SEgmen Bloglist X-Change and Review Ur Blog by Kiz

HYpe..

Hari ni, ade mood plak nak join segmen..  Dan segmen yang di maksudkan adalah seperti di bawah nie... ni kira dua dalam satu... Ape yang dua? ape yang satu? maksudnya, dua segmen dalam satu entry... adakah kne buat lain2 entry untuk join segmen nie? oppss.. tah la, xsure la plak....




Untuk segmen ni, di kenali sebagai "Bloglist Exchange"...  Ape yg perlu di lakukan, cuma masukkan link  KIZZ ni ke dalam bloglist kamoo sekiranya kamoo nak join sama... Jom lah. lagi ramai join lagi best.





Tadaa... and this segmen is call "Review ur blog".. Jika kamoo nak join yang ni gak, kamoo perlu lakukan sama jer seperti "blog Exchange" iaitu letakkan link KIZZ ke dalam blog kamoo.. dan jangan lupa buat entry macam aku buat nie.. Simple kan...

Sekiranya kamoo nak join sama, klik bawah nie..!!

Due Date  :  10 Januari 2012

~POPKORN~

SANTAN DARI KELAPA SAWIT

Hype...

Ahaa... Dok tgk berita tv1 semalam, haku di kejutkan dgn satu penemuan baru dalam industri negara ini, iaitu Santan di perbuat dari kelapa sawit... Mula2 aku dah terbayangkan adakan santan tersebut warna HITAM..???? kebiasaannya santan di perbuat drpd kelapa kan...  memang lemak berkrim kalau santan kelapa nie... Tapi ape ade dgn santan kelapa sawit nie...?


Kebaikan santan kelapa sawit dan khasiat nye :

  • menyihatkan dan sgt jimatkan kos sbb pggunaan nya separuh dr santan biasa.
  • mknn yg di masak bersama santan kelapa sawit ni x mudah rosak atau basi.
  • jangka hayat boleh tahan selama 3 bulan tanpa pengawet sekiranya di simpan di bawah suhu 5 darjah celcius.
  • rendah lemak, tiada kolesterol, dan masakan juga enak.
  • mengandungi kandungan nutrien yang tinggi
  • kaya vitamin A dan E yang baik untuk penglihatan
  • melambatkan proses penuaan.
  • mengurangkan risiko sakit jantung
  • baik untuk kulit
  • kebiasaannya lpas mkn cendol dan nasi lemak, org akan rasemual dan  mngntuk, ttpi tidak dengan santan kelapa sawit ini.
  • Ujian rase kpd org ramai tiada perbezaan dgn santan kelapa.



Perghhh.. banyak jugak tu khasiat santan kelapa sawit ni kan.. Tapi haku pon belum cuba test lagik santan  nie... Ye la... dok bujang kan.. santan ape pon x pernah masuk dalam rumah aku ni.. Ahaha,,, nanti nak suh mak aku masak guna santan kelapa sawit la... Tapi bila..? Sekarang pon boleh..!! Ahahaha



Huu... makanan yang menyelerakan.... Hokeyh.. stop dulu sampai sini... Kamoo pon ape salahnye mencuba santan kelapa sawit ni jika kamoo ni gemar memasak.... Tapi yg x suke memasak ni no komen lah.......

~POPKORN~

GiveAway by darkbatman.com

Hype..

Haa... da sekelian lame x join giveaway, pepagi ni haku si jejaka penang  da update entry haku dgn give away ni.... As usual,  banner kne ar tarukkan kak entry ni..

tadaaa....

Smart kan banner simple nie.... Memang tertarik untuk haku join dengan febret kaler aku merah hitam putih macam blog haku gak.. Ok... Giveaway ni di buat oleh darkbatman.com khas untuk semua follower die.. So jika kamoo bukan follower die, kamoo jugak boleh join, dengan syarat jadik je lah follower die... Ahaha....

Based on hadiah yg darkbatman ni nak kasi, haku memang tertarik dengan DASHING tu.. Perghhh... favourite tuh...

Hokeyh... skrg haku nak tag dua orang ni. Tgh dok penink xtau nak tag sape. so Haku rase nak tag dua org follower terbaru haku...


Yang x di tag pon boleh join... camaner? KLICK SINI..!!


