BERSIH 3.0 DAN KEBERSIHAN

Hype..

Ape aku nak sampaikan ni tak ade kne mengena dengan sape2 atau ape2 pon... Cuma ni cuma pandangan aku sendiri mengenai perihal BERSIH 3.0 yang berlangsung baru2 ini....Aku nak jugak ulas walo ape pon yang berlaku... Dan sekali lagi di tekan kan ini bukan cerita politik atau ape2 pon... *Tapi ade kne mgena sikitt la ngan politik..



BERSIH 3.0 nampak nya berlangsung dengan ******* di Dataran Merdeka dan disekitarnya pada Sabtu lepas.. Dan sedikit sebanyak aku mengikuti perkembangan nya melalui tv, dan facebook tak lupa juga youtube... Matlamat asal BERSIH ni cuma mahukan SPR di lakukan dengan adil telus dan saksama... Itu sahaja..



Berbalik kepada BERSIH, ape yang aku hairankan, Selepas sahaja Tamat perhimpunan bersih, Isu kebersihan di kawasan perhimpunan tersebut di pertikaikan...  Dan segala macam di Fesbook mempertikaikan kebersihan tersebut... Yess.. Memang selalu kita dengar, UTAMAKAN KEBERSIHAN... Heii... Kalo nak di ikutkan, Perhimpunan ape yang selepas sahaja tamat, kawasan tersebutnya tiada sampah?... Sedangkan Konsert, Ceramah Perdana, dan memacam lagi perhimpunan pasti ada sampah selepas tamat perhimpunan..itu memang realiti nya, sebab aku sendiri dah banyak kali pergi macam2 perhimpunan.. Sedangkan perhinpunan kat skolah tu pon, lepas habis je, mesti ade sampah, sekurang2nya plastik coklat... Kan...



Jika mempertikaikan kebersihan dalam perhimpunan BERSIH ni, ape kne mengena nya... Adakah di sebabkan nama perhimpunan nya BERSIH, segala2 nye perlu bersih..?  Dan tak perlu ade sebarang macam sampah..? Memang lah sepatut nya sedemikian, tapi kalau mempertikaikan sepatut nya tiada sebarang sampah pada perhimpunan BERSIH ni, bagaimana pula dengan perhimpunan-perhimpunan lain..? Adakah Di sebabkan perhimpunan lain tidak di namakan bersih, jadi mereka boleh sesuka hati membuang sampah dalam perhimpunan tersebut..?

Ampa pikiaq la apa yang patut naa....

Psst : (Right click -->Open in a new tab)
Klik SINI dan SINI dan SINI...

>>>Klik la Churp2 tu haa kalo ghajin....
~KORN~

SAYA SUKA BLOGWALKING + SKODENG BLOG

Hype...

Nah.. hari ni memang aku join segmen jaaa.... *cam besa banner di tempek... Ahaha...




Saya datang skodeng.... Eh cam ni eh kalo nak pi bw kat blog org..? Dah Mia ajau cam tu kne la ekut.. Har har har... Dah... Short entry jer.. Aku nak pi skodeng blog orang lain nie.. Oppss lupa.. sapa yang nak join sila2 la masuk sini


Masuk ye jangan ta masuk..!!
~KORN~

SEGMEN BY CIK BUAYA SAMBIL MENANG TOPAP

Hype....

Dah sekian lama aku x menjoinkan diri dalam segmen, toingggg tetibe hari ni ade plak aku leh join segmen.. Ape mimpi nih... Ntah laaa.... Mungkin sebab gaji xmasuk, dok umah tatau na wat ape, godek2 blog orang, jumpa je segmen haku join lah.... Nahhh. Banner... *cam besa lah mesti kne tempek banner punya...



Oyeahh... Kalo menang topap, aku nak call sape..? Adakah kamu? kamu? atau kamu? Cepat tinggalkan no tepon kamu kat bawahh.. Nanti aku nak cal.. Kih kih kih... 


Oh ye.. sape nak join di persilakan.... Kamu go straight kat blog Cik Buaya... *seram tak nama die..? Ahaha... Ni link blog die..!!



Due date :   26/4  -  26/5


Okei... Dabedabedu... Chill

~KORN~

WORDLESS WEDNESDAY ~10~



Hype...





~KORN~

REVIEW FOLLOWER 444 ~ JOM TERJAH

Hype...

