tiga2 ekor kucing ni, yang kelabu tu la paling susah aku nak tangkap....


Ape yang aku pelik, bulu kucing yang kelabu tu sedikit gebu dr yang lain.. Aku pelik sikit kat situ.. Sebab lagi dua ekor ni macam biasa jer bulu2 nyer... So aku rase bapak kepada kuceng ni mesti laen2... Erkkk buleh ke cenggitu..?


Ok aku nak bagi taw, aku amik mase tiga hari  nak dapatkan kucing yang kelabu tu... Cubaan hari pertama gagal... Cubaan hari kedua juga gagal.. Dan hari ke tiga baru lah kucing kelabu tu tewas ngan aku...  benar lah kata orang.. Usaha Tangga Kejayaan... Kah kah kah...

Mase aku bawak balik tu kecik lagi... Aku letak dalam plastik beras, naik moto ex5 trus bawak balik.... Sampai umah jer Mak aku x bagi bela.... Oh Tidak... Sampai hati mak aku x nak kasi bela.. Sebab kat rumah aku dah ada dua ekor kuceng.... Nah aku tempek dua ekor tu..


Nampak benau kuceng aku ni pemalas... Okeyh yang atas tu namanya MAEL. Ayah aku yang kasi nama tu..
Yang bawah tu pulak namanya MUS sebab warna bulu die macam Musang..


Kebetulan ade jiran aku tengah sembang2 ngan Mak aku time tu.. NAma nya Mak Yah aku panggil.. Ala besa la petang2 port rumah aku ni la port Gossip2 persatuan wanita... Hehe.. Jadik kucing tu pon jadi kucing angkat kepada Mak Yah ni... Dengan separuh hati antara rela dengan tak rela, aku kasik la kuceng ni kat Mak Yah.. Sob sob... Nyaris rumah nye sbelah umah aku jer....  Dah la malas nak naip dah ni... Tgk jer la gambar nya...










Keesokan nya aku g umah Mak Yah tu, aku tanya mana kucing tu.... Die pon panggil...

"Abu, oooo Abu'' Amboi panggil kuceng da macam panggil org Mak Yah ni... Hahaha... Aku pon pelik.. "Nape nama nya Abu Mak Yah?...  "Dah bulunya wane kelabu" itu je la alasan nya... Padahal kuceng tu betina.... Hahaha... Ni gmbr die selepas beberapa bulan...






Dengar cter sekarang ni Abu da ade anak cucu dah skang... Amboi makin bahagia nampaknya Abu ni... Tapi sampai sekarang Abu ni masih sombong ngan aku... Tak tau la napa... Mungkin la sebab aku sumbat die dalam guni hari tu... Hahaha...

PSssttt : Next time aku update pesal kuceng lagik...

~KORN~

22 ulasan:

  1. ya Allah...comel gler kot sume kucen2 korn..gramm tgok..pling ske tgok yg mael tu..abu ni pun gebu jgk...eeee..haha :)

    BalasPadam
  2. hahahahaha.. tu namanya malu2 kucing..hahaha..

    kucing pun korang boleh bahan sampai ketawa terkekek2 kan??Hahahahaha..

    tiga-tiga kucing tu comey la plak. Seb baik aku ni alergic kat bulu kucing. kalau tak, aku dah pecahkan skrin laptop ni da pastu sambar kucing2 dalam video tu..hakhakhak

    BalasPadam
  3. kucing takut kan wa...huhu...xleh la main2 dengan meke

    BalasPadam
  4. kah kah kah lawak la korn ni.
    terasa ada kecomelan di situ :D
    lepas ni nak poie rumah ang korn, boleh gossip2 ngan org kampung. haha

    BalasPadam
  5. abu lagi comel kot dari mael ngan mus...

    BalasPadam
  6. firstime dgq nma abu yg jantina dia pempuan.. =="

    BalasPadam
  7. kah kah kah..boleh tahan gak nama dia yew... ABU oh ABU..kih3...
    kucing nie gebu n comel....

    BalasPadam
  8. abu sangat2 comel dari mael..HAHA

    BalasPadam
  9. gebu la abu..meh sikit nak cubit pipi..abu comel ^_^

    BalasPadam
  10. yaAllah same mcm kucing cik fadh dak abu ni..tp sumer kucing ayah da buang..sedey sgt..
    renduuunyer nk bela kucing..sob sob sob !

    BalasPadam
  11. alahaiiii..tiutttnyerrr,mcm kucing sy! haha

    BalasPadam
  12. knp komen nur tak da..kenapa??kenapa?

    BalasPadam
  13. mcm sweet je gitu entry ni~~
    hahaha.

    BalasPadam
  14. best la minat kucing . tp apkn daya ak mmg 'cannot go' la ng kucing nih . dah cube tp x berdaya .. hoho

    BalasPadam
  15. comelnya abu..
    ciannya abu mesti confused jantinanya..hhuhuh

    pandai lak posing dpn cmera.

    loghat perak..adoii rindu kampung.

    BalasPadam
  16. bole dak nak mintak izin nak gomol kucing tuh....aaaaaaaaaaaaaaa....so CUTE!!!!

    BalasPadam
  17. comel gila abu..gemok pulak tu, nak culik beliau hukhuk

    BalasPadam
  18. comey nyaaaa !
    nak pi culik r,,,

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...