~POPKORN~

WORDLESS WEDNESDAY ~2~

Hype...


~POPKORN~

BOS DAN WEBCAM..!!!

Hype....

Uwaaa.... ari ni bos haku pakai laptop baru.......
Uwaaa.... ari ni bos haku pakai baju baru.....
Uwaaa.... ari ni bos haku ape lagi ek... Ahaha... jahat nye haku nie... webcam laptop haku ni da rosak... ntah la.. masuk air kot... Haku sajer la godek2 webcam bos aku...

Bos, cuba U tgk cam U ok x?
Mane?.. Ape shorcut ke cam? Sy x pernah guna..!!
U masuk Sini.. then clik sini... (Sambil tangan aku tunjuk kat screen laptop bos haku)..
Uwaaaa.... canggih ya laptop saya....
(Ceyhh.. ade webcam pun canggih, laptop je mahal, tp x tau gune.. Ahaha.. aku ckp dalam hati jer)..

"Bos, cuba U"..... belum sempat aku cakap habis, die mencelah...
"U guna la laptop U"... Nah.. kne haku setempek pulak.... Teruja betul bos haku godek2 webcam die...

Tah macam mane, die ter record video die....

"Aiyak, apa ini..? Sy xmau record"
Aku nyampuk " Bos, U cuba play balik"
Xmau maa.. x hensem... mcm mane mau delete ni?

Wakaka... gelak guling2 aku hari ni di buat nyer....

ni bukan bos haku...


Tibe2 aku dgr bunyi "kelikkk"....
Aku usha laa... Laa... rupanye bos aku tangkap gambar sendiri....
Ahaha.... Pastu die da pandai delete sendiri, aku xyah ajar kali ni die da pandai.... Jahat nyer haku buat entry nie pesal bos haku... Xpe lah.. bukan haku niat jahat pun, cuma aku ni syg kan bos jer...

~POPKORN~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

**Adakah TINGGI anda bersesuaian dengan BERAT anda? Adakah berat badan anda bersesuaian dengan UMUR anda SEKARANG?? nak tahu jom klick klick klick  KAT SINI..!!

** Kalo kamoo hati baik klick KAT SINI..!!

** Haku dan NUR telah bekerjasama menganjurkan satu contest dan kini sedang menunggu masa untuk di launch kan dan kemungkinan besar pada bulan JANUARI nanti... Jadi sekiranya anda berminat untuk menjadi sponsor, adalah amat di alu-alu kan...

HAKU MEMANG STREESS..!!

Hype....

**Entry ini panjang.. Jika kamoo x berminat, jangan lah bace....
Entry ni adelah sambungan untuk entry yang ini...

Memang hari ni adelah hari yang haku teramat2 lah stress... Kenapa? Huh.. banyak btul dugaan hari nie....

STRESS 1. KESILAPAN FOTOSTAT HANDOVER DOCUMENT (HD)
Around 9.30 pagi, haku da pergi ke satu kdai fotostat, untuk buat hard kaver. Eh.. hard kaver da siap, tp ade kesilapan kat content. sebab bahagian QAQC  HD die tak highlight...  Lepas tu aku balik lah ke opis, bos aku ckp nak guna HD tu sekarang?
Huh... mane boleh.. aku baru balik, dah nak kne pergi balik... Aku cpat2 call org kdai 2, Tp org kdai 2 da buka salah satu buku 2.... Herm.. xboleh nak buat ape la... Die kate lpas Smbhyang jumaat boleh ambil..... Mase ni baru jam 10.30....
(sambungan kat bawah)

STRESS 2. OFFER KERJA BARU YANG MEMENINGKAN AKU BUAT PILIHAN
Herm... Lebeh kurang jam 11.00 pagi,dok haku sibuk2 buat kerja, ade satu number misteri call. number nye 012-344++++, Haku jawab dan die perkenal kan diri dr **** ********. Ohh.. aku ingt tempat aku interview sini dulu. Sebenarnya haku apply keje ni melalui Jobstreet pada bulan Mei yang laloo... Then di panggil interview selepas raya, iaitu september yang laloo.. (lama kan mase yg di ambil untuk aku di interview)
So ni da 3 bulan lah, aku ingt kan mmg x dapat kerja 2, sbb da lame sgt xde feedback, tp hari ni baru ada.... Kerja tu kat kL, mmg tempat port lepak member haku la sane.. kat penang ni, xde sape member aku....  Tapi aku dah selesa kerja kat penang nie.. Tapi aku nak kerja kat kL.. Tapi aku nak dok kL, tapi kerja kat penang ni da biasa, tapi kat kL hari sabtu xpayah kerja,,.... Arghhhhhh... aku da pening pk..... (aku perlukan masa untuk fikir pasal nie)