Hari ni nak review Follower aku yang ke-444. Kali agak terlambat nak review blogger ni di sebabkan kekangan masa yang mencemburui aku... Nampak tu, Masa pon cemburu kat aku, ini kan pulak manusia.. Opsss... Haha... 444 is Nice number to me. But sui number for chinese.. Ahahha... HokeyH Follower ni di beri nama Syuhaida.... dan membahasakan diri di blog sbgai Syieda... Euww.. pempuan tu... Wiwit... *stop menggatal korn..!! Kah kah kah... Hokey cam biasa header akan di tempek...



header empunyer blog a.k.a Syieda


URL BLOG : http://lovestory313.blogspot.com/
Nama blog : RAFFLESIA
(jangan klik lagi, baca sampai bis dulu)


Nampak tu... Simple header nye kemain besaq di tulis 'LOVESTORY 313'... Takkan la x nampak lagi kot.. Cukup besar dah tu... Kendian ade quotes 'Learn from the PAST. Act in the present, and Create The Future'... Perghhhh...!!!! Ape yang aku perghhh kan aku pon tak tau... Ahaha... Ekceli Cik Syieda, aku tertanya tanya knapa Lovestory 313..? Knapa mesti 313..? Knapa tak 444 ke, 775 ke, knapa mesti 313 jugak...?




Blogger yang bermula pada Oktober 2011 ni aku x dapat banyak sangat informasi mengenai diri nya... Blog nya agak terbatas dan aku cuba selongkar untuk mendapat gambar nya, namun tetap gagal... *Huwaaa... Penulisan nya jugak agak padat dan tidak terlalu panjang, so tidak terasa jemu la untuk di baca. Ni entry terbaru nya iaitu Mengenai Salam...


Bertemakan purple, blog nya agak kekaburan di sebabkan corak2 bunga yang agak kelabu dan tulisan nya yang agak kecik memaksa aku untuk mengecilkan biji mata untuk membaca nya.. Opsss.. ini aku bukan nak kondem blog kamu ye Syieda, tapi sekadar menyatakan hasrat hati.. *Nape ayat aku ni skema semacam neh....


Okeyh, itu jer lah yang aku nak review pesal Follower aku yang ke 444 ni. Ok ape lagi, jom lah terjah cepat2.... Ni ha aku tempek skali lagi URL blog die..




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




SPESIAL REVIEW


Spesial review ni di sebabkan nama blog ni yang agak umphh lah... Why why why... Okey tangok dulu header die... Memang ohsem lah....

Tadaaa....!!!


Ladang jagung

Adakah ini Blog aku a.k.a KORN..? Ohh tidak sama sekali... di ulang.. Tidak Sama Sekali.. Aku pun baru add blog ni beberapa hari yang lepas.... Entry terbaru die memang menarik beb... Rugik sape tak tengok entry terbaru die...


Ni nak habaq kat hampa ni, entry KEDUA terbaru die ni merupakan GIVEAWAY di mana pemenang nya akan dapat sebuah kereta PROTON PREVE yang di support sepenuh nya oleh owner blog ni... Memang lah bagi kita terlalu mahal, Tapi bagi Pemilik usahawan Ladang Jagung seluar 1000 ekar ni, apelah sangat kalau kereta preve sebijik kan... So apa tunggu lagi, jom kita ke sertai GIVEAWAY yang di anjurkan LADANG JAGUNG ni...


Di sini aku tak akan masuk GIVEAWAY ni di sebabkan aku x berapa minat nak masuk GIVEAWAY ni.. So kamu semua masih ade peluang untuk memenangi nya... Ayuh cepat..!!! Perghh. secara x langsung aku da promote GIVEAWAY si budak jagung nie... *Harap2 ade la tips dari beliau.. Keh keh keh...



Pssst : *Right click ---> Open in a new tab
Laki2 yang Hensem tu klik SINI dengan SINI   (Pempuan jangan buka)
Pempuan yang comel2 tu klik SINI ngan SINI.  (Laki jangan buka)

~KORN~

DINNER BERSAMA REVELLE

Hype...

Minggu lepas bertarikh 14 April 2012 bersamaan hari Sabtu, Aku terjoin satu undangan khas dinner di Hotel Seri Pasifik Kuala Lumpur..Perghhh gi kL tuu....

"GALA DINNER & RECOGNITION REVELLE 2012 NITE"

Ohsemm tak nama tu...?


Bertemakan 'Red, Black and White' pada malam tu, nyaris x susah sangat sebab aku boleh sarungkan je jacket aku yang wane itam tu... Asalkan ngikut tema sudah.... Maka jadik lah cenggini...


