LEMANG JAGUNG BUKAN LEMANG POPKORN..

Hype.. 

Setelah setahun akhirnya entry kali ni aku nak tunaikan permintaan kamu, kamu, kamu dan kamu... Entry apa..? Tahun lepas aku update entry ni.. Pasal raya tahun lepas.. Klick entry sini ==>Raya Oh Yeah 2012.. Tahun ni aku x sempat nak snap2 picture, so takde update entry raya lah.. Tapi aku nak update pesal lemang jagung ni jer.. 


Okei.. This simple step yang mudah utk buat lemang jagung.. Mudah sesangat.. Sebab cara nak buat lemang jagung ngan lemang pulut tak jauh beza.. Lebih kurang sama.. Perbezaan nya cuma lemang pulut tak ada jagung.. Cara-caranya :

1.  Untuk rase yang sedap gunakan jagung yang di potong sniri.. Nak gunakan jagung tin pon boleh, tapi tak sedap sangat... 




2. Potong / Hiris  jagung kepada saiz yang halus.. (Sila fokus kat pelakon utama di bawah.. Hahaha)




3. Dah hiris jagung tu, gaulkan hirisan jagung tu dengan pulut yang dah di basuh.. Dan hasilnya akan jadi cenggini.. 




4. Masukkan campuran jagung dan pulut tadi ke dalam buluh dan seterusnya masukkan santan ke dalam buluh tersebut.. 



5. Siap..!! Kita bako..!! Kita bako..!!! Kita bako...!!!




Bila dah masak, boleh la di hidangkan dan di makan bersama rendang atau apa2 saje yang korang nak cicah.. Ade rendang tok, rendang daging, rendang ayam, dan macam2 lah.. macam anak buah aku, dengan kicap pun di sental nya licin.. Hahahaa... tapi febret aku daging masak hitam.. Owh delicious-nya..!!



Untuk penutup kali ni, saya attach kan gambar penawar rindu buat kalian.. haha.. Jangan rindu-rinduan dengan budak ni bawah ni.. Nanti tak pasal2 jer.. Kah kah.. Okei xde motip aku gelak tetiba... Ahh aku rindu nak menaip semula.. Rindu nak blogwalk.. Rindu nak update blog.. Haishh tapi apakan daya...

*Sebenarnya aku tak de mood kerja lagi, jadi aku taiplah entry ni kat dalam opis.. Kalo tak, tah bila aku ank update beloh entah lahh.. 


- Sudah.. sudah.. jangan tengok lelama, nanti tidur tak lena pulak - 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin
Ikhlas dari Korn, isteri dan anak-anak..
Eh..!!

~KORN~

25 ulasan:

  1. lemang katak ada x abam korn? kikiki. slamat hari raya

    BalasPadam
  2. Hahaha, tu la pasal. Bukan nk nengok jagung tu pun tapi nak tgk korn. Keekeke, actualy sedap gak kan lemang jagung ni. Sesekali rasa nyummy Kat mulut ni.
    Anyway hapy raya korn, maaf zahir batin. Masih kerja di penang lagi ke?

    BalasPadam
  3. mmg nak matching warna tingkap dengan baju ka..
    mesti lemak manis jangung ni.. nyum2. ada lagi tak pos 2 3 batang boleh ?

    BalasPadam
  4. penah dengor, tapi x penah rase..... dan aku x penah membako lemang.. sebab kat area johor lebih fofuler ngan ketupat..... tapi teringin gak nak membako lemang ni...

    BalasPadam
  5. Lemang jagung?Kalau orang bagi taulahh kita nak makan. Kalau nak buat lemang sendiri, kang tak pasal2 diri sendiri jadi lemang haha
    Selamat hari raya :)

    BalasPadam
  6. rajin aih buat lemang. kami beli jek. lagi pun bukan makan sangat. hehe

    korn, pos mai satu kat sini, nak rasa >_<" hee

    BalasPadam
  7. wow! 1st time dengar lemang ni.. harap ada lagi stock lemang tu korn eehehhe

    BalasPadam
  8. tapi korn tema baju raya ko mmg the best!!! sama dgn cat rumah tu ekekeke

    BalasPadam
  9. itu hari raya gue balik kampung kat segamat buat pertama kalinya beli dan makan lemang jagung.
    Tapi malangnya jagung dia tak manis. Kalau tak maybe lagi sedap rasanya. Lemang peberet all da time lagi best dari ketupat. hihi

    BalasPadam
  10. Salam Aidil Fitri Tuan blog,

    ohh hensemnya Tuan blog ni, kalau anak dara akak dah besar mau jugak dipelawa jadi menantu... hahaha...

    first time dengar pasal lemang jagung ni... sama je cam buat lemang pulut biasa tu ek..

    BalasPadam
  11. lemang jagung je ke En. Korn? duit raya untuk den takdo ke? :(

    BalasPadam
  12. lemang jagung ue ke En. Korn? Duit raye untuk den takdo ke?

    BalasPadam
  13. 'lemang arjunakorn', mesti lemak manis dan berkrim kan... raya ni pun kitorg hidang lemang jagung gak tp beli je... skali hidang je, abis sbb sedap..hehe

    BalasPadam
  14. fuyoo..korn, baju raya kahwin kau sama tema dengan baju tema wedding abang aku..weh, kau buat aku lapar der...

    BalasPadam
  15. perghhh.. siap ad testimoni lg... kang bukak cawangan menega la..

    ada lg tak korn.. kot sempat aku ziarah rumah.. :D

    BalasPadam
  16. Kau dah mcm biskut...jap timbul jap tenggelam...
    Tapi yg pasti....kau tetap hensem amik gambau...hihihjhi.
    Selamat raya bro..sodap lomang tu...

    BalasPadam
  17. owh sma je cara mcm buat lemang biasa. Cuma tambah jagung je kan..

    BalasPadam
  18. Oooo..camtu ea cara buat lemang jagung..pes time tgk rupe dia..lebih kurang jew kan dgn lemang biasa tu..

    Eh2..sama la citarasa kita..suke daging masak hitamm!! sedapp hingga menjilat jari baq hang..kalo bole ase nak abeskn semua..hihi..

    Selamat Hari Raya Korn..Maap zahir batin naa..*sempat ag an nak ucap..hehe

    BalasPadam
  19. macam sedap je tgk..haha, selamat hari raya..

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
    http://supplementforall.blogspot.com/

    BalasPadam
  21. aahhh now i know... :) thanks for sharing... tulis la lagi :D

    BalasPadam
  22. encem oo..
    sedap gak lemang jagung..tpi lagi sedap yang legend

    BalasPadam

Ini blog Encik Korn...
Korn cakap, terima kaseh sebab sudi komen blog die...
Dan Korn cakap nanti bila die on9, die approvekan komen anda...