STRESS 3. DRAWING CLEAN ROOM YANG SILAP
Jam lebih kurang 11.30, bos aku cakap Mr F** H**(FH), nak jumpa aku, sebab drawing yang aku buat salah... Arghhhh... ape pulak la kali ini....Xlame lpas 2, FH pun datang.. katanya bilik clean room yang aku lukis salah, tiang lari... partition lari.... Semua lari... (dah tau lari, kejar je la, 2 pon nak ajar, tp die cina, aku x reti berlawak dgn org cina)....
Ekcelli, drawing 2 memang salah... Tapi salah bukan lah di sebabkan aku... Tapi drawing asal yang salah, sebab lukisan tersebut x mengikut grid yang btul... Aku da explain kat bos, tapi arghhhh.... Haku dah agak yang satu hari nanti, memang isu ni akan bangkit, dan hari tersebut adalah hari ini... Ape lagi, tadik pkul 11.50 Haku kne ukur balik clean room tersebut, dan redraw semula dan ejas bagi ukuran sume... Perghhh... amik masa 2... Bila aku nak buat? Xde mase la skrg nie...
Tp die urgent nak gune.... Esok sabtu cuma half day sahaja... Ahad, cuti krismas.... Isnin cuti replaced krismas... Selasa dia dah nak.... Aku nak OT? huh... Mintak maaf lah... Company aku xde istilah OT... kalo kerja, x di bayar... So baik aku xyah kerja OT kan... Buat ape aku nak baik sangat kerja Tambahan nie... AKu kerja untuk duit... bukan untuk kerja kebajikan...  tgk jer la macam mane aku nak setelkan nanti.... Nasib baik kerja ukur 2 habis kul 12.30... Dah la hari jumaat....

Dalam fikiran aku da pening ape la nak buat... byk sgt kerja hari ni nak kne pk..... HAti aku x tenang langsung... pk HD, pk krja baru yg best ke x, pk drawing nak siapkan.... Jam 1.10 pergi masjid... Nak masuk masjid pon hati x tenang.... Ya Allah... Dugaan dunia betull....
Then lepas haku amik air sembahyang, dan duduk dalam masjid, Alhamdulillah hati aku jadi lapang sangat2.... Memang aku tenang duduk dalam masjid 2.... Sungguh mulia rumah Allah nie.... Semua masalah aku 2, dapat aku lupakan seketika...

***(Sambungan stress 1)
Lepas makn, kul 2.30 kot, aku trus pergi amik HD tadik, dan trus balik kasi kat bos... Bos kasi la kat owner project... Hermmm... Ade salah lagik rupanya... Susunan dalam HD tu, x mengikut content di tetapkan.... Ishhhh.... Sesedap mulut jer bos cakap "Amat, U pergi kedai ini balik, suruh die betulkan balik"... Fuhhhhh... sekarang jugak ke bos?...... Herm... aku ni kuli jer, so terpaksa la dgr ape kate bos kan.... Otw  ke kedai aku pk dalam hati "Herm... kalau la aku ni  bos"....

Terpaksa la aku menebalkan muka masuk kdai potostat 2, naik malu da 3x jumpa org kdai 2... Asyik2 muka aku jer..... Nyaris Ensem...hahaha... Spnjg aku kerja kat company ni, ni la kali pertama aku buat hard kaver kat kdai nie.. so aku x tau la harga pasaran sangat... Fuhhhhh.. Memeng mengejutkan aku apabila harga nya RM1026.60, untuk 4set... Tebal satu set lebih kurang 8cm..... Mahal gilerz... So aku kne cramah la dgn bos, bla bla bla bla...... Xpe lah... Asalkan jgn tolak gaji aku, sudah la... Sekurang2nya aku dapat learn something from this incident... Next time aku kne print sendiri, then buat 4set.... Aiyokkkk....... Rabu ni aku kne lagik pergi sane untuk ambil buku tersebut... Aduhhhhhh.......