Pict dah pon di padam

Dah nama pon Dinner tak sah la kalo xde makan Malam... ade beberapa pict yg sempat aku snap2 utk mekanan... Auww... Overall makanan aku sedikit tidak berpuas hati kerana makanan yang di hidang kan tidak seperti hotel2 lain sebelum ni...



ni bukan kad undanga, tapi MENU..


muka hadapan menu


ni bukan dessert, tapi pembuka selera...


Makanan yang lain aku x sempat nak snap sebab terpaksa menumpukan untuk event yang berlangsung. Di kesempatan itu gak, majlis berlangsung dengan meriah dan gemilang nya... Sempat gak la aku naik pentas menerima pingat....


pict dah pon di padam


Pingat ape yang aku terima tu..? Takkan pingat datuk plak.. Hehe.. Xder lah... Pingat naik pangkat.. Pangkat dalam bisnes yang aku join nie... Bisness ni kecil-kecilan jer dulu... Belum bersedia nak kongsi dengan blogger2 lain.. So ade sape2 yang berminat nak join bisnes, Boleh la PM aku kat pesbuk Korn El Jr. yer... Eh terpromote plak....


Fuhhh... Acara yang aku tunggu sebenar nya Cabutan bertuah, dan macam biasa nombor aku 4083/9 ni tetap tak bertuah... KAh kah kah... Tak tau la nape... Haissshhh.. Kena mandi bunga la macam ni... Ade sape2 tau mane2 bomoh yang buleh tolong aku..? Opss..


Aku merupakan part time baby sitter mase kat sane... Haha... xleh blah betul kakak2 aku ni... Muke yang macam ala2 Farid Kamil ni di suruh jadi baby sitter.. The reason aku jadi baby sitter ni di sebab kan dorg nak pi soping.. Aku nak join akak2 aku soping, mintak mahap lah.. berejam-rejam... Itu la pempuan..


pict aku dah di padam

bawak Ajim jejalan pi The Mall


Aku ajak Ajim tgk org mandi
Swimming Pool.. Ahahaha

Bukan ini sajer, Time Dinner pon kne jugak... Yang ni kes pesal die rindu kat aku, sebab da lama x jumpa... Nasib baik time dinner dak ni tak banyak Songeh.. Aku kasi kat mak die, nangis2 nak dok ngan aku balik, kacau betul aku nak makan, die pon nak makan.. Hilang feel makan aku...


pict aku dah di padam

Hyee.. Nama taye Adam (bukan Adamhaiqal89 ok)


Rambut da mcm Jack Titanic


Sudah2... cukup2.. Malas daa nak naip nie... Sebelum full stop yang terakhir nak show sikit pict kandid aku ngan fmily2 aku.... Chekidout...










Okeyh.. Tammat lah sudah.. Inilah reason nya knapa aku gi kL pada minggu lepas.. Hokeyh... See U again on my next entry.. Full Stoppp....!!!!!

- KORN-


JOM LAYAN LAGU TITEW NAK BUMBUM

Hype...

Sebelum tidur, mcm2 kte pikir... Sementara pikir tu layan laa bbrapa buah lagu... Knapa ake xde idea nak nulis ni... Xpe lah.. point aku buat entry ni cuma nak share lagu aku sebelum tidoq jaa... Kebiasaan nya lagu yang tangkap leleh jiwang lah... JOm kite layan...


1. Cinta Arjuna - Aliff Aziz
(Lagu yang menyebabkan wujudnya perkataan arjuna kat URL aku)


2. Munajat Cinta - Ahmad Dhani


3. Yang Terindah - Dakmie



4. Kekasihku - Azzam Idola Kecil



5. Biarkan Bulan Bicara -Versi Zahid 



6. Ku Petik Bintang-Bintang - Kenny Reny Martin



8. Ombak Rindu - Adira & Hafiz



9. Detik Terindah - Apit



10. Di Saat Aku Mencintaimu - Dadali

Hokeyh... Tekan je Play kat mana2 lagu kamu nak dengar... Layann.. Jangan sampai tertiduq kat opis plak dah la yerk... Full Stop..!!

~Korn~

AKU SEORANG WAITER ~ Part 2

Hype

Ni sambungan untuk Cerita AKU SEORANG WAITER yang hari tu.. Sape yang baru nak terjah tu, sila bace dulu yang ini AKU SEORANG WAITER Part 1... Okeyh cepat2 sambung... Ending hari tu, lepas aku tumpahkan sup atas meja lalu terkena paha Cina tu..

emosi sedih. (jgn pk laen)



Pempuan Cina ni boleh menjerit weh... Cemana ek die jerit... Aku lupa dah... Jap aku ingat sat... (selepas 15saat) AAuuuuuuuuuu....!!!!! Cenggini la kot die jerit... Jeritan die membuatkan aku gersang lagi takut... Pakwe die dah la badan nye besau nak mampus... Kalau  die tumbuk aku, trus pengsan aku agaknya... Tah ape sumpah seranah yang cina tu kate kat aku tah.. aku lupa jugak... Ape ni asyik lupa jer...  Makan semut banyak kot... Die maki aku dalam bhasa cina x silap nya.. Tapi yang pasti memang cina tu marah gila2 kat aku... xpasai2 aku kne maki... Aku tebalkan muka jer masa tu.. Aku cepat2 ambil kain buruk dan lap kuah sup yang tumpah tadi.... Makian cina tu tak abis lagi...


Pakwe Cina tu relaks jer... Cool... Tapi Pempuan Cina ni je yang menggelabah lebih... Aku ni jenis kalau orang menggelabah di sebabkan aku, aku akan bertambah2 cuak + gelabah jugak... Buat nya di saman aku time tu, habis lah aku... mane nak carik duet....


Sambil tu cina tadi bersihkan diri dari bermandi sup...Dalam hati aku ni cuma fikir kompem ni last day koje... Adoi kne carik koje lain lah nampak nya... Tak lama kemudian, supervisor aku ni panggil aku... Oh tidakkkkk...!!!! lagi cuak aku nih... Alahai kne buang koje la nampak nya...





Dia tanya la aku ape yang sebenau nya  terjadi... Aku pon story la dari A sampai Z... Kemudian dia ketawa..."hahahaha'' "Padan Muka dengan dia, baru dia rase kan''... Inilah reaksi spontan supervisor aku tu... Aku bingung sebentar... Die x marah aku, malahan di kutuk lagi kastemer tu... dan aku tanya "Apsal dengan kastemer tu...?"


"TAdik sy ambil ambil order kapel tu, punya lah kerek pempuan tu, Muka je lawa tapi Mengada2 pulak depan pakwe dia, Skejap nak ini, pastu kansel pastu nak itu, pastu kansel, Bila cakap dengan sy kurang ajar betul......!!! Padan dengan dia, Lenkali you mandikan trus sup tu kat muka dia, baru dia rase"

Perghhh.. boleh supervisor aku cakap cenggitu kat aku,... Aku pon terkejut lah... Baru lah aku paham nape supervisor aku senyum kat aku tadi.... Biasalah, kastemer always right... Ni la moto yang selalu dorg cakap mase aku kije dulu... Tapi aku xleh bayang kan betapa panas nya sup tu tumpah atas paha dia... Seb baik aku tak lapkan paha dia tu... kalau tak *some text missing... Hahaha... FulStop.....!!!!!

~KORN~

Psttt..!! : Mungkin akan ade Part 3.



AKU SEORANG WAITER

Hype...

Dulu kan, mase aku abis je SPM, Aku keje waiter kat Sunway Pyramid.. Mase cuti semester pun aku keje sini jugak...  Nama restoran tu PappaRich Kopitiam.. Sape penah pegi restoran ni angkat tangan cepat..!!! Nak kira nih.. Tapi aku bukan nak amik port kamu penah pegi ke tak... Ade story yang aku nak citer ni...


Okeyh, ada satu malam ni, ramai plak kastemer... So bila dah ramai ni kelam kabut la sikit.. Kebanyakan kastemer kat dalam restoran ni malas... Aku sorang je yang rajin.. So mereka2 yang malas ni keje dorang ni amik order jer... So dah dorg ni rajin benau nak amik order lantak lah... Biar aku jer yang antar order kat  kastemer....





Aku ingat lagi meja no3, tapi menu yang aku hantar tu aku dah lupa.. Yang aku ingat menu tu ada sup... Sup tu panas sangat.. Customer ramai time tu.. Jadi pergerakan terpaksa la di cepatkan... Tah cemana, kaki aku tersadung kat kaki meja no3 tu... Oppsss...!!!