STRESS 4 : RASE LENGUH KAT BAHAGIAN BAHU DAH BEBERAPA HARI
Haa... yang ni plak aku xtahu la knape.... Hari tu aku pergi Langkawi mase hari Isnin dan Selasa... Then hari Isnin, masa kat Langkawi 2, aku rase lenguh sgt kat Bahu nie.. Aku start terasa pd waktu nak malam dah kot. Xpe lah... ingat kan lenguh bawak beg sling kan... Then selasa, aku bwk jgk beg sling 2, Cam biasa lenguh jugak lah... Ye lah xkan la nak tinggal plak beg 2 kan...
Rabu aku da balik Penang, sakit gak Bahu... Xpe la aku pk Sehari dua lagik ok la 2 kan.... Malam rabu 2 aku rase da ok sikit2.... Khamis aku bangun tidur, rse sakit balik...  Ptg khamis aku rase da okey balik..... Bangun pagi jumaat aku rase sakit balik... Ptg Jumaat pon same...... Aduhai... Knape pulak nie... Aku bukan xnak makan ubat, Yer mmg la aku x suka makan ubat, Tapi aku xnak membiasakan diri dengan ubat sebenarnya....
Dalam mase yg same, aku cuba kaitkan dunia realistik dan dunia *******.... Aku bukan lah xnak percaya kepada perkara2 sedemikian, Tapi......... Kamoo pernah tgk cerita Thailand x? Tajuk nye The Shutter....? Haku ade jugak pk ade ke ak jadi mcm die jgk saluu sakit kat area bahu ni? Atau aku ade wat silap mase kat Langkawi dulu? Meremang jugak la mase haku tulis nie....

## Hurmmm... Sume ke'stress'an aku da tulis kat sini, dan harap2 haku dapat tenang lah sikit hendaknya....
## Sorry no pict for this entry.. Xde mood nak masukkan..

~POPKORN~

HAKU STRESSS...!!!

Hype...

Stress 1 : Pilihan Kerja

Stress 2 : Salah Drawing Clean Room

Stress 3 : Salah Cetak Handover Document

Stress 4 : x Sedap Badan

Keempat2 ni berlaku pada hari ini.
Next entry haku cter. Xde mood hari ni.
Arghhh...

ALA2 DISKAVERI CHENEL : APE KITA BOLEH BUAT DENGAN SEBIJI TEMBIKAI..?

Hype...

Kali ni entry haku nak santai2 jer.... Ape kita boleh buat dengan sebiji tembikai..? Haa... itu lah yang menjadi persoalan... Aceceyhh... persoalan lah sangat kan.... Ahaha... Tgk pict nie....


Perghh... Bukan main selera lagik budak nie makan tembikai kan... Ahahaha.... Kalu haku la, aku pun makan jer tembikai ni... Alaa.. macam budak ni lah jugakkkk... Haa.. baru lah kenyang... Kalau kamoo pulak buat ape?... Eh.. xyah jawab... sajer je nak buat2 tnya... Ahahaha....

Hokeyh, bagi mereka yang kreatip, macam2 mereka boleh buat dengan tembikai nie... Jom kita tengok gambar2 yang sangat menarik yang haku dah sediakan untuk kamoo semua....
a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

Bagi haku la kan... aku bagi top 3 kat pict  H, B dan E... Haa.. Kamoo pulak? Hokeyh.. enjoy the picture yeah...
~POPKORN~

RESULT PMR

Hype...

Memandangkan esok result dah nak kuar, entry ni di post sbg mengingati kisah laloo.... Huh.. Kalu lah dahulu, time ni haku mmg tgh cuak giler ar... Ye ar, result dah nak kuar esok nie... Hehe.. Tp buat2 cool... sempat lagi malam 2 tgk Mr. Bean episod yg main golf 2.. Ahhahaaha... Haku mrepek jer 2.. Jangan cayer...

Nahh... Skali result kuar, aku xde la dapat teruk sangat... 4A... kire ok la 2.. budak kampung kalu dapat 4A, kire da bagus la 2 kan.. kan kan kan.. ahaha... Ayat nak sedap hati sendiri... Tapi ade gak subjek aku yg teruk.. Iaitu Sejarah dan Bahasa Arab....