Kebetulan sup tu memang aku nak hantar kat situ... Meja tu plak couple chinese yang duduk situ... Ape lagi, Sup panas tu tertumpah kata atas meja dan kuah sup terkena plak kat paha perempuan chinese tu... Mangkuk sup tu plak terjatuh kat atas lantai...


aku nak tunjukkan yang mangkuk tu pecah


Pranggggggggg...!!!!! Cenggitu la kot bunyi mangkuk tu jatuh... Ape lagik, suasana yang bingit tadik tetiba jadik sunyi sepi... Semua kastemer dalam restoran tu tengok aku... Perghhh... Glemer aku kejap time tu... Kebetulan plak blakang aku tu ade bos... Bos aku buat tak tau jer... Hampesss betoi....


Serius aku gabra... Bukan gabra bukan pesal orang tangok aku, tapi pesal sup yang tertumpah atas paha pempuan tadik.... Mata aku plak dah tertumpu kat supervisor yang kat cashier di satu sudut restoran tu... Supervisor boleh senyum sinis kat aku... Aku tak tau la ape makna senyuman die tu... Aku tengah cuak die boleh senyum kat aku.. Haishhhh...




Kamu agak2 ape reaksi pempuan tu...? Kamu nak tau tak nape supervisor tu senyum sinis kat aku? Aku rase entry aku ni dah terpanjang plak.. So aku da cut separuh... Tunggu la part 2 aku publish lagik... Okeyh.... Hahaha...

~KORN~



RAMALAN ANUGERAH BINTANG POPULAR ABPBH KE-25

Hype...

Malam ni akan berlangsung lah ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN kan... Alahai x dapat plak nak nengok di sebabkan beberapa perkara hal yang tak dapat di elakkan.. HArap2 dapat lah curi nengok kan....

Xpe lah seteriktodepoin, aku nak bagi ramalan pemenang nye pada malam nie.... Nama pon ramalan, belum tentu lagik betoi kan... Yang ijau2 kat bawah ni aku jangka menang lah.....





Penyanyi Lelaki

Faizal Tahir
Anuar Zain
Aizat
Hafiz
Black

Aku dapat rasekan Hafiz akan dapat kategori ni Selepas Aura kemenangan Juara lagu Tempoh hari. Pesaing terdekat nya Faizal Tahir... Tapi korang mesti ramai sokong Anuar Zain kan....




Penyanyi Perempuan

Najwa Latif
Yuna
Stacy
Alyah
Shila Amzah

Yuna still the best walopon yang lain sume ni pon best2... Nampak nya Najwa LAtif adalah pesaing sengit dengan publisiti yang naik mendadak dengan lagu CintaMukaBuku nya itu....




Artis duo/Berkempulan

6ixth Sense
Jaclyn Victor/Ning Baizura/Shila Amzah
Meet Unclee Hussain/Hazama
Bunkface
Forteen

Tiga suara ini memang tak di nafi kan lagi kehebata suara masing2... Meremang bulu roma dengar lagu dorg neh.... Pesaing terhebat nya adalah Sixth Sense....




Artis Baru Lelaki

Johan Ariff As’ari
Hazama
Awi Rafael
Aeril Zafrel
Beto Khusyairi

Yang ni memang artis baru yng sedang meningkat naek lah.. Dengan drama Juvana beliau, di ikuti plak dengan Cinta Elysa tu...Pesaing terdekat Beto Kusyairi...




Artis Baru Wanita

Tasha Shilla
Najwa Latif
Neelofa
Nur Fathia
Izara Aishah

Berkenalan di halaman cinta muka buku...... Haaa lagu pon da pemes mendadak.... memang harapan menang tinggi la nak menang anak Pak Latif ni... Pesaing terdekat nya Neelofa..




Pelakon Filem Lelaki

Aaron Aziz
Shaheizy Sam
Adi Putra
Syamsul Yusof
Bront Palaree

Selepas meletop2 dengan Ombak Rindu tu, aku rase berkemungkinan besar Aaron Aziz ni menang kategori ni.... Pesaing terdekat nya sapa lagik kan kalo tak lain tak bukan Shaheizy Sam...




Pelakon Filem Wanita

Lisa Surihani
Maya Karin
Diana Danielle
Yana Samsudin
Eja

Lisa Surihani masih menjadi pujaan hatiku walopon die sudah kawen.. Hehe... Lakonan Maya Karin dalam Ombak Rindu menjadikan dia sebagai pesaing sengit untuk Lisa Surihani...
*Lisa, pas menang nanti mesej aku okeyh...  agaga




Pelakon TV Lelaki

Aaron Aziz
Adi Putra
Remy Ishak
Fizz Fairuz
Fauzi Nawawi

Adi Putra femes kat tv hari tu dengan lakonan nya dalam Tentang Dhia... sedikit sebanyak populariti nya meningkat... Aaron Aziz Pesaing terdekat nya lah...x sure lak Aaron Aziz berlakon apa kat tv.




Pelakon TV Wanita

Fasha Sandha
Tizz Zaqyah
Scha Alyahya
Nora Danish
Rozita Che Wan

Cinta Elysa membuat kan aku rasa Fasha Sanda mampu meraih kategori nie... Pesaing terdekat nye Nora Danish dengan lakonan mantap dalam Tentang Dhia..




Artis Komedi Lelaki

Zizan Razak
Johan
Nabil
Along Cham
Afdlin Shauki

KAtegori ni susah betul aku nak teka... Tapi aku rase macam Si Zizan ni jer yang menang... Tapi tak tau la plak kan... Nabil ni pon boleh tahan gak....




Artis Komedi Wanita

Noorkhiriah
Sharifah Shahira
Didie Alias
Kenchana Dewi
Alliza Abdullah@Enot

Kategori ni pon sama pening pale aku pk sape agak nya menang... Noorkhiriah artis serba boleh ni berpotensi kot... Pesaing terdekat nya Kenchana Dewi...




Pengacara TV Lelaki

Aznil Nawawi
Faizal Ismail
Ally Iskandar
Awal Ashaari
Zizan Razak

KAtegori ni aku rase masih lagi menjadi mili Aznil... Tapi pesaing nya Faizal Ismail mungkin...




Pengacara TV Wanita

Fara Fauzana
Cheryl Samad
Sharifah Shahira
Raja Azura
Nurul Shuhada

Kenapa aku rase Syuhada ni menang? Aku x tahu la... tapi pesaing nya mungkin Fara Fauzana....




Penyampai Radio Lelaki

Faizal Ismail
Aznil Nawawi
AG
Halim Othman
Khairil Rashid @ Krill

Ade harapan untuk Faizal Ismail menggondol kategori ni.. Pesaing terdekat ni macam si Aznil jer.




Penyampai Radio Wanita

Fara Fauzana
Linda Onn
Raja Azura
Abby Fana
Sharifah Shahira

Fara Fauzana mampu memenangi kategori ini... Pesaing terdekat nya plak si Linda Onn kot... Kot lah...




Anugerah Seri Perak

Siti Nurhaliza




Anugerah Bintang Popular

Aaron Aziz


Haa.. amacam? Puas hati tak dengan ramalan aku.... Ape tak puas? Pedulik ape aku, ramalan aku, suka hati lah aku nak pilih sape... Hahaha... Ape2 pun nantikan keputusan rasminya malam nanti.. Okei Bye..

~KORN~

ABU SI KUCING GEDIK

Hype...

Kali ni nak cter pesal kucing plak... Ekcelli aku obses dengan kucing.. Tapi aku diam2 jer.. Ramai blogger yang suke sgt dengan kucing.. So sebelum2 ni aku xnak lah cter pesal kucing, tapi hari jemaat ni tah cemana jer terbuka hati plak nak cter pesal kucing...  Maybe sebab pagi tadi aku nampak kucing debab tu kot...


Dulu aku praktikal kat sebuah tapak pembinaan (site) kat Kuala Kangsar... So nama pon site ade la rumah indon yang macam pondok tu.. So aku salu la lepak2 ngan indon semua tu... So kalo org tgk aku kat situ, konpem2 la org ingat aku ni Indon skali.. So tengah dok2 melepak satu hari tu, zapppppp...!! Aku nampak kelibat anak kuceng... So tapi betul ke anak kucing..? Tah2 anak tikus ke, anak rimau ker...


Aku x puas hati, aku cari jugak kelibat tadi sampai jumpa... Masalah nye tempat tu sempit la pulak.. Jenuh aku tonggek kan bumper punggong aku ala2 Paris Hitlon (bukan Paris Hilton) semata2 nak cari kelibat tadi... X cukup aku tonggek kan bumper, kne plak kempis2 perut ni nak masuk tempat sempit tadik.... Membe aku siap gelak2 kan aku lagik.. Sengal punya Din.. *opss tercakap plak nama betoi die.. Ahaha...


Tingggggggg...!!! Tbe2 kuar idea bernas membe aku...

"Ape ke bengap bebeno kamu ni, anok kucing je tu.. Cer kamu buat ghope ni..." Haa.. kan da keluar loghat Kuale.. Loghat kuale ni macam cter Antu KakLimah balik Ghumah le... Aku pon folow la instruction membe aku yang ala2 bengap tu jugak... TApi idea die kali ni aku boleh pakai laa... Cenggini..



video
Ni cubaan pertama.