Sejarah memang subjek yang paling haku ''minat yang teramat sangat''.. Sebab 2 lah boleh teruk bagai result nye.....  Tapi xder lah sampai Failed... Kire sumer lulus lah.... Result Bahasa Arab plak, teruk di sebabkan haku mengalami tekanan semasa exam.. Yer lah, Paper Arab dah la last skali... Tup tup Boleh plak aku kne demam campak di saat akhir aku nak amik exam.. Huhuhu.. nyaris lah lulus cukup2 makan jer.... Gred ape, xyah taw ler... tapi Lulus jer.. Hehe...

Hokeyh, kepada anak buah haku yang nama nye Firzhan Hirman, semoga result PMR kamoo besok memuaskan dan kalu boleh cemerlang lah hendaknya....
 Tidak lupa juga kepada seorg follower Korn yang nama nya Aizan (alaaa yg bru sambut besday hari 2).. Semoga kamoo juga sukses result nye ok....

~POPKORN~

WORSLESS WEDNESDAY ~1~

Hype...

Da beberapa hari x update, teruja plak nak update.. Bukan la xnak update, tp haku pergi Holiday to Langkawi...  Hehehe..

Kbetulan Hari ni hari Rabu, teruja plak nak masukkan WORDLESS WEDNESDAY... Ye ar... Ni la kali pertama nak join ni.... Hokeyh.. Chekidout....


~POPKORN~

REVIEW FOLLOWER 222 : JOM TERJAH

Hype...

Seperti di janjikan, haku nak review pulak follower ke 222... Teruja ni... Haa... Haku pun agak terperanjat apabila follower ke 222 ni jd follower haku.. Haa.. kenapa? Sebab die ni bukan calang2 orang nyer dalam dunia blogging...

Dah.. haku x nak cakap banyak...  Nah aku Perkenalkan si dia abang kacak kita...


Haa.. mesti kamoo semua kenal kan..? Yess BEN ASHAARI... Memang memeranjatkan haku, x sangka blogger yang teramat femes ni jadi follower haku ke 222...
*
*
*
*
*

Now, haku nak story sikit camaner haku boleh knal BEN ASHAARI ni... Haku ni di kira newbie jugak lah dalam berblogging nie... Selepas sebulan haku start blogging(on november), dalam mase dok berblgwalking, kebanyakan blog yg haku jumpa, blog BEN ASHAARI ni menjadi blog kesukaan dan pilihan mereka... dan dari situ la haku terjah blog Abg Ben nie...

Sebenarnya, haku agak cuak jugak la copy header Abg Ben ni... Kerana ape? Sebab berdasarkan ape yg haku bace blog die, sebarang print screen yg x di benarkan adalah di larang dan dAbg Ben ni boleh amik tindakan undang2.. Huhu... wat haku cuak pun ade... Tp hau cuma copy URL header jer... agak2 haku bersalah x..? hehe...

Btw, thanks Mr BEN ASHAARI.

*Hokeyh, next review is follower 333...

~POPKORN~

SELAMAT HARI LAHIR BUAT KAMOO

Hype....

Entry ni khas buat salah seorg follower k0rn yg sorg ni... Tarikh lahir nya jatuh pada 16 Disember. iaitu hari ini lah. ahaha... ape daa... Ok.. dier yang Korn maksudkan ialah miss aizan.. Die ni da pun berumur 15 tahun...  Jika kamoo nak wish besday die, boleh la ke blog dier ni ha.. (miss aizan)..

ni lah header blog dier.. comel jer kan..
Hokeyh, kepada Miss Aizan, sy ade beberapa perkara nak di sampai kan sempena hari jadi kamo ke-15 ni :

*Semoga kamoo panjang umur dan di murahkan rezki yang di berkati....
*Semoga menjadi insan yang berguna dan di senangi orang...
*Semoga berjaya di dalam Exam PMR nanti....

Cukup la kot.... Ape hadiah? Hehehe... Kene  kasi jugak ke? Alamak... Cm ne nie? xpelah... Ni haa spesel hadiah dari korn utk Aizan ok...
*
*
*
*
*

haa... terliur x? hehehe...
Kepada kamoo semua, jom lah ke blog Miss Aizan dan ucapkan selamat hari lahir kepada beliau...

~SELAMAT HARI LAHIR AIZAN~

Ikhlas dr Korn

KAMOO MINAT MATEMATIK TAK....?

Hype...

Pagi2 lagi haku da hupdate...  Juz santai2 jer... bukan ape, da 2 hari x update, So hari ni terbuka hati lak nak hupdate... cheewah, ayat xley blah... Hik hik hik...

Berbalik kepada tajuk, matematik ni  antara subjek yang paling aku minat sangat2 dulu... Mase dulu pon haku ni di jadikan tempat rujukan kengkawan haku utk bertanyakan soalan tentang Math nie.. Haku bukan nak berbangga diri, Tp cume nk cter jerr... Ye lah, ilmu bermanfaat di kongsi bersama kan...

But, terus terang aku katakan mase SPM dulu Mathematics aku dapat A1. Bangga laa.. Mathematics ni, x semua org boleh score... Sbb bila sesetengah org ni otak sejarah, die xley blah dgn Math nie... Tp bila seseorg tu otak Math nie, Sejarah die x boley blah... Kan kan kan...

Dalam masa yg sama, Mathematics ni mmg la org kate senang kan... Tapi Additional Maths?... Hahaha... Subjek ni aku kurang berminat... sebab pe? Fuhhh... Susah kot.... Mahu petak kepale haku fikir nye... Jalan kire sikit punya panjang... skali salah.... Arghhhh... tension... Tup2 SPM dapat la 7D.. amik kau.... Tp aku syuukur jugak la, sebab pass even x kredit....

Herm stelah sekian lame aku blaja Maths, aku ade satu kata2 untuk Mathematics ni....
*
*
*
*
*
*
*
*

Hahaha.... saje joking je pg2 nie...

Hokeyh kepada adik2 yang masih bersekolah, haku ade sedikit nasihat untuk kamoo semua... Maths ni kalo nak score, cuma banyak kan latihan jer... 
Ape..? x minat?... No..!! jangan cakap macam 2... Bila kamoo kata x minat, itu adalah ''mind set'' kamoo... Bila kamoo da set otak kamoo untuk tidak meminati Maths ni, maka semua akan  terganggu...

Mind set ini penting dalam kehidupan, so kamoo kena la set kan minda kamoo supaya alwiz thinking positive to suksess... 

*Haku selaloo set kan minda aku supaya bangun kul 6.30 pagi tanpa kunci jam. dan apabila jam menujukkan lebih kurg 6.30 pagi, secara automatik nya aku akan bangun...

tolong la percaya dengan mind set kamoo...

~POPKORN~

HEYYY BOS, AKU X MAU KERJA DAH.. AKU NAK BERHENTI..!!

Hype...

Hari ini ade cerita sedih sikit nak di kongsi dengan kamoo semua... Yess seperti dalam tajuk yg kamoo da bace 2.... Sedih....???? Hmmm... tak tahu nak cakap lah.... Bak kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu nak memikul nya...

Tapi haku bukan nak story pesal peribahana peribahasa ni...Tapi, aku nak story pesal  aku nak bhenti keje ar... Yess... sebab ape?????.. Hmmmm..... Sebab nye aku da tulis dalam satu surat kat bawah nie....

Haaaaa  haku ade satu pict nak berkongsi dengan kamoo semua.... Sebab setiap entry haku, aku akan sertakan sekurang2 nye satu gambar... Dan kali ni mmg nak bg kamoo2 tgk satu gambar jer pun...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Hehehe.. Juz kidding jer Hokey kamoo2 semua... So chilllll.... Kepada kamoo semua, jgn buat gini yer.... Nak berblogging pun, cari la mase yang sesuai... 

~POPKORN~

MALAYS1A NAK HANTAR HAIWAN KE ANGKASA LEPAS DALAM MISI 2013..??

Hype..

Rase nye panjang beno pulak tajuk haku kali nie.... Selalunye simple jer... Hokeyh berkenaan dengan tajuk entry kali nie, aku ade terbace satu artikel ni... Menarik kan??????.....
Stakat nie, haiwan tersebut masih di beri latihan secukupnye untuk memastikan keselamatan dan keselesaan haiwan tersebut.... Dalam menjayakan misi ini, beberapa langkah telahpun di kenalpasti...