Perasan x kat atas ni ade dua ekor kuceng jer... Kuceng2 ni memang dah biasa aku tengok.. Tapi yang aku nampak tu lain dari yang lain..... Xper, aku cube care ni dulu dan hasilnya selepas beberapa menit kendian...


video
Sila tekan play


Yeah.... berhasil jugakkss.. datang jugak kelibat yang tadik tu... Rupe nya spesis kuceng jugak.. Haha... Menurut Indon2 kat situ, kuceng yang sekor lagi tu memang sombong sikit... Tak kesah lah, sombong ke tak aku nak jugak kuceng tu... Dalam tiga2 ekor kucing ni, yang kelabu tu la paling susah aku nak tangkap....


Ape yang aku pelik, bulu kucing yang kelabu tu sedikit gebu dr yang lain.. Aku pelik sikit kat situ.. Sebab lagi dua ekor ni macam biasa jer bulu2 nyer... So aku rase bapak kepada kuceng ni mesti laen2... Erkkk buleh ke cenggitu..?


Ok aku nak bagi taw, aku amik mase tiga hari  nak dapatkan kucing yang kelabu tu... Cubaan hari pertama gagal... Cubaan hari kedua juga gagal.. Dan hari ke tiga baru lah kucing kelabu tu tewas ngan aku...  benar lah kata orang.. Usaha Tangga Kejayaan... Kah kah kah...

Mase aku bawak balik tu kecik lagi... Aku letak dalam plastik beras, naik moto ex5 trus bawak balik.... Sampai umah jer Mak aku x bagi bela.... Oh Tidak... Sampai hati mak aku x nak kasi bela.. Sebab kat rumah aku dah ada dua ekor kuceng.... Nah aku tempek dua ekor tu..


Nampak benau kuceng aku ni pemalas... Okeyh yang atas tu namanya MAEL. Ayah aku yang kasi nama tu..
Yang bawah tu pulak namanya MUS sebab warna bulu die macam Musang..


Kebetulan ade jiran aku tengah sembang2 ngan Mak aku time tu.. NAma nya Mak Yah aku panggil.. Ala besa la petang2 port rumah aku ni la port Gossip2 persatuan wanita... Hehe.. Jadik kucing tu pon jadi kucing angkat kepada Mak Yah ni... Dengan separuh hati antara rela dengan tak rela, aku kasik la kuceng ni kat Mak Yah.. Sob sob... Nyaris rumah nye sbelah umah aku jer....  Dah la malas nak naip dah ni... Tgk jer la gambar nya...










Keesokan nya aku g umah Mak Yah tu, aku tanya mana kucing tu.... Die pon panggil...

"Abu, oooo Abu'' Amboi panggil kuceng da macam panggil org Mak Yah ni... Hahaha... Aku pon pelik.. "Nape nama nya Abu Mak Yah?...  "Dah bulunya wane kelabu" itu je la alasan nya... Padahal kuceng tu betina.... Hahaha... Ni gmbr die selepas beberapa bulan...






Dengar cter sekarang ni Abu da ade anak cucu dah skang... Amboi makin bahagia nampaknya Abu ni... Tapi sampai sekarang Abu ni masih sombong ngan aku... Tak tau la napa... Mungkin la sebab aku sumbat die dalam guni hari tu... Hahaha...

PSssttt : Next time aku update pesal kuceng lagik...

~KORN~

AKAK CASHIER GATAI

Hype...

Semalam aku shopping barang dapur kat Sunshine... Ingat senang ke org laki macam aku nak soping brg dapor ni...  Banyak gak la aku beli... Antara nya Maggi Asam Laksa, Bihun Pama, Guava Seedless(Jambu tak de biji), Keropok TAM TAM, Potato Chips, dan memacam lagik laa yang aku rase nak beli... Tapi ni di kira barang dapur la gak kan... Ingat nak beli Libresse tp xder function la plak..





Nak di jadikan cter, Bakul xder, nak guna troli mcm x berbaloi jer... Tup tup skali barang dah byk giler aku pegang mase nak line up tu.. Malu pon ade...  Tap Tap Tap tap tap, akak cashier tu tekan kat keyboard die... PAstu ade ke die nak kasi aku bawa brg cenggitu jer...