Dah la, haku malas nak tulis ape dah... Opss.. tertanya2 pulak haiwan apekah itu kan....
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
II
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
II
I
I

Semoga selamat sampai dan selamat pulang ke bumi...

hik hik hik..

*1st time haku tgk  gmbr ni, gelak x henti2... Hokeyh.. Bye2..

~POPKORN~

ALA2 DISKAVERI CHENEL - TULANG MENAKJUBKAN

Hype

Kali ini, haku nak kasi kamoo tgk gambar tulang... bukan tulang ikan yang aku nak tunjukkan.. Tapi tulang2 yang menakjubkan lah bagi haku... Hokeyh kamoo2 layan dulu yer...

Eh bukan yang nie... silap2.... Ni haa yang kat bawah nie.... Hik hik hik....








Amacam? besar x tulang2 ni semua... Hokeyh.. aku x dapat maklumat byk sangat tentang tulang nie.. So takde lah fakta yang haku boleh kasi kpd kamoo2 semua yer... Jika kamoo ade maklumat pesal tulang ni, boleh la share skali...

Hokeyh, kat sini ape yang aku terpikirkan, tidak hairan lah jika org dahulu sebegini besarnye, mereka boleh membina sebuah Piramid Mesir yg sebegitu besar kan...???

Jika kamoo2 korek tanah belakang rumah dan terjumpa tulang, haa ape lagik... tgkap gamboo kasi tau polis... mane taw leg masuk Guiness World Record.. Hehe...

~POPKORN~

ALA2 DISKAVERI CHENEL ~LUBANG MISTERI DI DUNIA

Hype.... 

Kali ni nak kasi kamoo2 info sket.. Malas nak merepek dah... Mungkin lah ramai yg dah tgk lubang2 misteri nie... Tp haku nak review satu lubang nie yang haku rasekan sangatlah misteri... Haku pernah la dengar sebelum nie Lubang ni... Nama lubang ni :

MEL HOLE
Mel's Hole ni sebenarnye lubang yg berada di satu bahagian dr bandar kecik di Washington bernama Manatash Ridge.... kirenye dekat la jugak dengan rumah aku... Lubang ni di pertemukan oleh Mel Waters. Sebab 2 lah nama lubang ni Mel's Hole sempena nama org yg jumpa lubang nie.. Time die ni jumpa lubang nie, aku x follow die, sebab haku gi mancing kat Sungai kampung haku kalu aku ikut die, mugkin lubang ni jadik Melkorn Hole... Diameter lubang ni 9 kaki. Tinggi aku lebih kurang 5 kaki 9 inch...

Kenapa lubang ni misteri...???
Kerana lubang ni tidak berpenghujung....!!!!

Bagaimana die buktikan bahawa lubang ni tidak berpenghujung???

1. Selepas lubang ini di jumpai, org kampung menjadikan lubang nie sbg tmpat buang sampah. dan ape yang peliknye, sampah yang mereka buang tidak di dengari manyentuh dasar... Haku x pernah buang sampah kat sini, sbb rumah aku pun ade tong sampah.

2.  Mel mengukur sendiri dengan tali rapia pancing. Tapi selepas 80ribu kaki, Mel masih tidak menemui dasar nye... Then aku pg ukur dengan pembaris, pon x jumpa penghujung nyer...

3. Mel menghumban sebuah tv rosak ke dalam lubang tersebut, tp x dengar bunyi sampai ke dasar...

Kedua2 lubang ni nampak macam lain jer kan... Tp haku pun x tau lah knape... Biar lah die jadi misteri jugak..... Hokeyh...

Sekarang kamoo layan jer pict lubang misteri kat dunia nie... 


The door to hell - Uzbekistan
Kimberly Hole - Afrika Selatan
Glory Hole - California
Bingham Canyon Mine - Utah
Great Blu Hole - Bezita Belize
Mirny Diamond Mine - Serbia
Diavik Mine -Canada
Sink Hole - Guatemala
Lubang misteri Menyerupai Gua besar - Antartika

Okeyh.. cukup la 2... nanti sebelum haku merepek lubang2 cacing plak. Hik hik hik.. Hokeyh..

~POPKORN~