Hampeh punya akak cashier... Nyaris muka cute... hihi... Nak bagi plastik pon kne charge dua kupang... Nak charge, charge je lah... Dua kupang jer pon... Kendian suh aku plak masuk barang dalam pestik..  JAdi part time cashier jap aku... Nyaris muka cute, kalo tak, aku da lempar jer keyboard yang ko tap tap tap tap tadik...!!


Dah setel tu total sume nyer ade la sen kat belakangnya.. Aku pon bagi jer 50hengget... Akak tu pon bersuara..

"abang ade 60 sen''

"60sen xde, no phone jer sy ade kak, Nak buat ape, nak call sy ke, sms dah la''

Tersipu2 malu akak tu. Mesti die rase nak tutup muka guna keybord tu aku rase... Aku pon penink... die panggil aku abang.. Aku lak panggil die akak... Tah la sape lgi tua..  Errr.. skang ni sape yang gatai ni...? Aku ke akak cashier yang gatai nie... Sebenar nya xder sape gatai.. Niat aku cuma nak beramah mesra jer.. Bukan nak kacau pempuan tu yer...




So kpd pempuan2 kat luar sane, kalo ade laki2 yg buat cenggini, jgn la ingt laki ni nak ngorat korang sangat yer... Jangan nak dok pasan lebih yer.. Yang pasti korg kne pandai bezakan org nak ngorat kamu, dan bezakan org yang nak ramah mesra dgn kamu.. Okbai full stop..!!

~KORN~

WORDLESS WEDNESDAY ~9~

Hype...


Wordless Wednesday tu ialah *cari senirik lah... Malas da nak taip apa2... =)

~KORN~

ENTRY 1 APRIL

Hype...

Selamat tinggal bulan March... Selamat datang bulan April... Apa yang lepas jadikan panduan untuk hari yang akan mendatang.... Pejam celik pejam celik da masuk bulan March dah... Begitu cepat masa berlalu... begitu jugak aku da 8 bulan kerja menetap di Penang nie....


Malam tadi aku bermuhasabah diri, merenung semula sepanjang aku berada di perantauan di tempat orang... Ape perubahan ketara yang terjadi pada aku, semua di kenang semula... Dan aku terpikir terdapat satu sub kerja aku yang aku tak siapkan sampai hari ini... ape kejadah semua ini..?




Macam mana ini berlaku... ? Secara simple nya, aku keje dalam bidang Construction. Projek aku sepatutnya siap pada bulan September tahun lalu... Tapi dapat extend sampai November... Oleh sebab Engineer kat tempat kerja aku ni tak tahan pressure, die telah melarikan diri hilang entah ke mana... sape jumpa dia tolong ketuk kepala die guna hammer... Jadi Handover Document tak dapat di siapkan... Senang2 jer bos suruh aku handle mende tu...Aku take over kerja Engineer sekarang.... tapi aku belum layak di gelar Engineer...


Sekarang dah bulan April... Dah masuk 6 Bulan... Aku masih x dapat siapkan Handover Document tu... Tengok balik ENTRY STRESS 1 dan ENTRY STRESS 2 NI. Projek tu terbahagi kepada 3 bahagian.. Fasa1, Fasa2 dan Fasa3... Fasa1 aku dah siapkan bulan lepas... Dan Fasa2 aku dah siapkan dua bulan lepas...Dan kini masih dalam proses menyiapkan Fasa3... Memang cari pasal lah...


Sekarang ni macam mana aku nak siapkan..? Jika Fasa1 ada dua fail, Fasa 2 ada satu Fail dan kini Fasa3 ade 8 Fail...!!! Huh... knapa semua keje ni di kasi pada aku padahal ini bukan skop bidang kerja aku..? Aku bukan Engineer untuk buat semua itu... Nasib oh nasib.... Kerja makan gaji...





Dan hari ini, 1 hb April 2012, aku nekad yang aku tak mau nak tangguh kan kerja ni lagi...  Aku mahu siapkan semua kerja ni sebelum 10 hb April 2012... Dan harap semua berjalan lancar... Kalau boleh aku dah xnak tengok semua fail2 ni.. menyemak kan meja aku jer.... Dah la kena buat kerja org lain, lepas tu gaji sama jer.. Ini tidak adil tidak adil.... Argh...


Aku harap semua yang aku lakukan walaupon bukan skop bidang keje aku, semoga ade hikmah di hari akan datang.. Smoga ape yang aku lakukan di redhai dan di berkati...


Pssttt : Amacam..? New looks my blog...? Comment sket...